Veaceslav UNTILA: situatia in domeniul protectiei drepturilor omului in Moldova este una deplorabila

DECLARATIE
a deputatului Veaceslav UNTILA, vicepresedinte al Fractiunii AMN
privind respectarea drepturilor omului in Republica Moldova in anul 2005

Stimati deputati!

Luind cunostinta de raportul Centrului pentru Drepturile Omului, suntem nevoiti sa constatam ca situatia in domeniul protectiei drepturilor omului in Republica Moldova in 2005 este una deplorabila si ca nu s-au inregistrat schimbari calitative in comparatie cu anii precedenti. Astazi, trebuie sa recunoastem ca Republica Moldova nu poate sa asigure cetatenilor sai cele mai elementare drepturi.

in continuare ma voi opri succint la unele aspecte importante ale chestiunii in cauza.

in primul rind, este vorba despre accesul cetatenilor la justitie. Peste o patrime din plingerile depuse la Centrul pentru Drepturile Omului in 2005 vizeaza anume incalcarea acestui drept. Vom pomeni doar citeva din cauzele care limiteaza liberul acces la justitie: tergiversarea nejustificata a examinarii dosarelor, impunerea taxei de stat pentru rejudecarea cazurilor in recurs, asistenta legala din oficiu foarte slaba si imposibilitatea cetatenilor care fac parte din categoriile socialmente-vulnerabile de a beneficia de asistenta juridica calificata. Totodata, neexecutarea hotaririlor judecatoresti nu contribuie nici pe departe la ameliorarea starii de lucruri in domeniul asigurarii drepturilor fundamentale ale omului.

in consecinta, putem afirma ca asa-numitele reforme promovate de actuala guvernare nu sporesc independenta justitiei si nici accesul cetatenilor la ea. Preconizatele reforme nu au o continuitate practica. Ele nu sunt decit niste actiuni populiste, pentru a arunca praf in ochii partenerilor occidentali.

Un alt aspect important este respectarea drepturilor detinutilor. Din cite se stie, anterior, Alianta „Moldova Noastra” a insistat asupra crearii unei comisii parlamentare speciale, care a investigat situatia din cadrul Izolatorului de detentie preventiva № 13. Comisia a constatat grave incalcari ale Codului de procedura penala, cind detinutii isi asteptau sentinta cu anii, fapt care denota lipsa de competenta a angajatilor Ministerului Justitiei. Desi s-au luat masurile de rigoare si o buna parte din neajunsurile depistate la Izolatorul № 13 au fost inlaturate, sistemul penitenciar in intregime se confrunta cu mari probleme.

Astfel, din cauza conditiilor inumane de detentie, in 2005 au fost inregistrate 333 de cazuri noi de infectare cu tuberculoza a detinutilor, iar numarul total al detinutilor infectati cu HIV/SIDA a ajuns la 160 de persoane. Este ingrijorator faptul ca statul din an in an diminueaza mijloacele financiare prevazute pentru hrana detinutilor. Nu este mai buna nici situatia la capitolul asigurarii detinutilor cu conditii minime la eliberarea din locurile de detentie. Deseori ei nu au bani nici sa ajunga macar pina acasa, nemaivorbind deja de actele de identitate cu care institutiile respective trebuie sa-i asigure.

Chiar daca guvernantii sustin ca R. Moldova inregistreaza succese pe calea integrarii europene, in realitate nu se asigura un sir de drepturi elementare, cum ar fi dreptul la informare, dreptul la libera circulatie, sau dreptul la invatatura, care este unul de o importanta primordiala in vederea educarii generatiei de miine. Starea materiala precara si imposibilitatea achitarii taxei pentru manuale au dus la aparitia copiilor nescolarizati. in felul acesta copiii sunt privati de dreptul la educatie. in asemenea conditii fenomenul criminalitatii juvenile a capatat proportii. Numarul infractiunilor comise de minori in 2005 a depasit cifra de 2000 si se atesta o tendinta de crestere a crimelor grave.

La fel de prost stau lucrurile si in cazul pensionarilor. Contrar declaratiilor reprezentantilor puterii, precum ca situatia pensionarilor se imbunatateste permanent, in realitate acestia o duc greu de tot. O dovada in acest sens este si faptul ca in 2005 majoritatea cererilor parvenite de la pensionari in adresa Centrului pentru Drepturile Omului se refera la incalcarea dreptului la un trai decent.

Grava este si situatia persoanelor cu disabilitati. Desi numarul lor e destul de impunator – peste 146 mii de persoane – statul nu are o politica clara fata de aceasta categorie si ea ramine izolata de restul societatii si discriminata.

Stimati colegi!

Trebuie sa recunoastem ca traim intr-o tara in care Drepturile Omului sunt garantate doar declarativ, doar pe hirtie. Si atita timp, cit situatia va ramine neschimbata, integrarea europeana a Republicii Moldova se va afla sub semnul intrebarii.

Respectarea Drepturilor Omului este o componenta de baza a Planului de Actiuni RM-UE. Mai mult decit atit, in 2004 a fost adoptat Planul National de Actiuni in Domeniul Drepturilor Omului. Dar ce-a facut Guvernul pentru a realiza prevederile acestui plan? Mai nimic!

in curind Republica Moldova va fi supusa unui proces de monitorizare din partea observatorilor occidentali. Ce nota ne va fi data la capitolul Drepturile Omului? Ce note ne vor fi date la alte capitole importante pentru noi? Cine trebuie sa raspunda pentru aceasta stare de lucruri dezastruoasa?

Guvernul Tarlev, care se afla la guvernare de mai bine de cinci ani s-a tot jucat de-a statistica. Nu de statistica fardata au nevoie oamenii. Oamenii au nevoie de realizari concrete si pasi concreti. Acest Guvern insa a demonstrat ca este incapabil sa schimbe ceva in domeniul Drepturilor Omului, ca si in multe altele.

Un asemenea Guvern nu are de ales: sau se apuca de lucru, sau isi cauta de lucru. Un Guvern care a pierdut atitea procese la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului nu mai este credibil. Cetatenii R. Moldova au nevoie de un Guvern care sa le apere drepturile, dar nu sa le incalce cu indiferenta si cinism.

Un Guvern ce nu poate sa asigure respectarea drepturilor fundamentale ale omului, compromite sansele Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeana. Gradul in care se respecta Drepturile Omului reprezinta nivelul de dezvoltare a statului si a societatii.

in aceasta privinta, Europa nu mai crede in declaratii. Europa asteapta de la noi decizii chibzuite si actiuni concrete.

Va multumesc.
Veaceslav UNTILA,
vicepresedinte al Fractiunii AMN
in Parlamentul Republicii Moldova

Chisinau. 30 iunie, 2006

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.