Unde e totuși casa limbii române?

De Paula Munteanu/ Chișinău / Moldova. ORG/ — Fiind prezentă la festivitatea dedicată Zilei Limbii Române din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”, am fost surprinsă de mormanul de flori depus la busturile scriitorilor, de multitudinea de bătrânei și bătrânici îmbrăcate ”de sărbătoare”, dar și de părinții veniți cu copii lor.

Plăcut m-a surprins și primarul Dorin Chirotacă, care împărțea oamenilor din jur ecusoane cu tricolor, mai ales că am și eu unul deja.

Așadar, mi-am pus întrebarea: oare ce simte primarul în această zi?

”Este ziua sărbătorii de suflet pentru noi toți, sărbătoare care sper să permită tuturor să își dea seama cine suntem, de unde venim și încotro mergem . Îmi doresc ca prin recunoașterea limbii române și a identității noastre, să reușim să ajungem și la prosperitate”, a răspuns Dorin Chirtoacă.

În plus, primarul le dorește tuturor cetățenilor ”să cunoască limba română, să scrie fără greșeli în limba română, să studienze literatura română, să-i studieze pe marii scriitorii, poeții români, oamenii de știință, care sau implicat ca limba română să revină la ea acasă, aici la Chișinău.”

Deci, Dorin Chirtoacă consideră că limba română e la ea acasă în Republica Moldova, dar, colega sa de partid, vicepreședintele PL, Corina Fusu, a declarat tot azi că limba română în Chișinău nu e la ea acasă… pe deplin.

”Această sărbătoare are un gust puțin amar, pentru că limba română încă nu este pe deplin la ea acasă în Republica Moldova, atât timp cât o să existe jumătăți în Contituție, în legea cu privire la funcționare limbilor, atâta timp cât o să existe politicieni care spun că limba se numește din puct de vedere politic într-un fel, dar din punct de vedere științific altfel, atâta timp cât limba română nu va fi regină în Repubilca Moldova. Greșelile pe care le-au făcut cetățenii de la 1990 încoace trebuiesc reparate cu voință politică, dar și cu insistență din partea cetățenilor, pentru că limba română se va simți onorată atunci când atât la nivel de stat, cât și la nivel de cetățean, va fi vorbită corect. „ a declarat Corina Fusu.

Voi cum considerați, unde e casa limbii române?
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.