Unioniştii comparaţi cu ţânţarii: „uneori muşcă, dar fără efecte îndelungate”

Ideea unionismului în Republica Moldova este una marginală. Aceasta este opinia exprimată de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, într-un interviu acordat agenţiei transnistrene de ştiri „Lenta PMR”. În interviu, oficialul a comparat unionismul cu „zgomotul produs de un ţânţar, care deranjează”, dar care însă nu are niciun impact.

„Tendințele unioniste le-aș compara cu sunetul de ţânţar, care irită, uneori ţânţarii muşcă, fapt ce crează temporar mici inconvenienţe, dar niciun efect în continuare”, a spus Lupu pentru sursă.

Potrivit spicherului, statalitatea ţării nu poate fi afectată de tendinţele unioniste şi că unioniştii nu prezintă în fond pericol pentru stat. „Da, din punct de vedere psihologic, acest lucru ne dă câteva inconveniente: avem o dezbatere, suntem implicați în discuții. Cu toate acestea, ei prezintă pericol numai la acest nivel. Pentru că, în realitate, tendințe unioniste au fost, sunt și vor fi marginale. Istoria de 21 de ani a statului modern, acest segment nu s-a dezvoltat. De asemenea, există, o poziție clară a majorităţii cetăţenilor noștri – pentru păstrarea unui Moldovei independente. Deci eu nu văd nicio amenințare la adresa statalităţii”, a spus acesta.

„Pentru mine, ca și pentru o politică națională, Republica Moldova nu este un proiect guvernamental temporar. Statalitatea Republicii Moldova a fost dată de istorie și de Dumnezeu și ea va fi stocată, consolidată și dezvoltată. Greşesc mult politicienii care speculează că acesta este un proiect temporar care, mai devreme sau mai târziu, își va pierde statalitatea. Acest lucru nu este adevărat. Statul nu depinde de dorinţa unui sau doi politicieni”, a precizat Marian Lupu pentru sursă.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.