Turismul etic: cum să călătorești mai responsabil în 2024

În sanctuarele pentru elefanți din Tailanda turiștii pot interacționa blând cu aceștia. Sursa: littlegreybox.net.

Turismul mondial este în creștere, iar lumea e plină de locuri spectaculoase pe care foarte mulți dintre noi își doresc să le vadă măcar o dată-n viață. Un număr tot mai mare de turiști înseamnă un impact mai mare asupra comunităților și resurselor locale din zonele vizitate.  

Datele de anul trecut arată că 38% din moldoveni au fost cel puțin o dată peste hotare în ultimul an. Pentru unele comunități, turismul este principala sursă de venit și de locuri de muncă, iar impactul lăsat de turiști poate fi enorm. Pentru ca atât tu, cât și locul unde călătorești să aibă de câștigat de pe urma vizitei tale, îți explicăm cât e de ușor să fii un turist responsabil.  

Ce înseamnă să călătorești responsabil 

Turismul responsabil presupune o atitudine și un comportament respectuos față de natura, mediul, comunitatea și cultura destinației turistice în care mergi, explică Universitatea Stanford. Înseamnă să utilizezi responsabil resursele disponibile, să ai o atitudine deschisă și să contribui la bunăstarea comunității locale.

Diana Mocanu călătorește de peste un deceniu și a fost în mai mult de 60 de țări. Are o mică afacere în care organizează tururi către destinații spectaculoase din toată lumea și pune mare accent pe turismul responsabil. Ea spune că turismul etic este, în primul rând, respectul față de locul unde mergi. „Mereu le spun celor cu care călătoresc să fie deschiși la noi culturi, la lucruri cu care nu au interacționat niciodată. Trebuie să fii înțelegător, să respecți obiceiurile locale ale oamenilor, valorile și modul de viață al comunității”, explică Diana.  

Călărirea elefanților – o practică inumană 

În multe destinații exotice, interacțiunea și exploatarea animalelor pentru diverse distracții e o parte tradițională din „experiența” turistică a locului. Diana Mocanu crede că practicile care implică exploatarea animalelor trebuie evitate cu desăvârșire.  

„În Thailanda sau Cambogia este foarte populară călărirea elefanților. Este o practică inacceptabilă, care nu-și mai are locul în prezent. Elefanții sunt supuși la condiții grele de viață, la tratamente inadecvate, la dresaj dur. Călăritul le cauzează dureri și disconfort foarte mari”, atenționează Diana.  

Corpul elefanților nu este adaptat pentru a căra poveri. Pentru a-i face obedienți, elefanții sunt ținuți captivi în lanțuri, bătuți și intimidați. Sursa foto: worldanimalprotection.ca

Exploatarea elefanților ca animale de tracțiune sau în circuri sunt interzise prin lege în Thailanda. Deși călăritul de către oameni nu este interzis, practica a fost recunoscută în repetate rânduri ca o formă de cruzime, corpul lor nefiind adaptat să ducă poveri. Îmblânzirea elefanților presupune legarea în lanțuri și bătăi crunte pentru a-i face ascultători.

  • În loc de a călări elefanți, poți interacționa cu ei într-un mod blând în unul din sanctuarele locale care salvează elefanții exploatați și are grijă de ei până la sfârșitul vieții. 
La sanctuarul Green Elephant sunt interzise practicile abuzive față de elefanți. Poți, însă, să interacționezi cu ei când fac baie în nămol sau când se scaldă. Sursa foto: theperpetualsaturday.com

„E mai distractiv să mergi în deșert cu mașina decât cu cămilele” 

Un alt exemplu oferit de Diana Mocanu sunt animalele care cară turiști în țările din Orientul Mijlociu sau în deșert. „În Iordania, se folosesc măgărușii pentru urcușurile spre mănăstirile din zonele stâncoase. Sărmanele animale cară turiștii pe o căldură insuportabilă, fără o umbră care să-i acopere”, povestește ea. 

Măgăruși în zona sitului de la Petra, Iordania. Sursa foto: bbc.com.

Citește și ce să faci cu animalele de companie dacă pleci în călătorie

Folosirea cămilelor pentru excursiile în deșert este o practică extrem de răspândită, însă Diana are rezerve în această privință. „Deși cămilele sunt o parte importantă din cultura țărilor arabe și se spune că sunt respectate și îngrijite, întotdeauna se vor găsi afaceriști dubioși care le vor exploata pentru profit”, crede ea.  

  • Diana consideră că e mult mai distractiv să mergi în deșert cu mașinile 4×4 decât cu cămilele, iar astfel nu participi la exploatarea lor.  

