Blog Denis Cenușa » Pe scurt despre “noua” criză politică din Ucraina. Cum afectează acest lucru Republica Moldova?

Interesante mișcări se prefigurează pe scena politică ucraineană. Astfel, Coaliția pro-Europeană din legislativul ucrainean s-a destrămat, fapt ce la determinat pe Iațeniuk să demisioneze.Or, cel din urmă nu dorește crearea unei alte coaliții cu susținerea comuniștilor sau a celor din Partidul Regiunilor, iar fără o coaliție în Radă este imposibil desfășurarea unui act de guvernare integru și eficient.

Așadar, Ucraina se află la un pas de o nouă criză politică, după ce nu mult timp în urmă a reușit să-și aleagă un președinte nou. Dar  putem vorbi despre o criză politică apărută din senin? Sau, totuși, este vorba de criză politică mai degrabă controlată. Pentru unii acest lucru s-ar echivala cu înscenarea acestei “crize”, dar mai multe indicii ne arată că situația politică din Ucraina este dirijabilă. Deși țara este sub lovitura directă a Rusiei, cu amenințări la adresa securității naționale (integritatea teritorială, suveranitatea și chiar independența țării, dar și din perspectiva sectorială, în special fiind vorba despre restricțiile la importurile ucrainene pe piața rusească).

De ce ar fi o criză dirijabilă?

Or, dacă timp de 30 de zile nu este format un nou guvern, atunci în 3 luni trebuie organizate alegeri anticipate. Astfel, se ajunge la propunerea lansată de Poroșenko înadată ce a fost ales ca nou președinte. Astfel, noile alegeri ar fi însemnat un legislativ nou, ce ar corespunde noilor realități politice din Ucraina, dar și a noului context geopolitic regional.

Pentru ce ar fi nevoie de o Radă nouă?

Odată cu alegerile parlamentare anticipate, va fi creată un legislativ reprezentativ, mai puternic și mai eficient. Totodată, în noua componență parlamentară va fi reflectată noua orientare geopolitică a țării, care este ferm pro-europeană. Nu în ultimul rând, partidele cu viziune pro-rusești sau pro-Uniunea Vamală vor pierde terenul, unele riscând să nu mai apară în viitorul legislativ (formațiunea comunistă) sau să dețină un număr minim posibil de depuntați, ceea ce va permite adoptarea legislației europene, fără de care implementarea Acordului de Asociere cu UE este imposibilă. Unele voci invocă riscul apariției unor partide extremiste în viitoarea Radă. Aceste temeri sunt deocamdată nejustifacate dacă e să privim la rezultatele sondajelor publice, care arată că partidele extremiste au șanse minime de a trece pragul electoral. Or, Euromaidanul a creat un context total nou, unde partidele sistemice pro-europene sunt printre principalele opțiuni ale electoratului, cu anumite excepții (zonele de est ale țării sunt sceptice vizavi de forțele motrice ale Euromaidanului, care în mod eronat sunt asociate cu Batikovșina, Udar și Svoboda, care potivit unor opinii ar fi jucat un rol modest în cazul evenimentelor de pe Euromaidan).

… continuare pe blogul lui Denis Cenușa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.