Un nou document de dezvoltare al RM va fi elaborat la Chişinău până la 1 ianuarie 2008

Moldova.ORG — În scopul continuării reformelor promovate în corespundere cu documente de importanţă strategică, precum şi a altor programe naţionale, autorităţile moldoveneşti vor elabora, până la 1 ianuarie 2008, autorităţile moldoveneşti vor elabora un nou document de dezvoltare a Republicii Moldova. O declaraţie în acest sens a făcut, Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova în cadrul întrevederii pe care a avut-o astăzi cu Directorul Operaţiuni din cadrul Băncii Mondiale, Graeme Wheeler, aflat la Chişinău în fruntea unei delegaţii.

După cum comunică serviciul de presă al preşedinţiei, Vladimir Voronin a menţionat faptul că Guvernul a decis prelungirea implementării SCERS până la sfârşitul anului 2007, având în vedere coincidenţa multor obiective ale acestui program cu cele ale Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană. La elaborarea acestui plan vor fi utilizate instrumentele şi metodele, valorificate în procesul de implementare a SCERS şi a Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Preşedintele a reiterat importanţa atribuită de către conducerea ţării reformelor aplicate, în special, în sectorul agrar, menite să contribuie la înviorarea activităţilor economice în teritoriu şi la ameliorarea condiţiilor de viaţă ale populaţiei rurale, cel mai mult afectate de sărăcie. În context, Vladimir Voronin a solicitat susţinerea Băncii Mondiale în procesul de dezvoltare a prelucrării aprofundate a producţiei agricole, produse în cadrul comunităţilor locale.

Şeful statului a remarcat colaborarea eficientă a Guvernului Republicii Moldova cu Banca Mondială în ceea ce priveşte reconstrucţia şi construcţia obiectelor de menire socială, în special a celor de la sate, prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale a Moldovei, pledând pentru continuarea acestei cooperări fructuoase şi pe viitor.

Printre sferele prioritare, în care ar fi binevenită asistenţa Băncii Mondiale, Preşedintele a numit domeniul infrastructurii de transporturi. Vladimir Voronin a menţionat că reabilitarea reţelelor de drumuri existente şi construcţia unor noi trasee, de calitate europeană a devenit o necesitate stringentă, mai ales ţinând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2007, Republica Moldova va deveni ţară vecină a Uniunii Europene.

Graeme Wheeler a apreciat evoluţiile social-economice atestate în Republica Moldova în ultimii 6 ani, ca urmare a reformelor promovate în diferite domenii. Oficialul Băncii Mondiale a remarcat, de asemenea, rezultatele obţinute de ţara noastră în combaterea şi reducerea sărăciei, nivelul căreia s-a diminuat de la 78 la sută în anul 2001 pînă la 23 % în anul curent.
„Republica Moldova a atins succese remarcabile şi fenomenale în ultimii ani, a implementat un set de reforme eficiente. În ţara Dumneavoastră s-a înregistrat o reducere uluitoare a sărăciei, una dintre cele mai rapide descreşteri ale sărăciei, a declarat Graeme Wheeler.

Oficialul a mai opinat că aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova şi paşii întreprinşi în scopul realizării acestui deziderat deschid noi oportunităţi pentru ţara noastră.

Totodată, Directorul Operaţiuni din cadrul Băncii Mondiale a indicat asupra stopării dinamicii reducerii sărăciei în sectorul rural sub influenţa dificultăţilor legate de exporturile produselor moldoveneşti pe pieţele externe. Graeme Wheeler s-a mai referit la necesitatea intensificării reformelor regulatorii, ale celor promovate în domeniul agriculturii, a continuării acţiunilor orientate spre îmbunătăţirea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor.

Oficialul BM a exprimat disponibilitatea instituţiei internaţionale pe care o reprezintă de a susţine şi pe viitor Republica Moldova în realizarea reformelor şi în depăşirea greutăţilor legate de împrejurările externe.

În această ordine de idei, s-a anunţat că, în cadrul şedinţei consultative a grupului donatorilor, ce se va desfăşurat săptămâna viitoare, la Bruxelles, vor fi discutate posibilităţi concrete de acordare a asistenţei ţării noastre.

Şeful statului a apreciat foarte înalt cooperarea Republicii Moldova cu Banca Mondială, exprimându-şi convingerea că vizita Directorul Operaţiuni din cadrul Băncii Mondiale în ţara noastră va contribui la deschiderea unor noi dimensiuni în relaţiile ţării noastre cu această prestigioasă instituţie financiară internaţională.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.