Turist în Moldova: Mileștii Mici, raionul Ialoveni

Săptămâna aceasta îți propunem drept obiectiv turistic Mileștii Mici, din raionul Ialoveni.  Cu siguranță știi că vinăria Mileștii Mici a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness cu cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Dar nu se știe cu precizie de unde a apărut denumirea Mileștii Mici. Sunt două ipoteze: potrivit primei, Petru Rareş, voievodul Ţării Moldovei, i-a dăruit slugii sale Luca şi surorilor lui dreptul de a-şi întemeia moşii prin această regiune. Printre nepoţii acestuia se afla un oarecare „Miile fiul Muşii’’, de la care se presupune că s-a format denumirea actuală a localităţii. Potrivi celei de-a doua ipoteze, prin 1600 boierul Bantâş i-a lăsat drept moștenire moșia fiului său, Milea, care era mic de statură și i se zicea „cel mic’’. Dar de ce totuși ar trebui de vizitat această localitate? Pentru că aici ai posibilitatea să vezi un întreg oraș vinicol subteran.

Unde este și cum ajungi

Mileștii Mici se află la circa 20 km la sud de Chișinău, în raionul Ialoveni. De la Chișinău circulă regulat microbuze, prețul unui bilet este de 10-12 lei. 

Ce oferă și cât costă

Vinăria Mileștii Mici organizează nouă feluri de excursii, care poartă fiecare un generic – Hai Noroc, Bachus, Moldova, Codru, Haiducesc, Boieresc, Tezaur, Mileştii Mici pe Roate. Cea mai scurtă și mai ieftină excursie la Mileștii Mici durează 40 de minute și costă 200 de lei/pers. (în decursul săptămânii), 300 lei (weekend). Excursia include vizitarea galeriilor subterane, „Colecţia de Aur” și complexul de degustare. O excursie de circa două ore, cum ar fi, de exemplu, Bachus va costa 600-700 lei/persoană. Și va include vizitarea galeriilor subterane, „Colecţia de Aur”, complexul de degustare dar și degustarea a 7 vinuri (alb sec, roşu sec, roşu sec păstrat în colecţie, alb sec colecţie, roşu sec colecţie, licoros colecţie, spumant). La aperitiv vei avea cașcavaluri, miez de nuci, iar la desert – prune cu nuci și vei primi o sticlă de vin. Cea mai scumpă excursie costă 2 100 lei/pers sau 2 500 lei/2 pers, durează 3 ore și se numește Mileştii Mici pe Roate. Excursia include un tur cu ATV pe plantaţiile viticole, galerii subterane inedite, „Colecţia de Aur”, complexul de degustare.  Vei avea parte de un aperitiv cu plăcinte și gustări calde, iar la sfârșit vei primi o sticlă de vin. 

Reprezentanți ai cramei ne-au spus că oaspeții pot efectua excursiile cu un tren electric, pus la dispoziție de vinărie, fie pe biciclete, pe care tot aici le vei găsi, fie cu automobilul. Totuși, pentru a vizita galeriile subterane „Mileștii Mici”, este necesar de a face o rezervare din timp, la telefon sau e-mail.  Vinăria în prezent primește vizitatori, dar sunt respectate măsurile de precauție în contextul situației epidemiologice legate cu COVID-19. Pentru că vinăria nu oferă servicii de cazare ne-am gândit că ți-ar prinde bine să știi că poți să te cazezi la pensiunea turistică „Doina și Ion” din localitatea Mileștii Mici, situată la 2 km de la cramă. Prețul este de 15 euro pentru o persoană. Cei de la pensiune ne-au spus că aici poți să comanzi cele mai bune și apetisante mâncăruri tradiționale.

Locuri frumoase de văzut

Orașul vinicol subteran a apărut în urma extragerii zăcămintelor de calcar în anii ‘70 ai secolului trecut, la o adâncime de 40-85 m și este unul dintre cele mai mari din lume. Străzile oraşului vinicol se întind pe o lungime de 55 km. Străzile au denumiri de vin – Cabernet, Aligote, Fetească, ș.a. Peste tot vei vedea butoaie imense de stejar. Capacitatea lor variază de la 600 la 2000 decalitri de vin. Pentru că grosimea stratului până la suprafață variază de la 30 la 85 metri, aici se menține o temperatură constantă de 12°C – 14°C și o umiditatea relativă de 80% – 85%. Tot aici vei vedea o cascadă săpată în piatră. Aici vei vizita renumita „Colecție de Aur”, care a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume. Aici se pastreaza vinuri cu o vechime de zeci de ani. Cel mai vechi vin datează din 1969. Circa 1.5 mln de butelii de vin se pastreaza în colecție, vinurile se vând atât în țară, cât și peste hotare. De asemenea, în funcție de excursia pentru care vei opta, vei vizita sălile de degustare. 

În orașul subteran oaspeții se bucură vara de racoarea beciului, iar iarna – de căldura focului din cămine.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

Aproape toate site-urile de călătorii de peste hotare, care recomandă turiștilor să viziteze Republica Moldova, menționează printre obiectivele turistice importante de la noi și vinăria Mileștii Mici. „Crama, intrată în Cartea Recordurilor”, „Cea mai mare vinărie din lume”, „Orașul subteran, care merită de vizitat”, sunt doar câteva din îndrumările operatorilor de turism de peste hotare. De altfel, și oaspeții care fost aici spun că Mileștii Mici  este „un loc superb , unic în lume, unde se poate de revenit oricand cu drag”. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.