Valeriu Streleţ şi-a prezentat demisia la Preşedinţie!

Prim-ministrul demis, Valeriu Streleț, a venit astăzi la Președinție pentru a-și depune demisia din funcția de prim-ministru, în urma moțiunii de cenzură votate ieri de către Parlament. Respectiv, președintele țării trebuie să numească un premier interimar, deoarece Valeriu Streleț nu are dreptul să asigure interimatul din cauza că a fost demis pentru suspiciune de acte de corupție.

„În conformitate cu prevederile legale am depus demersul pentru a anunța demersul pentru că asta e procedura. Am discutat cu președinte despre perspective și proiecte și așteptăm decizia lui pe cine va numi prim-ministru interimar. Asta e procedura deoarece eu în virtutea unei decizii istorice din 22 aprilie 2013 nu pot fi. Rămâne la discreția vice-prim-miniștrilor”, a declarat Valeriu Streleț,la ieşirea din Reşedinţa de Stat.

Totodată, Streleț a precizat că PLDM nu va participa astăzi la negocieri privind formarea noii majorităţi parlamentare, iniţiate de PDM, deoarece, la moment, sunt consultări în interiorul partidului.

„Astăzi PLDM nu va participa la negocieri. Suntem în proces de consultări în cadrul partidului. Duminică vom decide, luând în calcul opinia tuturor membrilor de partid, cum procedăm mai departe”, a  spus Streleț.

Moldova.ORG reaminteşte că ieri Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost demis cu votul deputaţilor PSRM, PCRM şi PDM. Acum, după consultarea cu partidele parlamentare, şeful statului va desemna un nou prim-ministru.

Premierul desemnat va prezenta Parlamentului, într-un interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. În cazul în care, Legislativul va respinge noul Guvern, preşedintele ţării va mai avea o încercare putea să desemneze un nou premier.

În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Iar ca urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Constituția prevede termenul-limită de formare a noului Guvern este de trei luni şi începe să decurgă din momentul comunicării demisiei prim-ministrului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.