Victimele protestelor din aprilie 2009 vor primi îndemnizaţii de la stat

Victimele protestelor violente din 7 aprilie 2009 de la Chişină, vor primi ajutoare de la stat, inclusiv indemnizaţii financiare.

Decizia a fost aprobată de Comisia guvernamentală,  pentru identificarea persoanelor civile şi poliţiştilor, care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, pentru coordonarea şi elaborarea acţiunilor necesare pentru ajutorarea acestora, care şi-a finalizat lucrările.

În urma examinării cererilor depuse, Comisia a înaintat Cabinetului de miniştri spre examinare un set de acţiuni, pentru a susţine persoanele civile şi poliţiştii care au suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. În particular, acestea se referă la alocarea unei indemnizaţii unice în cuantum, ce urmează a fi stabilit de guvern, acordarea asistenţei medicale necesare, alocarea bursei speciale de studii, acordarea asistenţei pentru eşalonarea sesiunii de restanţe, acordarea asistenţei pentru ridicarea restricţiilor la circulaţia peste hotare, alocarea spaţiilor adecvate pentru implementarea unui proiect de reabilitare psihologică, organizarea serviciilor de reabilitare sanatorială pentru persoanele civile şi poliţişti, care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Comisia specială a fost creată prin dispoziţia prim-ministrului Vlad Filat la 15 aprilie.

Potrivit datelor oficiale, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, au fost reţinute circa 300 de persoane, iar pe adresa procuraturii au venit circa o sută de plângeri în care poliţia este acuzată de tortură. Unii reprezentanţi ai societăţii civile spun, însă că numărul persoanelor reţinute a depăşit cifra 600, fiind şi multiple cazuri de maltratări de către poliţişti.

Un tânăr a decedat în noaptea protestelor, după intervenţia în forţă a poliţiei, iar o expertiză internaţională a stabilit că Valeriu Boboc, de 23 de ani, a murit din cauza unor lovituri în regiunea gâtului şi inimii. Potrivit unor surse, alţi doi sau trei tineri ar fi fost omorâţi în bătaie de poliţişti, dar autorităţile au muşamalizat aceste cazuri.

Procuratura a înregistrat peste o sută de plângeri din partea tinerilor reţinuţi. De asemenea, circa 200 de poliţişti ar fi fost răniţi în altercaţiile cu protestatarii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.