De ce să nu înoți cu delfinii 

În 2016 la Chișinău a fost deschis cu multe critici un delfinariu, închis un an mai târziu. În Ungaria, Canada sau Grecia este interzisă ținerea delfinilor în captivitate, considerată abuzivă. În România sau Ucraina, însă, delfinariile sunt legale. În ele, delfinii sunt domesticiți și ținuți în captivitate, unde pot manifesta simptome acute de stres și comportament agresiv. Practica este considerată inumană de mulți activiști pentru drepturile animalelor. 

În țări ca Filipine, Caraibe, Maldive o distracție foarte profitabilă este să înoți cu rechinii-balenă în habitatul lor natural. Diana Mocanu consideră această practică nocivă. „Câte 150-200 de oameni se înghesuie să înoate cu rechinii, venind cu bărci zgomotoase care îi sperie”, povestește ea. Pe lângă asta, aceste animale se află în trecere în această zonă într-o anumită perioadă din an. Înotul, însoțit de ademenirea și hrănirea lor, le perturbă ciclul natural de migrație.  

Rechin-balenă pe coasta Filipinelor. Sursa foto: Richard Whitcombe.
  • În destinațiile unde turismul pune accent pe animale, alege experiențe în care poți observa viața sălbatică de la distanță (migrația rechinului-balenă, de exemplu), fără a interacționa direct cu ele și a le perturba ciclul natural. 

Cultura locală  

Atunci când mergi într-un loc nou, te poți simți copleșit dacă cultura e foarte diferită de cea a țării tale. Diana Mocanu punctează că respectul sau, măcar, înțelegerea valorilor și obiceiurilor locale sunt cruciale.  

Esențial e, mai ales, respectul pentru istoria și moștenirea culturală. Căratul pietrelor sau „suvenirelor” neautorizate din situri arheologice sau peșteri este inacceptabil sau chiar ilegal. „În Iordania se interzice să scoți din țară pietre. O piatră pare puțin, dar dacă vin aici un milion de oameni și fiecare ia o piatră, ce rămâne din acest loc?”, se întreabă ea.  

Situl arheologic de la Petra, Iordania. Sursa foto: www.newscientist.com

În țările musulmane ți se poate cere să-ți acoperi corpul și capul dacă vrei să intri într-o moschee. În alte țări nu se obișnuiește să lași bacșiș sau, din contra, e obligatoriu. Diferite pot fi și legile. În unele locuri poți fi verificat mai riguros decât în altele. Unele comportamente sunt ilegale într-o țară și decriminalizate în alta. „Important este să păstrezi o minte deschisă și nu te iei după stereotipuri”, menționează Diana. 

  • Dacă vrei un suvenir, alege magazinele autorizate. Fii atent la ce cumperi: unele „relicve” sunt contrafăcute sau produse în China, neavând nicio atribuție la cultura țării respective.  

Susține afacerile locale  

Pentru țările care „se țin” pe turism, impactul pentru economia locală este colosal. Recomandarea Dianei Mocanu este să alegi afaceri locale când mergi în călătorie, fie că e vorba de cazare, tururi ghidate sau mâncare.  

Niciodată nu aleg companiile mari internaționale când vreau să închiriez o mașină, de exemplu. Încerc să aleg companii locale, să ofer înapoi comunității. Participăm la tururi cu ghizi locali și sprijinim afacerile mici, ca să aducem o valoare acelei comunități.

Documentează-te din timp despre prețurile pentru diferite servicii de care poți să ai nevoie, ca să nu cazi prada capcanelor pentru turiști. 

  • Înainte de a merge în călătorie, vezi ce opțiuni locale ai pentru cazare, tururi cu ghid, închiriere transport. Când ești pe loc, optează să mănânci în restaurantele locale în loc de lanțurile mari de fast-food sau francizele internaționale.  

„Călătoritul responsabil se învață din mers” 

„Nu ne naștem gata pregătiți pentru a merge în călătorii. Unele lucruri le înveți de la alții sau din propria experiență”, punctează Diana. Unele comportamente, astăzi considerate inacceptabile, pot fi văzute ca „normale” de oamenii mai în vârstă. Diana spune că e important ca fiecare dintre noi să le explice cu răbdare părinților și prietenilor că strânsul scoicilor sau călăritul elefanților, de pildă, sunt practici care dăunează.  

Alte recomandări pe care să le iei cu tine în călătorii: 

  • Folosește o sticlă reutilizabilă pentru apă în loc să cumperi tot timpul sticle din plastic; 
  • Folosește cât mai des transportul public (tramvai, metrou, tren) sau transportul ecologic (închiriază o bicicletă sau trotinetă, mergi mult pe jos); 
  • Folosește o cremă de protecție solară vegană sau prietenoasă cu mediul dacă mergi la mare – pelicula lăsată pe apă de cremele obișnuite dăunează ecosistemului marin; 
  • Folosește resursele cu responsabilitate, mai ales apa; 
  • Cumpără produse locale și pune accent pe piețele locale; 
  • Rezervă bilete de avion cu mai puține emisii de CO2. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.