Un an de la o zi istorică! La 27 iunie 2014 Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la UE

Uniunea Europeană a semnat la 27 iunie 2014 Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care au vrut să se apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia. Acordul angaja aceste trei ţări la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

Acordul de Asociere dintre țara noastră și Uniunea Europeană a cuprins și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM – UE. Documentul, unul fără precedent în istoria UE, viza şi o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Pentru Georgia, Moldova şi Ucraina, semnarea la 27 iunie 2014 a Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul summit-ului comunitar de la Bruxelles, a reprezentat unul din cele mai importante momente din istorie de după declararea independenţei în 1991.

“Este o mare zi pentru Europa. Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând”, a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

„Europa este imaginea cea mai clară pe care ne-o dorim. Vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi vom reveni acasă în Europa .Trăim un moment istoric. Un acord fără precedent, ambiţios şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost iniţiat. Această înţelegere simbolizează încredere, deschidere şi cooperare între ţara mea şi UE””, a declarat atunci Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova.

Van Rompuy a declarat că “nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia”. Acordul “este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva”, a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

În pofida afirmaţiilor înalţilor demnitari, Rusia a avertizat că va adopta “măsuri de protecţie”, în cazul în care se va dovedi că Acordul de Asociere dăunează economiei ruse. Imediat după aceasta,
Moscova a şi interzis importul de fructe şi conserve din Republica Moldova, invocând oficial probleme fitosanitare şi de respectare a standardelor de calitate. Chişinăul a calificat interdicţia ca o decizie politică a Rusiei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.