Votul prin corespondenţă – o posibilitate în plus de a putea alege

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Senatul român a adoptat, recent, o propunere legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate.

Potrivit acestui proiect, cetăţenii români cu drept de vot, domiciliaţi sau cu reşedinţa în străinătate, în momentul unei consultări electorale ar urma să poată opta pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă.

În iniţiativa legislativă se arată că prin intermediul votului prin corespondenţă se înţelege exercitarea dreptului de vot, expediind documentele ce cuprind opţiunea de vot prin intermediul serviciilor poştale către autorităţile statului autorizate în acest sens.

Iniţiativa legislativă urmează a fi dezbătură de Camera Deputaţilor.

Totodată, Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, a lansat, la data de 9 mai curent, pagina de internet dedicată prezentării acestui proiect de lege. Pagina oficială este un instrument de informare, important şi util pentru opinia publică, dar mai ales pentru beneficiarii direcţi ai legii – românii din afara graniţelor ţării.

„Beneficiarii acestui proiect sunt cei peste trei milioane de români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Îi respect pe aceşti compatrioţi pentru că şi-au luat soarta în propriile mâni, pentru că reprezintă un vector de ancorare a României în valorile lumii occidentale, pentru că au contribuit printr-un efort financiar substanţial la dezvoltarea economiei româneşti şi pentru că niciunul dintre ei nu s-a rupt complet de România, aducând cu ei acasă idei proaspete, valori sigure şi o altă viziune despre democraţie ”, a declarat, cu această ocazie, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.

Lansarea paginii de internet dedicată legii votului prin corespondenţă face parte din campania de comunicare a MAE la acest subiect, prin intermediul căreia atât cetăţenii români, care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor Românei, beneficiari ai legii, cât şi publicul din ţară, vor putea să cunoască toate aspectele referitoare la exercitarea votului prin corespondenţă şi vor putea înţelege noua procedură de vot, securitatea votului lor, dar şi măsurile anti-fraudare avute în vedere.

Este o preocupare esenţială a MAE de a asigura o bună informare a publicului şi de aceea acest subiect este tratat cu maximă transparenţă şi deschidere. Astfel, la 28 decembrie 2010, a fost organizată o conferinţă de presă pentru a marca lansarea în dezbatere publică a acestui proiect de lege, iar la 28 ianuarie 2011 a avut loc o masă rotundă cu scopul de a dezbate subiectul în profunzime şi constructiv, împreună cu reprezentanţii părţilor interesate de acest proiect.

În marea majoritate a ţărilor democrate, acest proiect de lege este binevenit şi are deja o tradiţie. Cetăţenii au încă o posibilitate în plus de a se simţi utili societăţii şi membri activi ai acesteia.

Luând în considerare că o treime din cetăţenii activi ai Republicii Moldova se află în afara ţării (o parte din ei se află ilegal şi deseori nu îşi exercită dreptul la vot din cauza că le este frică să se prezinte la secţiile consulare unde de obicei se organizează alegerile), acest proiect de lege ar fi binevenit şi ar oferi posibilitatea instituirii unei clase politice şi a unei societăţi democratice, dar şi economisirea unor sume importante din bugetul statului pentru a oferi posibilitatea cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi peste hotare, să-şi exercite dreptul la vot.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.