Unde poți să faci hiking în Moldova

În actuala situație de pandemie, hiking-ul este una din posibilitățile distractive pentru care nu vei fi penalizat. Mulți preferă plimbările în afara orașului pentru că este o modalitate de a te simți liber, fără restricții, și poți scăpa de rutină și trafic.

Ce este hiking-ul?

Hiking-ul este o călătorie pe jos de-a lungul traseelor ​​deja pregătite și ​​stabilite. Traseul este curățat de vegetație și de alte obstacole naturale. În țările cu un turism dezvoltat, astfel de trasee sunt amenajate. De exemplu, se fac trepte pe porțiunile mai periculoase pentru a facilita coborârea și ascensiunea de-a lungul versanților, sau se construiesc podețe peste locurile umede și noroioase. Trasee sunt marcate nu numai cu indicatoare de navigație, ci și cu panouri informative despre locurile din zonă. În regiunile care se află departe de localități, sunt create locuri de popas dotate cu mijloace de comunicare, datorită cărora un călător rătăcit sau într-o situație nefastă poate fi găsit și salvat.

Deși nu se știe cu exactitate, specialiștii în turism consideră că inventatorul hiking-ului este un oarecare Philip Bussemer. Acesta a trăit în orașul Baden-Baden din Germania la sfârșitul secolului al XIX-lea, într-o perioadă în care erau foarte populare plimbările în pădurea din apropiere. El era proprietarul unui centru de informații pentru turiști și vindea hărți cu trasee, unde erau indicate locurile de popas, locurile cu cele mai pitorești priveliști, dar și cele mai apropiate restaurante.

Pentru hiking este necesar echipament special?

Hiking-ul presupune din start o plimbare simplă, dar plăcută. În timpul acesteia știi exact cât timp vei petrece pe traseu, când te vei întoarce și te poți gândi doar la frumusețile naturii înconjurătoare. Nu e nevoie să iei cu tine un rucsac uriaș, sac de dormit sau conserve, ci te limitezi la un set minim de lucruri. Articolele necesare includ apă, niște gustări, o pălărie și pantofi confortabili.

Unde poți călători pe jos în Moldova?

„Un traseu obișnuit de hiking presupune parcurgerea între 5 și 15 kilometri pe jos”, spune Andrei Golovei, ghid pe trasee de hiking în Moldova. Potrivit lui, amatorii de hiking de la noi obișnuiesc să se adune în mici grupuri care merg până într-o anumită localitate cu automobilul, iar apoi urmează traseul stabilit din timp, pe jos. 

„Cele mai solicitate sunt traseele din nordul țării”, spune Andrei, care recomandă doritorilor să opteze în astfel de călătorii pentru contractarea unor ghizi. „Aceștia povestesc multe lucruri interesante despre locurile vizitate, pentru că harta de pe internet este destul de săracă. Ghizii sunt persoane experimentate care vă pot povesti despre traseu, dificultatea acestuia și vă vor oferi mai multe informații despre locurile vizitate”.

Enlarge

caraman-3
Reciful Duruitoarea

Viorel Miron, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului din Moldova, spune că în prezent în Republica Moldova trasee de hiking sunt, însă acestea nu sunt amenajate corespunzător. „La nivel practic, cei care preferă excursiile pe jos pe anumite trasee trebuie să apeleze la ghizi, care îi va însoți pe toată durata traseului”.

În prezent, singurul traseu marcat pentru hiking este cel care trece prin pădurea din raionul Orhei, între localitățile Rîșcova și Ivancea – un traseu de circa cinci kilometri. 

Citește și: Turist în Moldova: Rezervația „Plaiul Fagului”  

Enlarge

caraman-6
Pădurea Domnească

„Traseele de hiking sunt formate de obicei în jurul unor obiective de atracție turistică cum ar fi Toltrele de la Duruitoarea, de exemplu, unde există și unități de cazare. Astfel, turiștii pot lăsa automobilele la unitățile de cazare, după care vizitează pe jos traseele”, povestește Viorel Mion.

Enlarge

caraman-5
Plaiul Fagului

Citește și: Turist în Moldova: Rezervația „Pădurea Domnească”

Potrivit lui, trasee pe care pot merge doritorii de a face hiking se află preponderent în  zona Orheiului Vechi, în rezervațiile Plaiul Fagului. În Pădurea Domnească există cinci trasee, în Prutul de Jos – un traseu în jurul lacului Beleu. În zona Nistrului de Jos sunt mai multe trasee, începând cu Ciuburciu în mai multe direcții.

Citește și: Turist în Moldova, Duruitoarea Veche, Rîșcani

Foto: Facebook/Plaiul Fagului/Travel Forever

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.