Voronin acuza Rusia, dar nu doreste iesirea din CSI

* Presedintele Vladimir Voronin a acuzat Rusia de problemele cu care se confrunta in prezent Republica Moldova, insa a spus ca autoritatile nu vor actiona dur impotriva Moscovei, din cauza relatiilor mult prea strinse existente intre Moldova si Rusia.

* Totodata, seful statului moldovean a asigurat Moscova ca Republica Moldova nu va iesi din componenta CSI.

intr-un interviu acordat, vineri, postului de radio „Echo Moskvi”, Voronin a spus ca CSI inca nu si-a epuizat rezervele si ca aceasta organizatie nu se destrama, „asa cum afirma sau incearca sa convinga unii pe cineva”. Potrivit lui, pentru a deveni mai eficienta, membrii CSI trebuie sa convina asupra unui scop politic al Comunitatii si asupra rolului si locului fiecarui membru in aceasta organizatie. intrebat cum explica necesitatea aflarii Republicii Moldova in CSI cetatenilor sai, Voronin a raspuns ca „in Moldova oamenii sunt pentru CSI, la noi in Moldova oameni sunt pentru o colaborare si relatii cit strinse cu Rusia”. „De asta ei nu trebuie convinsi in aceasta privinta”. Potrivit lui, Moldova priveste Rusia ca pe un garant al existentei CSI. „De locul si rolul Rusiei in CSI, de relatiile ei cu statele-membre ale CSI depinde succesul sau insuccesul acestei CSI”, a spus Voronin.

Victor Dragan, pentru FLUX

Totodata, el a acuzat Federatia Rusa de incalcarea prevederilor acordului de baza moldo-rus prin sustinerea separatistilor transnistreni si a spus ca scumpirea gazelor pentru Moldova si sistarea importurilor produselor moldovenesti pe piata rusa constituie pretul pe care Republica Moldova trebuie sa-l plateasca pentru reintregirea tarii. Voronin a mentionat ca in preambulul acordului de baza moldo-rus este scris ca Federatia Rusa recunoaste integritatea teritoriala a Republciii Moldova, iar in punctul 4 – ca partile condamna separatismul, in orice forma de manifetsare a acestuia. „Si cind vicepremierul Jukov semneaza un acord, in care pentru prima data in documentele oficiale rusesti liderul Transnitriei, conducatorul Transnistriei este numit presedinte, aceasta vorbeste despre multe. Si cind multe persoane oficiale, inclusiv deputatii Dumei de Stat, viziteaza Transnistria si nu numai beau si maninca acolo, dar sustin si declara raspicat ca ei sustin referendumul privind independenta Transnistriei privind alipirea ei la Rusia, atunci apar foarte multe probleme”, a spus Voronin. De asemenea, el a acuzat Rusia de neindeplinirea angajamentelor privind evacuarea trupelor ruse din regiunea transnistreana si a insistat asupra necesitatii inlocuirii contingentului rus de paricificare cu observatori civili. Voronin a afirmat ca depozitele de armament ale fostei armate 14-a ruse sunt practic pustii, armamentul si munitiile fiind furate si vindute partilor aflate in conflictele din Europa, Asia etc. „De aceea, militarii, care chipurile, pazesc aceste depozite, au ramas fara lucru”, a spus Voronin. El a numit ridicole explicatiile Federatiei Ruse referitoare la imposibilitatea evacuarii munitiilor din cauza conducatorilor regimului de la Tiraspol, care nu le permit acest lucru. „Aceasta ne spune noua Rusia oficiala: Ei ( separatistii – n.n.) sunt atit de puternici, atit de autoritari, incit pot interzice Federatiei Ruse sa-si evacueze patrimoniul militar din Transnistria. in al doilea rind, ne spune Rusia, nici intr-un caz pacificatorii rusi nu trebuie sa plece, deoarece ei sunt scutul politic al suveranitatii transnsitrene si daca acest scut va pleca, atunci Transnistria, ca si cum, s-ar prabusi. Nu Transnistria se va prabusi, ci se va prabusi regimul lor separatist si criminal. Iata argumentele de baza, din cauza carora nu se produce evacuarea si nu se rezolva aceasta propblema”, a declarat Voronin. Totodata, el a afirmat ca problema transnistreana ar putea fi solutionata in timpul mandatului pezidential al lui Vladimir Putin, mentionind ca pentru aceasta exista premise reale, temeiuri si posibilitati.

