Urecheanu face aluzii la interesele “narco-baronilor rosii”

Moldova.ORG – Comuniştii au respins, în şedinţa plenară din 10 aprilie 2008, propunerea de a crea o Comisie parlamentară de anchetă “Pentru elucidarea legăturilor unor exponenţi ai autorităţilor centrale din R. Moldova cu traficul de droguri”. În semn de protest, fracţiunea Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi unii deputaţi neafiliaţi au părăsit sala de şedinţe a Legislativului, se arată într-un Comunicat remis de Serviciul de presă al AMN.

Această initiativă a Fracţiunii AMN, înaintată pentru agenda şedinţei de deputatul Ion Pleşca, a fost motivată de cazul recent de capturare a unei mari partide de droguri (200 kg de heroină), fapt care, în opinia deputatului, indică existenţă unei reţele de traficanţi cu protecţie înaltă în administraţia de stat.

În comunicat se mai arată că liderul AMN, Serafim Urecheanu a făcut aluzii directe la interesele “narco-baronilor roşii”. Aceştea, potrivit lui Urecheanu, acumulează cotizaţii pentru viitoarea campanie electorală a comuniştilor, inclusiv din traficul de droguri.

Iurie Stoicov, reprezentant al PCRM şi preşedinte al Comisiei pentru securitatea statului, a declarat că ancheta parlamentară este neavenită pentru că va prejudicia ancheta deschisă de procurori, iar speaker-ul Marian Lupu a respins propunerile insistente ale deputaţilor AMN, determinându-i să abandoneze sala de şedinţe, se spune în Comunicat.

Deputaţii AMN susţin că pe adresa fracţiunii parlamentare a venit o scrisoare de la Ministerul Afacerilor Interne, în care, surse ce au solicitat anonimatul, fac publică „istoria” eliberării din funcţie a poliţiştilor, care au interceptat transportul ilegal de droguri. Ceban Ion şi Poiană Vasile, insoţiţi de comandantul lor Vozian, au fost chemaţi, a doua zi după captură, la ministrul de atunci, Gheorghe Papuc. Acesta din urmă i-ar fi impus să plece „de buna voie” din cadrul organelor de interne, fapt despre care a scris şi presa de la Chişinău.

În Nota Explicativă la proiectul de Hotărâre privind crearea Comisiei parlamentare de anchetă “Pentru elucidarea legăturii unor exponenţi ai autorităţilor din R. Moldova cu traficul de droguri” (anexată la Comunicatul de presa al AMN) se arată că narco-mafia internaţională şi-a dat în vileag o filieră bine verificată în Moldova, dovadă fiind volumul mare al partidei interceptate, în valoare de peste 10 milioane de euro. Acest fapt, precum şi circumstanţele controversate, legate direct sau indirect de ultima captură de droguri, semnalează implicarea unor exponenţi ai statului în facilitarea traficului de droguri în R. Moldova şi chiar la nivel regional şi internaţional.

Printre circumstanţele, ce se asociază cu situaţia descrisă, în Nota Explicativă anexată la Comunicatul de presă al AMN sunt enumerate: caracterul absolut întâmplător al capturii, rezultate dintr-un control ordinar al unităţilor de transport de către agenţii poliţiei rutiere şi nu din acţiunile structurilor operative specializate, precum şi faptul că agenţii rutieri au fost sancţionaţi pentru vigilenţa lor, în loc să fie menţionaţi; apelul invocat al funcţionarilor bănuiţi din cadrul MAI la Gheorghe Papuc, fapt care a produs zvonurile despre arestarea acestuia la domiciliu; excluderea din componenţa noului Guvern a fostului ministru de interne şi a fostului director al Departamentului Vamal.

Alte argumente, la care apelează AMN, constau în refuzul noului ministru al afacerilor interne (Valentin Mejinschi, ministru al afacerilor interne în Guvernul Greceanâi, numit la 31 martie 2008 – n.r.), de a elucida cazul traficului cu droguri. “Este posibil ca actualul ministru să aibă sarcina doar de a muşamaliza şi de a continua schemele de interese ale predecesorului său”, se spune în Nota Explicativă a AMN. “Or, traficul ilicit implică o coordonare intre figuranţii de la Chisinau şi cei de la Tiraspol, iar fraţii Mejinschi ocupa posturi cheie în structurile afacerilor interne, unul în Republica Moldova şi altul în administraţia regimului separatist din raioanele de est ale R. Moldova…”, citat închis.
Mai mult, între motivele reale ale retragerii lui Alexei Tulbure din misiunea diplomatică a Moldovei la ONU ar fi, potrivit argumentelor aduse de AMN, ”bănuiala autorităţilor americane că acesta ar avea implicări în traficul de droguri”, se mai arată în încheierea Comunicatului de presă al AMN.
Vă reamintim că, pe 20 martie 2008, politia a depistat 200 de kg de heroină chiar în centrul Chişinăului, într-un microbuz de marcă „Hyundai”. Costul substanţelor narcotice au fost estimate la circa 10 mln euro. Serviciul de presă al MAI anunţa, în legătură cu acest caz, că drogurile erau aduse din Turcia şi tranzitau R. Moldova, urmând să ajungă în una ţările Uniunii Europene. Presa de la Chişinău se întreba la acea oră, cum a fost posibil să treacă neobservată prin vamă o asemenea cantitate de droguri? — Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.