Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Rîșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei să o redescoperi, chiar dacă ai fost acolo deja. Grotele, stâncile cu forme bizare ale Defileului Duruitoarea Veche, care au adăpostit temporar oameni preistorici și animale din diferite ere geologice, au fost dintotdeauna atractive pentru amatorii de aventuri. De câțiva ani, locul a devenit și mai cunoscut și vizitat datorită campingului „Duruita, camping la grote”, care se află chiar la poalele cheilor Duruitoarei și pe malul lacului de acumulare Costești-Stînca. „Este locul din Moldova unde poți vedea munți și mare”, spun turiștii. Amplasarea strategică a bazei de odihnă oferă șansa ca dimineața când deschizi ochii să vezi stâncile, iar după ce ieși din cort să vezi apa albastră a lacului de acumulare Costești-Stînca. 

Unde este și cum ajungi

Duruitoarea Veche se află la o distanță de 197 kilometri de Chişinău și la 33 km de orașul Rîșcani. Cei care au fost la baza de odihnă situată în defileul Duruitoarea ne-au spus că drumul este bun și poți ajunge la destinație în circa trei ore din capitală cu mașina. Nu există transport public direct până la destinație. Totuși, dacă vrei să te aventurezi poți lua autobuzul Chișinău-Duruitoarea Veche, prețul biletului fiind în jur de 120 de lei. De acolo va trebui să improvizez sau să iei un taxi ca să ajungi la camping. 

Ce oferă și cât costă

La baza de odihnă Duruita vei găsi trei căsuțe cu geam panoramic spre stânci, cu un dormitor dublu compact. Este o căsuță rustică cu mezanină, pat dublu, bucătărie compactă, dus interior și terasă și un bordei integrat în natură, cu dormitor pentru doi și access la zona barbecue. 

Cel mai important, totuși, este campingul, unde poți să-ți amenajezi propriul cort sau să vii cu autorulota. Este un loc amenajat pentru corturi/campare, cu acces la electricitate și zonă de grătar. Locul de cort pentru o persoană costă 100 de lei/noapte. Căsuțele de două persoane costă 500-700 de lei/ noapte. Dar până în august în zilele libere locurile în căsuțe sunt rezervate. 

Acum baza de odihnă nu prestează servicii de alimentație. Deci, cei care vin aici trebuie să aducă propriile alimente. Pe teritoriul campingului este o bucătărie complet amenajata, cu frigider, unde se pot găti și păstra alimentele. De asemenea, există și un foișor cu mese, unde poți lua masa. Pe teritoriul campingului se află un veceu modern și cabine de duș.

Locuri frumoase de văzut

Reciful Duruitoarea este un fragment al șirului de recife din nord-vestul Republicii Moldova, numite Toltrele Prutului.  Internauții spun că stâncile defileului Duruitoarea ar putea servi ca decoruri naturale pentru filmul „Jurassic Park” și ne aduc aminte că acum câteva sute de mii de ani, străbunii noștri ieșeau la vânătoare pe aceste locuri.

De asemenea, neapărat trebuie să vizitezi Grota sau Peștera din Duruitoarea Veche. Aceasta  este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. Este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră și constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de metri, lăţimea de 5-9 metri. A fost descoperită în 1958 de către arheologul Nicolae Chetraru. În cavernă au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani. Săpăturile efectuate în a doua parte a secolului trecut au dat de cinci straturi arheologice, dintre care în patru s-au găsit mărturii ale activității omului.

De asemenea, în apropierea peșterii din Duruitoare Veche, un localnic a descoperit întâmplător mandibula unei femele de mamut. S-au făcut săpături, în timpul cărora s-au găsit alte fragmente din scheletul mamutului, inclusiv un fildeş cu lungimea de 2 metri şi 75 centimetri. 

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Ce camping uimitor. Am ajuns aici cu motocicleta și, din păcate, am putut sta doar o noapte (mi-ar fi plăcut să stau mai mult).

„Facilitățile și gazdele sunt excelente, iar locația are priveliști uimitoare. Cu siguranță voi reveni data viitoare când voi fi în Moldova.”

„Mulțumesc frumos, Great for a short retreat. The camping offers some beautiful views and the hosts are friendly and helpful.”

„Un loc nemaipomenit de frumos, potrivit pentru evadări din rutina orășenească.”

Acesta sunt doar câteva din recenziile celor care au vizitat destinația.

Foto: Facebook/ Duruita, camping la grote

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.