Urmas Paet: Republica Moldova are şansele să devină o ţară europeană

Declaraţia aparţine Ministrului Afacerilor Externe al Estoniei, Urmas Paet aflat în vizită de lucru la Chişinău. După întrevederile cu omologul său moldovean, Natalia Gherman şi şeful cabinetului de miniştri de la Chişinău, Iurie Leancă, oficialul estonian a comentat unele aspecte ale cooperării bilaterale estono-moldave, apreciind-o ca fiind armonioasă şi reciproc avantajoasă.

După stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia au fost semnate 23 de acorduri bilaterale, menite să focuseze cooperarea pe diverse domenii. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al RM cu Republica Estonia în anul 2012 a înregistrat suma de 6,7 mln. USD, fiind în creştere cu 6,35%. Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 3 mln USD, majorându-se cu 17% faţă de anul precedent. Importul de mărfuri efectuat în perioada respectivă a însumat 3,64 mil. USD şi a înregistrat o creştere cu 1% în raport cu anul 2011. Contrbuie la aceasta şi cele 18 întreprinderi cu capital estonian, care activează în ţara noastă.

Estonia, membru al Grupului “Prietenii Moldovei” în procesul de integrare europeană, care apreciază eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău pentru apropierea de UE, a transmis mesaje ferme de susţinere pentru parcursul european al R. Moldova şi a evidenţiat că “doreşte să vadă foarte curând R. Moldova drept o ţară europeană, care să aparţină unei societăţi libere”. În context, ministrul Urmas Paet a reiterat faptul că “Estonia va face tot posibilul ca R. Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, care include şi Zona de Comerţ Liber, înainte de expirarea mandatului actual al Comisiei Europene”.

De asemenea, şeful diplomaţiei estoniene şi-a exprimat încrederea că liberalizarea regimului de vize cu UE se va decide pozitiv pe parcursul anului viitor. În altă ordine de idei, ministrul Paet a încurajat Republica Moldova să reziste dificultăţilor actuale şi a adus exemplul Estoniei, care, la începutul anilor ’90, a trecut prin provocări economice şi energetice similare, orientându-se spre diversificarea pieţelor şi sporirea calităţii produselor.

Întrebat cum apreciază implementarea reformelor din Republica Moldova, Urmas Paet a menţionat că ţara noastră rămâne a fi lider în cadrul Parteneriatului Estic şi reformele care nu necesită implicare din exterior sunt realizate cu succes. Succesele sunt vizibile pentru Bruxelles şi pentru celelalte capitale europene care urmează să dea o apreciere la Summitul Parteneriaului Estic de la Vilnius, la care urmează să fie parafat Acordul de Asociere şi cele două componente ale sale.

Pentru a asigura o continuitate a cooperării bilaterale moldo-estoniene au fost selectate 13 proiecte noi, care vor fi implementate în perioada 2013 -2015. Acestea sunt în domenii reciproc avantajoase – buna guvernare, medicina, sistemul de asigurare medicală, educaţia, mediul, transferul tehnologic, şi alte domenii importante. Relaţiile comercial-economice

Vizita ministrului de Externe al Estoniei, Urmas Paet va fi succedată de vizita preşedintelui Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, preconizată până la sfârşitul lunii septembrie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.