Vladimir Voronin considera ca la semnarea Declaratiei Putin-Iuscenko ar fi trebuit invitate toate partile participante la negocieri

Presedintele Vladimir Voronin afirma ca declaratia presedintilor Putin si Iuscenko contine aspecte pozitive, dar modul in care a fost semnata si anumite afirmatii din acest document “contravin legilor democratiei”.

Seful statului, Vladimir Voronin, a comentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, declaratia comuna a presedintilor Putin si Iuscenko. In primul rand, el a afirmat ca acest document ar fi trebuit semnat pe baza multilaterala, de catre toti participantii la negocierile in problema transnistreana, si nu in baza bilaterala.

Totodata, Voronin a spus ca regaseste si aspecte pozitive in declaratia comuna, cum ar fi recunoasterea de catre Putin si Iuscenko a faptului ca problema transnistreana poate fi solutionata numai in cadrul integritatii si suveranitatii R.Moldova. “Aceasta constatare este astazi binevenita, tinand cont de faptul ca se fac speculatii privind aplicarea in cazul nostru a scenariului Kosovo”, a afirmat seful statului. El a salutat faptul ca semnatarii declaratiei au recunoscut importanta democratizarii Transnistriei ca si metoda de reglementare a diferendului.

Voronin a mai apreciat ca, in premiera, Federatia Rusa a sprijinit in mod univoc ideea schimbarii actualului mandat al operatiei de pacificare cu cel al OSCE. „In textul declaratiei se afirma ca o asemenea schimbare va avea loc doar in urma reglementarii difendului, ceea ce contravine in mod serios legii noastre privind statutul Transnistriei. Noi, insa, salutam evolutia pozitiei Rusiei si suntem convinsi ca aceasta evolutie va continua”, a mentionat Voronin. El a mai precizat ca statutul regiunii transnistrene va putea fi stabilit numai dupa ce va fi demilitarizata si democratizata regiunea, iar misiunea de pacificare va fi internationalizata, in caz contrar orice forma de statut nu va fi lucrativa. Voronin a mentionat ca, in actualul format, fortele de pacificare „aranjeaza Chisinaul cel mai putin”, insa structura acestei misiuni nu poate fi modificata decat dupa ce va fi transferata sub mandat OSCE.

Presedintele a mai declarat ca, in nici un caz, Chisinaul nu se va retrage de la negocierile in problema transnistreana, egaland aceasta actiune cu „cedarea Transnistriei”. Potrivit lui Voronin, problema transnistreana va fi solutionata numai pe calea negocierilor, care, dupa extinderea formatului, au devenit mai constructive, mai dinamice si nu pot fi comparate cu negocierile de pana in anul 2002. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.