Connect with us

Istorie

Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu. „Agenda Tovarăşei arată că, în 1989, ea a condus ţara“

Publicat

pe

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, Lavinia Betea explică activitatea din spatele uşilor Cabinetului 2, dar şi cum întreaga reţea a puterii a fost acaparată, mai ales în anul dinaintea prăbuşirii regimului comunist, de către soţia Tovarăşului, devenind „mai temută decât Tovarăşul“.

„În 1989, puterea din România apărea ca un balaur cu două capete“, descrie Lavinia Betea dictatura cuplului Ceauşescu. În volumul „Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu. Agenda Tovarăşei în 1989“, publicată la Editura Corint în 2018, jurnalista Lavinia Betea transcrie şi adnotează, cu mărturii ale foştilor demnitari, agenda de lucru a Tovarăşei în ultimul ei an de viaţă. Zilnic, la Cabinetul 2 se perindă, repetitiv, Poliana Cristescu – fosta noră şi încă favorita sa – pentru o cafeluţă, secretari subordonaţi care vin să-i raporteze informaţii, dar şi alţi demnitari care-i comunică tot, având grijă ca orice „chestiuni supărătoare“ să n-ajungă la Cabinetul 1. Lavinia Betea descrie relaţia Tovarăşei cu cadrele şi prezintă cum, prin atribuţiile sale tot mai numeroase în nucleul puterii, dar şi din grija pentru soţul ei suferind de diabet, Elena Ceauşescu devine, în 1989, „marele filtru instituţional al preşedintelui României“.

Ce era notat în agendă şi de cine era redactată?

Cel care a completat-o trebuie să fi fost şeful de cabinet, istoricul Ion Neacşu. El îi nota prezenţele la şedinţe şi vizite de lucru, precum şi orele de intrare şi ieşire ale vizitatorilor săi. Acestea au fost redate, în 2009, în suplimentul „Jurnalului Naţional“, fără alte detalii suplimentare. Ulterior, am completat agenda cu ajutorul unor lucrări de specialitate şi al memoriilor unor foşti înalţi demnitari, încercând să redau atmosfera din culisele Cabinetelor 1 şi 2, dar şi să-mi răspund la o teorie. Voiam să verific dacă se justifică ideea pe care o credeau foarte mulţi oameni în anii ’90, aceea că România a avut înainte de Revoluţie o conducere bicefală şi, în cel mai rău caz, că, de fapt, Elena Ceauşescu a condus ţara.

Spuneţi, în descrierea cărţii: „Tovarăşa a devenit mai temută decât Tovarăşul“. Aşadar, teoria dumneavoastră s-a adeverit. Cum s-a transferat puterea?

În primul rând, Elena Ceauşescu avea, ca al doilea om de stat, atribuţii directe în zone importante: din ’76, era şefa cadrelor din România, adică nu se putea face o promovare sau o eliberare din funcţie, cum se spunea atunci, fără acordul ei. De ea depindeau toţi din segmentul de vârf al puterii şi vă daţi seama cum se plecau în faţa ei. Cu atât mai mult aceştia şi-au luat revanşa mai târziu şi au vorbit-o de rău. În ’77, Elena Ceauşescu intră în prezidiul permanent al CC al PCR, adică în nucleul puterii, acolo unde se iau deciziile. În 1980, devine prim-viceprim ministru al Consiliului de Miniştri, aşadar, ea putea să stopeze sau să promoveze orice decizie care ţinea de economia naţională. Apoi, în subordinea ei directă, mai era Consiliul Culturii Socialiste. Ea dirija cultura, artele şi toată producţia editorială şi cinematografică. Îi mai era subordonate ministerul Învăţământului, Academia şi toate institutele de cercetare din România. Din agenda extrem de încărcată a Elenei Ceauşescu reiese, prin prisma întâlnirilor pe care zilnic le avea cu diverşi membri ai nomenclaturii că, nu de puţine ori, avea întâlniri cu oameni care erau direct subordonaţi lui Nicolae Ceauşescu.

Citiți continuarea pe adevarul.ro

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Expoziție Moldova.org despre viața pe malul stâng al Nistrului, cu doi fotografi din Transnistria

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Moldova.org a provocat doi tineri fotografi originari din Transnistria, Anya Galatonova și Илья Бугаев, să reflecte realitatea de pe malul stâng al Nistrului printr-o serie de fotografii. După o lună de observații și căutări, Anya și Ilya ne plimbă printre casele celor 9 locuitori ai satului Novaya Jyzni și ne fac o excursie cu troleibuzul numărul 19, care face legendara rută Bender-Tiraspol.

Mai mult, fotografii sunt și eroii unui reportaj realizat de Moldova.org, care va fi publicat în ziua expoziției. Reportajul, unul din seria „Fețele toleranței”, vine să laseze discuții despre stereotipurile legate de populația Transnistriei și viața de acolo.

PE LUNG

Novaya Jyzni (Viață Nouă) este un mic sat din raionul Râbnița din Transnistria, cu o populație de doar nouă persoane. Cu câteva decenii în urmă, când Transnistria făcea parte din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), locuitorii, fiind cetățeni sovietici, visau la o viață nouă, lungă și fericită. Astfel, „Viață nouă” nu este un nume aleatoriu – este o reflectare a viziunii asupra lumii a arhitecților acestui sat.

