Votat! Parlamentul de la București a ratificat Acordul de Asociere RM-UE

Parlamentul român a ratificat miercuri acordul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, după ce sâmbătă, Guvernul român a aprobat proiectul de act normativ. Legislativul de la București s-a întrunit azi, la ora 12.00, în ședință extraordinară, pentru a adopta Acordurile de asociere între UE şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Camera Deputaților a aprobat proiectele de lege pentru ratificarea Acordurilor de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, Georgia și Ucraina pe de altă parte, semnate la Bruxelles, la 27 iunie.

Deputații români au adoptat proiectul privind R. Moldova cu 284 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și o abținere, proiectul privind Georgia cu 298 pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere și cel privind Ucraina cu 239 voturi “pentru”, niciun vor împotrivă și nicio abținere, notează Agerpres.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a spus că semnarea Acordului între R. Moldova și UE reprezintă un moment istoric și este rezultatul unui efort de mai mulți ani, în primul rând depus de un Guvern pro-european al Republicii Moldova și în baza unei orientări aleasă în mod legitim, suveran, de către R. Moldova și societatea de dincolo de Prut.

“România a fost întotdeauna în prima linie pentru susținerea aspirațiilor europene ale R. Moldova. Acordul include în mod firesc o componentă politică, reprezintă un pas înainte față de Acordul anterior de Cooperare între R. Moldova și UE, dar conține în egală măsură un fundament solid pentru o viitoare integrare a R. Moldova în UE”, a arătat Corlățean. “Dorim ca România să fie primul stat care ratifică acordul UE-Moldova”, a mai spus ministrul Corlăţean.

Premierul Victor Ponta a ținut să adreseze o rugăminte Parlamentului: “Să sprijinim împreună toate instituţiile României – R. Moldova, Ucraina, Georgia, vor exista represalii din partea vecinilor străini de la Est, a declarat Ponta. Să sprijinim infrastructura şcolară. Adresez mulţumirile Guvernului Moldovei şi al Ucrainei”, a adăugat el.

Și deputatul Eugen Tomac a susţinut astăzi, în plenul Parlamentului României, o declaraţie cu prilejul ratificării, de către Legislativul de la Bucureşti, a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Eugen Tomac a afirmat, în faţa deputaţilor, că „semnarea de către Republica Moldova, la 27 iunie, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană marchează un eveniment de o importanţă istorică, reprezentând ruptura politică definitivă de trecutul ei, dominat timp de două secole, de influenţa rusă”.

„Acordul de liber schimb, precum şi liberalizarea regimului de vize sunt doar primii paşi spre repararea nedreptăţilor care au marcat viaţa de până acum a basarabenilor şi demonstrează opţiunea fermă şi pentru totdeauna a Republicii Moldova de a adera la spaţiul de valori comun al statelor europene”, a mai spus Eugen Tomac.

Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat, vineri, Acorduri de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Liderii europeni au semnat Acordurile de Asociere şi Liber Schimb cu Moldova şi Georgia şi partea economică a acordului cu Ucraina, cea politică fiind deja semnată în martie.

Astăzi, Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu votul a 59 de deputați.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.