Voronin: Imaginea Transnistriei s-a imbunatatit considerabil

Regiunea separatista Transnistria, care incearca sa isi obtina independenta de la inceputul anilor ’90, si-a imbunatatit considerabil imaginea in lume, a declarat miercuri presedintele moldovean Vladimir Voronin, citat de agentia de presa ITAR-TASS in pagina sa electronica.

El a precizat ca Transnistria si-a imbunatatit imaginea datorita activitatii unei misiuni a Uniunii Europene care monitorizeaza granita acesteia cu Ucraina si noilor norme privind controlul vamal al bunurilor exportate si regulile de inregistrare a manufacturierilor in zona.

"Nimeni nu mai vorbeste in prezent de contrabanda cu bunuri la acest sector al granitei si nimeni nu sustine ca economia Transnistriei poate functiona numai in format infractional", a declarat Voronin.

El sustine ca industriile din Republica Transnistria, nerecunoscuta pe plan international, au in prezent oportunitati de comert normal in strainatate.

Ca dovada a acestei afirmatii, Voronin a citat statisticile oficiale ale Republicii Moldova, care arata ca 361 de companii transnistrene au fost inregistrate la Registrul de Stat de la Chisinau, in timp ce Camera de Comert si Industrie a emis 4.500 de certificate de export in perioada ianuarie-septembrie 2007.

In aceeasi perioada, companiile transnistrene au importat bunuri in valoare de 88 de milioane de dolari si au exportat bunuri in valoare de 530 de milioane de dolari. Manufacturierii si-au exportat produsele in 24 de tari membre UE.

"Toate aceste industrii nu platesc taxe pentru bugetul national, dar restituim TVA-ul tuturor exportatorilor din Transnistria", a declarat Voronin. "Aceasta este una dintre masurile implementate cu succes pentru castigarea increderii", a adaugat el. Presedintele a asigurat ca guvernul central de la Chisinau nu isi va retrage niciuna dintre promisunile facute manufacturierilor transnistreni.

Pe de alta parte, Voronin a anuntat elaborarea unui proiect de lege prin care vor fi recunoscute proprietatile transnistrene, dar care nu poate fi adoptat decat oadata cu statutul definitiv al regiunii separatiste, informeaza BBC.

In ultima vreme, presedintele Republicii Moldova a acordat mai multe interviuri in care si-a anuntat initiativele pentru solutionarea conflictului transnistrean prin intermediul proiectelor sociale comune cu administratia de la Tiraspol.

De data aceasta, intr-un interviu acordat publicatiei ruse Komsomolskaya Pravda, Vladimir Voronin vorbeste despre "procedura de recunoastere a proprietatii transnistrene elaborata de Chisinau".

Aceasta va avea la baza intentia proprietarului din Transnistria de a-si inregistra pamantul in Republica Moldova, spune Vladimir Voronin. El a declarat ca in scurt timp, "guvernul va publica un regulament prin care proprietarii de pamant din Transnitria vor putea intra, gratis, in posesia actelor de proprietate asupra pamantului, de la autoritatile Republicii Moldova". Presedintele moldovean afirma insa ca proiectul de lege privind proprietatea poate fi adoptat doar odata cu stabilirea statutului definitiv al Transnistriei.

In aceste conditii, acest proiect de lege trebuie adoptat in paralel cu solutionarea conflictului transnistrean, e de parere Vladimir Voronin. La inceputul lunii octombrie, seful statului lansa in acelasi ziar, Komsomolskaya Pravda ideea unui dialog direct intre Chisinau-Tiraspol, fara mediatori, prin care s-ar putea rezolva anumite probleme legate de conflictul transnistrean.

Propunerile presedintelui Voronin constau in proiecte comune ce tin, intre altele, de solutionarea problemelor de ordin economic, umanitar si de infrastructura. Noul demers al presedintelui Voronin pare sa fi fost respins din start, cel putin de liderul transnistrean Igor Smirnov si de anturajul sau.

Presedintele Voronin considera insa ca raspunsul adevarat al Tiraspolului la initiativele sale va interveni peste doua sau trei luni.

Sursa: Ziare.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.