Viktor Orban: "Astăzi, Republica Moldova este apreciată în UE pentru reformele iniţiate de actuala guvernare"

De Cătălina Gromov

"Astăzi, Republica Moldova este apreciată în Uniunea Europeană pentru reformele iniţiate de actuala guvernare. Reforme care demonstrează foarte clar intenţiile, obiectivele şi priorităţile Alianţei pentru Integrarea Europeană de a transforma Republica Moldova într-un stat democratic şi prosper în marea familie europeană", a declarat astăzi prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, care a avut o întrevedere cu Mihai Ghimpu.

În cadrul întrevederii, Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a confirmat susţinerea Republicii Moldova de către ţara sa, în particular, şi de Uniunea Europeană, în procesul său de modernizare şi integrare europeană. Premierul maghiar a mai menționat că anul 2011 trebuie să devină unul foarte important pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, deoarece atît Ungaria, cît şi Polonia, care vor asigura preşedinţia Uniunii Europene pe parcursul anului viitor, se solidarizează în procesul de susţinere a ţării noastre, intenţionînd să elaboreze un caiet de sarcini comun în direcţia respectivă.

Referitor la aceasta, Mihai Ghimpu spune că, vizita pe care a efectuat-o prim-ministrului Ungariei la Chişinău, constituie o mărturie a susţinerii acordate de către comunitatea europeană a cursului de modernizare şi reformare a Republicii Moldova, asumat de Alianţa pentru Integrarea Europeană.

"Consider că relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Ungaria se dezvoltă foarte dinamic şi permit iniţierea şi implementarea unor proiecte reciproc avantajoase în diferite domenii. Această colaborare ne permite să implementăm cu succes şi unele proiecte ale Alianţei pentru Integrarea Europeană, care au ca scop final lichidarea sărăciei în ţara noastră şi integrarea ei în Uniunea Europeană", a subliniat președintele interimar.

În cadrul întîlnirii, Mihai Ghimpu a prezentat premierului Viktor Orban copiile a două dosare din arhiva Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, care includ informaţii despre împuşcarea, în anii 1944-1945, pe teritoriul RSS Moldoveneşti, de către serviciile speciale ale fostei URSS, a peste 100 de cetăţeni unguri. Persoanele executate au fost prinse de SMERŞ, de alte structuri militare ale URSS în anul 1944 fie în zona liniei de front sau capturate în lupte şi acuzate de infracţiuni militare. Sentinţele au fost pronunţate de tribunalele militare ale corpurilor de armată ale URSS, stabilite pe linia frontului în RSS Moldovenească.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.