Avion militar prăbușit în județul Bacău. Cei doi piloți s-au catapultat

Un avion militar de instrucţie de tipul IAR 99 Şoim s-a prăbuşit în apropierea localităţii Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău. Doi piloţi se aflau la bord.

Echipele de salvare au început operaţiunea de recuperare a echipajului. Primarul din Letea Veche, Petru Dochiei, a declarat, pentru Mediafax, că epava ar fi căzut în lacul de acumulare Galbeni – Letea Veche.

Echipajele de intervenție au reușit să îi scoată din apă pe cei doi piloți militari. Unul dintre ei este rănit.

„O aeronavă de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă din Baza 95 Aeriană <> de la Bacău s-a prăbuşit astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, în zona localităţii Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei şi au început deja operaţiunile de recuperare.Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii~, anunţă Ministerul Apărării Naţionale de la București.

Incidentul are loc la o săptămână după ce un MiG 21 LanceR s-a prăbuşit în tinpul unui miting aviatic, la Baza Borcea. Pilotul a murit în explozia produsă după prăbuşirea aparatului.

Digi 24.ro scrie că IAR 99 Șoim este un avion militar românesc, produs de Avioane Craiova SA. Întrebuințarea principală este aceea de avion de antrenament dare este capabil să asigure și misiuni de atac la sol (CAS – close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Acest tip de avion va intra într-un proces de modernizare, urmând a fi folosite pentru instruirea piloților de F-16.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.