Potrivit presedintelui moldovean, interdictia la importul vinurilor moldovenesti poarta un caracter temporar si aceasta constituie raspunsul Rusiei la introducerea misiunii de monitorizare pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. „O alta explicatie nu poate fi. Pina in prezent nimeni nu ne-a prezentat nici un act privind vreo sticla de vin sau divin necalitativ”, a spus Voronin. El a mentionat ca, deoarece este un produs biologic activ, vinul poate sa corespunda calitatii initiale si ca acestea sunt cazuri ce pot fi rezolvate la nivel de agenti economici, in cadrul retelei de comert. „insa cind un medic sanitar, care, in principiu, trebuie sa se asigure ca in sticlele cu vin sa sunt muste, incepe sa vorbeasca despre cote si alte chestiuni, atunci noi in Moldova nu stim cu cine sa negociem si cine poate sa aiba o viziune normala asupra acestei probleme”, a declarat presedintlele moldovean, mentionind ca pentru prima data, a venit la Moscova fara vreo sticla de vin sau divin, „in semn de protest”.

intrebat de ce autoritatile Moldovei sunt atit de tolerante si nesigure in rezolvarea problemelor, de ce nu actioneaza ca autoritatile Georgiei, parlamentul careia a votat unanim decizia de evatuare a pacificatorilor rusi sau cele ale Ucrainei, care a declarat persona non grata cetateni rusi pentru ingerinta in afacerile interne ale tarii, Voronin a raspuns ca Moldova nu vrea sa renunte la relatiile istorice multiseculare cu Rusia. El a spus ca aceste relatii au o traditie de peste 300 de ani si ca „moldovenii intotdeauna au primit sustinere si intelegere din partea Rusiei”. „Nu dorim sa facem pirjol, deoarece Moldova este integrata cu Rusia nu numai prin intermediul Transnistriei, ci si la nivel habitual”, a mai spus Voronin,exprimindu-si pofunda incredere ca divergentele cu Rusia poarta un caracter temporar.

Voronin s-a pronuntat vehement impotriva aderarii Republicii Moldova la NATO, invocind prevederile Constitutiei privind neutralitatea statului. El a spus ca pe parcursul ultimelor 6 luni el a repetat ideea neutralitatii de vreo 20 de ori. „Am declarat in cadrul adunarii generale a NATO, la cartierul NATO, exact o luna in urma la cartierul Uniunii Europene ca, potrivit Constitutiei, Republica Moldova este un stat neutru, ca nu poate fi vorba de nici o aderara le vreun bloc militar”.

De notat ca presedintele moldovean a fost singurul dintre sefii de state ai organizatiei GUAM, care a participat la summit-ul neformal al CSI, care a fost supranumit „summitul celor 8 mici” („little 8”). Potrivit presei ruse, in cadrul sedintei, Voronin si-a acupat locul linga presedintele rus Vladimir Putin. Deocamdata nu se stie despre ce a discutat Voronin cu Putin si daca a fost la fel de categoric in cadrul discutiilor.
Potrivit analistul politic Igor Botan, scopul vizitei presedintelui Voronin in capitala rusa are legatura directa cu alegerile din toamna anului curent ce urmeaza sa aiba loc in autonomia gagauza din Republica Moldova, ai carei locuitori sunt, preponderent, simpatizanti ai Rusiei. „Pentru Republica Moldova, evident, acest summit nu are nici o relevanta, asa cum nu are nici o relevanta nici pentru celelalte state din CSI. Faptul ca presedintele Voronin merge la acest summit are o singura semnificatie. Ea este legata de campania electorala care a si inceput in Gagauz Yeri, si aceasta actiune trebuie sa demontreze ca Republica Moldova, seful statului care in ultima perioada a fost acuzat de atitudini antirusesti, iata ca incearca sa repare aceste relatii”, a declarat analistul politic Igor Botan postului de radio BBC.  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.