Zinaida Greceanâi s-a înscris oficial în cursa

Deputatul Partidului Comuniştilor, ex-premierul Zinaida Greceanâi, s-a înscris oficial în cursa pentru fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova. Dosarul cu documentele necesare a fost depus joi, 14 mai, la Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor, de către prim-vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan.

Candidatura Zinaidei Greceanâi a fost înaintată de către 33 de deputaţi din fracţiunea PCRM. Printre semnatari nu este liderul PCRM, Vladimir Voronin. Ţurcan a explicat acest lucru prin faptul că Vladimir Voronin este foarte ocupat: „Astăzi dumnealui este nevoit să ocupe două posturi: preşedinte al Parlamentului şi preşedinte al R. Moldova”. Totodată, Ţurcan a precizat că Voronin nu are, însă, decât un salariu.

Pe lângă semnăturile celor 33, dosarul include consimţământul candidatei, declaraţia referitor la deţinerea exclusivă a cetăţeniei R. Moldova, declaraţia cu privire la venituri, datele biografice şi certificatul privind starea de sănătate.

Conform declaraţiei depuse, din ianuarie 2008 şi până la 14 mai 2009, fostul premier a obţinut venituri în sumă de 288 097 lei. Certificatul medical arată că Zinaida Greceanâi este sănătoasă.

Preşedintele comisiei, deputatul comunist Valeriu Sava, a menţionat că până în prezent Zinaida Greceanâi este singura candidatură pentru funcţia de şef al statului. Termentul limită de depunere a dosarelor expiră la 14 mai, ora 24.00.

Vladimir Ţurcan şi-a exprimat speranţa că vor fi şi alţi candidaţi, pentru ca alegerile sa aibă loc într-un mediu democratic.

Alegerea şefului statului va avea loc la 20 mai. Acesta urmează a fi ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor, adică 61 de parlamentari din cei 101 care formează legislativul.

Preşedintele este ales prin vot secret. Dacă nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se va or ganiza al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se vor organiza alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate şeful statului nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu va dizolva Parlamentul şi va stabili data unor noi alegeri.

Opoziţia a anunţat în repetate rânduri că nu va înainta candidaţi şi nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.