Ucraina incearca sa-si refaca legaturile cu Rusia defavorizand Basarabia

Vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, sustine ca declaratia comuna a presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, si presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, privind problema transnistreana “este rodul incercarilor Ucrainei de a reechilibra relatiile cu Federatia Rusa in contextul tensionarii acestora, ca urmare a intentiei Rusiei de a mari pretul gazelor naturale livrate Ucrainei”.

Reamintim ca, joi, 15 decembrie, Putin si Iuscenko au semnat o declaratie comuna, in care au subliniat ca Federatia Rusa si Ucraina sunt “ferm hotarate sa actioneze in comun in vederea contribuirii la obtinerea solutionarii definitive a conflictului, exclusiv prin metode politice pasnice, in procesul de negocieri intre Republica Moldova si Transnistria”. Totodata, partea rusa califica initiativele ucrainene drept un fundament important, care a permis deblocarea procesului de negocieri si oferirea unui nou imbold, iar Ucraina califica ultimele propuneri ale Rusiei drept esentiale pentru dezvoltarea de mai departe a initiativelor sale. Statele garante si-au reconfirmat dorinta de a contribui la transformarea Republicii Moldova intr-un stat de drept, democratic si neutru, bazat pe principiul integritatii teritoriale.

In opinia lui Rosca, respectiva declaratie nu contine elemente noi, cu exceptia faptului ca in ea se face trimitere la statutul de tara neutra al Republicii Moldova, chestiune ce vizeaza exclusiv aceasta tara, “iar renuntarea, in eventualitate, la neutralitate nu ar trebui sa trezeasca reactii negative, nici din partea Rusiei, nici din partea Ucrainei”. “De asemenea, constatam ca declaratia nu face trimitere expresa la documentele adoptate de Parlamentul Republicii Moldova cu privire la caile de reglementare a diferendului transnistrean, ceea ce poate sa sugereze ca pozitia solidara si univoca a conducerii Republicii Moldova fata de aceasta chestiune nu satisface pe deplin intentiile Federatiei Ruse de a-si consolida si de a-si mentine prezenta politico-militara pe teritoriul Republicii Moldova. Lipsa oricaror referinte la necesitatea de a pune capat starii de ocupatie a Republicii Moldova si de a determina retragerea completa si neconditionata a trupelor si armamentului Federatiei Ruse de pe teritoriul sau este un element cu totul regretabil, deoarece se stie ca organismele internationale si partenerii nostri occidentali au confirmat pozitia, potrivit careia Rusia trebuie sa-si onoreze neconditionat angajamentele asumate in cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul”, a subliniat Rosca. El si-a exprimat regretul ca prin declaratia celor doi “se incearca plasarea pe picior de egalitate a autoritatilor legale ale Republicii Moldova si gruparii criminale separatiste de la Tiraspol, formata din cetateni si ofiteri ai serviciilor rusesti de informatii”. In opinia sa, acest fapt nu este corect nici sub aspect politic, nici sub aspect juridic. “Declaratia trebuie privita drept una ocazionala, care nu va putea atrage consecinte pozitive sau negative in evolutia problematicii transnistrene”, a conchis Iurie Rosca. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.