Connect with us

Politică

Andrian Candu: Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică, și nu Republica Moldova

Publicat

pe

“Acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlamentul Republicii Moldova și de Guvern, altfel sunt nule”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu, urmare a anunțului președintelui Igor Dodon prin care se pretinde că Republica Moldova ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

Președintele Parlamentului a subliniat că nici Guvernul și nici Legislativul nu au depus cereri către Uniunea Economică Eurasiatică și nu au solicitat vreun statut expres prin lege.

”În aceste condiții, Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator și categoric nu statul Republica Moldova. Țara noastră este deplin angajată în cooperare cu Uniunea Europeană, iar parcursul european este singura opțiune strategică de dezvoltare a țării, care oferă șanse de progres și stabilitate pentru generații. Din acest motiv, am inițiat procedura de modificare a Constituției pentru introducerea vectorului european drept unica opțiune de dezvoltare în prevederile legale. Nici Igor Dodon și nici alt demnitar nu poate fără suportul Parlamentului să decidă alt curs pentru Republica Moldova”, a precizat Andrian Candu.

Potrivit articolului 66 din Constituția Republicii Moldova,  atribuțiile de bază ale Parlamentului numără aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a statului, ratifică, denunță, suspendă și anulează acțiunea tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova.

Totodată, potrivit articolului 11 din Legea privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova din 24 septembrie 1999, Parlamentul Republicii Moldova decide asupra ratificării, acceptării, aprobării sau aderării Republicii Moldova la:

a) tratatele internaţionale încheiate în numele Republicii Moldova;

b) tratatele  internaţionale care sînt semnate la nivel de guvern şi se încadrează în una din următoarele categorii:

– tratate de pace;

– tratate politice sau care implică un angajament politic;

– tratate cu caracter militar, care vizează capacitatea de apărare a Republicii Moldova, problemele dezarmării sau ale controlului internaţional asupra armamentului, asigurarea păcii şi securităţii;

– tratate cu privire la teritoriu;

– tratate care  fac necesară adoptarea unor legi noi sau revizuirea legilor în vigoare, cu excepția tratatelor privind acordarea asistenței externe nerambursabile;

– tratate care  vizează participarea Republicii  Moldova în organizaţiile internaţionale;

– tratate care implică un angajament financiar;

– tratate care vizează statutul persoanelor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului;

– orice tratate  a căror ratificare este specificată în dispoziţiile acestora.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PUN cere excluderea socialistului Ion Ceban din cursa electorală pentru alegerile din Chișinău

Publicat

pe

De către

Partidul Unității Naționale cere anularea înregistrării candidatului PSRM la funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban, depunând o contestație la Comisia Electorală Centrală în care reclamă mai multe încălcări ale Legislației electorale de către PSRM.

Președintele executiv al PUN, Anatol Șalaru, a menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că PSRM a indicat în raporturile financiare sume mai mici pentru panourile electorale ale candidaților săi de la Chișinău și Bălți.

“Pentru 100 de panouri publicitare ale socialiștilor, conform datelor prezentate de socialiști la CEC, s-au cheltuit 160 473 de lei. Candidatul PUN are 14 sau 16 panouri, iar pentru ele s-au plătit 215 253 de lei”, a menționat Șalaru.

Astfel, potrivit lui, PSRM ar fi utilizat socialiștii folosesc fonduri nedeclarate în această campanie electorală. În acest context, PUN a solicitat CEC să investigheze fondurile socialiștilor pentru campania pentru primăria Chișinău și să adopte o hotărâre prin care să fie înaintată o cerere către Judecătoria Chișinău privind anularea înregistrării lui Ion Ceban.

Săptămâna trecută, în urma unei contestații PUN, candidata Partidului Șor la funcția de primar al capitalei, Reghina Apostolova, a fost scoasă din cursa electorală de către instanța de judecată. PUN a învinuit Partidul Șor că a finanțat cu bani proveniți din Federația Rusă campania electorală a Reghinei Apostolova.

Foto: Privesc.eu

Citește mai departe

Politică

PDM: Igor Dodon a primit statut de observator în Uniunea Eurasiatică, nu Republica Moldova

Publicat

pe

De către

“Într-o țară parlamentară ca a noastră, acordurile ce țin de politica externă și angajamente de orice fel ale Republicii Moldova în raport cu alte state, nu pot fi semnate și ratificate fără participarea Parlamentului și a Guvernului“, a declarat astăzi Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PDM, cu referire la anunțul făcut de președintele Igor Dodon privind  obținerea statutului de țară observatoare la Uniunea Eurasiatică.

În același timp, nici una dintre aceste instituții nu a depus vreo cerere pentru ca Moldova să primească statutul respectiv.

”Putem constata cel mult că Igor Dodon a primit statut de observator în Uniunea Eurasiatică, nu Republica Moldova. Țara noastră este deplin angajată în parteneriatul cu Uniunea Europeană, parcursul european constituie pentru noi unica opțiune strategică și de dezvoltare a țării pe termen lung. Președintele țării nu poate sub nici o formă să decidă, pornind de la preferințele sale personale, cursul strategic de dezvoltare pentru Republica Moldova.”,  a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Ca urmare, PDM constată că știrea privind statutul de observator al Moldovei în Uniunea Eurasiatică trebuie tratată ca o acțiune de PR a președintelui Dodon, fără nici un efect politic sau geopolitic real pentru Republica Moldova.

Reamintim că ieri președintele Igor Dodon a anunțat că Republica Moldova este prima țară care a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. Oficialul a declarat că obținerea statutului de observator va permite Chișinăului să colaboreze cu mai mult succes cu țările UEE în domeniul comerțului, agriculturii, industriei, IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice.

Citește mai departe

Politică

PDM: Sunt două partide care nu au dreptul moral să mai conducă capitala – Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat îndeamnă chișinăuienii să iasă la vot la alegerile locale noi din 20 mai, însă consideră că sunt două partide care nu au dreptul moral să mai conducă capitala – Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal.

“După ani de zile, care au dominat Primăria Chișinău, noi ne expunem foarte clar că nu au dreptul moral să-i susținem în această campanie două partide – PSRM și PL. Din acest considerent lăsăm chișinăuienii să-și facă alegerea liberă și corectă”, a declarat Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PDM.

Potrivit lui, PDM a venit cu ideea ca toate partidele pro-europene să găsească un numitor comun pentru a nominaliza un singur candidat pentru funcţia de primar al capitalei, care ar putea opune rezistenţă PSRM, însă  acestea nu au dat dovadă de un comportament și fiecare a încercat să-şi promoveze propriul candidat.

“Partidul Democrat a decis să transmită un apel pentru electoratul său, pentru membrii și simpatizanții săi, dar și pentru toți cei, care își doresc o schimbare în Chișinău, o Capitală europeană. Ne adresăm cătretoţi cetăţenii ca pe 20 mai să iasă la vot pentru a arăta că ne pasă”, a menţionat Vitalie Gămurari.

Amintim că la alegerile locale noi din 20 mai concurează 11 candidați pentru funcția de primar de Chișinău.

Citește mai departe