Linia de troleibuz Bender-Tiraspol conectează două orașe transnistrene situate pe diferite maluri ale Nistrului. Această linie a fost lansată la 19 iunie 1993, la un an după încheierea conflictului moldo-transnistrean: contradicțiile socio-politice, etno-naționale și economice dintre Republica Moldova și Republica Moldovenească nerecunoscute, care existau chiar înainte de prăbușirea URSS, au dus ulterior la confruntare armată.

Vă invităm, deci, să facem cunoștință cu o altă latură a malului stâng al Nistrului, să vorbim cu autorii acestor fotografii și să discutăm despre hotare și bariere. În cadrul expoziției, vom discuta cu tinerii fotografi și despre stereotipurile legate de spațiul transnistrean și de oamenii care locuiesc acolo.

Citește mai departe

Cultură

Fotografia zilei: „Ziua Victoriei” și pistolul-jucărie

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Roman Rybaleov a publicat recent o fotografie pe care a realizat-o pe 9 mai curent, în cadrul evenimentelor organizate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

În aceasta pot fi văzuți o fetiță și un băiețel, ultimul țintind cu un pistol-jucărie spre tâmpla fetei. Fotografia a stârnit controverse pe Facebook, unde autorul acesteia a publicat-o.

PE LUNG

Roman Rybaleov, cunoscut în special pentru fotografiile din natură, monumente naturale din Republica Moldova și portrete, a publicat o fotografie cu doi copii prezenți la „Ziua Victoriei”, pe 9 mai.

Potrivit fotografului, imaginea poate fi interpretată în multe feluri, dar „totul este doar un copil cu un pistol-jucărie în mână”.

„Fiind copil, am alergat prin păduri și câmpii cu pistolul în mână, ne jucam de-a indienii, apoi de-a războiul. Și nu împușcam din pistoale-jucărie, ci din arme făcute de noi și cu gloanțe din sârmă. Dar am crescut și nu violez sau agresez femei.”

Totuși, acesta recunoaște că este deranjat de faptul că „sărbătoarea a fost transformată într-o platformă de publicitate” pentru partide politice.

Citește mai departe

Divertisment

Cutremurele secolului XX într-o animație științifică

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Organizația guvernamentală din Statele Unite, NOAA Science on a Sphere, (Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei) a lansat o animație care arată toate cutremurele majore de pe planetă în intervalul anilor 1910 – 2000.

PE LUNG

Proiectul „Știința pe Sferă”, elaborat de NOAA US, a lansat o animație în care au fost arătate fiecare cutremur major înregistrat în istorie, începând cu ianuarie 1901 până în decembrie 2000 cu o viteză de un an pe secundă. Cutremurele sunt înfățișate prin cercuri a căror diametru arată magnitudinea iar culoarea arată adâncimea lui.

În acest film sunt arătate cutremurele cu o magnitutine mai mare de 6.5, adică cele care pot provoca tsunami. Animația are ca scop final demostrarea Teoriei Plăcilor Tectonice, a căror mișcare provoacă cutremurele. La sfârșitul filmului, sunt arătate toate cutremurele și liniile dintre plăcile tectonice.

Check out this new SOS dataset of all the earthquakes from 2001 through 2015 from the US NWS Pacific Tsunami Warning Center! You can read about it here: http://sos.noaa.gov/Datasets/dataset.php?id=643

Geplaatst door NOAA Science On a Sphere op Vrijdag 2 december 2016

Proiectul „Știința pe Sferă” dezvoltat de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei reprezintă un sistem complex, de mărimea unei camere, care folosind datele computerizate și proiectoare, înfățișează modelul planetei cu toate procesele atmosferice, schimbările de climă, furtuni, cutremure. Acest proiect are un scop educativ, pentru a familiariza cu cu știința oamenii de toate vârstele.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică4 ore în urmă

Renato Usatâi a ieșit din clădirea Procuraturii

PE SCURT După mai multe ore de audieri, Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, a ieșit din clădirea Procuraturii. La ora...

Social10 ore în urmă

IT / Hartă interactivă a Chișinăului pentru bicicliști

PE SCURT Chișinăul este incomod pentru bicicliști. Șoferii nu respectă bicicliștii. Asta au simțit pe propria piele autorii proiectului Ciclismul...

Politică11 ore în urmă

Prim-ministra României a transmis un mesaj de susținere a Guvernului Sandu

PE SCURT Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, a transmis Maiei Sandu un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea...

Politică11 ore în urmă

Cum a fost întâlnit Renato Usatâi de către polițiști

PE SCURT Câteva sute de simpatizanți ai liderului Partidului Nostru au venit la vama Sculeni. Aceștia au scandat „Renato!” și...

Politică13 ore în urmă

Maia Sandu cere magistraților Curții Constituționale să-și prezinte cererile de demisie

PE SCURT Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, așteaptă cererile de demisie a magistraților Curții Constituționale. Sandu s-a arătat deranjată de...

Social13 ore în urmă

Suspendarea traficului rutier pe mai multe străzi din capitală

PE SCURT Traficul rutier va fi suspendat pe mai multe străzi din capitală. Anunțul a fost făcut de către Primăria...

Social14 ore în urmă

IT / Cum CoST Ucraina vrea să identifice automat riscul de corupție în contractele cu bani publici

PE SCURT La hackathonul pentru societatea civilă care are loc în Tbilisi, Georgia (14-16 iunie), participă o echipă din Ucraina...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com