Viitorul R. Moldova depinde de alegerile din 2009

Moldova.ORG – Un element important în dezvoltarea şi evoluţia dialogului moldo-comunitar va reprezenta, în opinia vicedirectorului general pentru Politică Europeană de Vecinătate (PEV) şi relaţii cu Europa de Est din cadrul Comisiei Europene, Hugues Mingarelli, modul în care vor fi desfăşurate alegerile parlamentare din 2009. Comisia Europeană a propus statelor-membre să reflecte asupra posibilităţii începerii negocierilor pe marginea unui nou acord juridic cu R. Moldova. Luarea unei decizii în acest sens va depinde, însă, în mare măsură, „de ataşamentul ferm al R. Moldova faţă de realizarea reformelor europene”, a declarat, la 15 mai 2008, la Bruxelles, oficialul Comisiei Europene în timpul întrevederii cu Preşedintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu. Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, oficialul de la Bruxelles a accentuat că UE doreşte continuitatea reformelor în domenii precum supremaţia legii, mass-media, climatul de afaceri şi cel investiţional.

La rândul său, Marian Lupu a opinat că desfăşurarea de o manieră corectă şi în spiritul standardelor europene a alegerilor parlamentare din anul viitor este o responsabilitate comună a tuturor forţelor politice din R. Moldova. El a exprimat vocaţia şi dezideratul ferm al cetăţenilor R. Moldova de a se apropia de familia europeană. Cei doi oficiali au pus în discuţie perspectivele de dezvoltare a cooperării moldo-comunitare.

Interlocutorii au mai abordat o serie de aspecte privind evoluţia procesului de soluţionare a diferendului transnistrean. Reprezentantul Comisiei Europene a reiterat sprijinul UE pentru identificarea unei soluţii viabile a problemei de pe Nistru. „UE rămâne ataşată susţinerii R. Moldova în procesul de identificare a unei soluţii a conflictului transnistrean şi suntem gata să mobilizăm resurse financiare pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului”, a adăugat oficialul Comisiei Europene. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.