Guilt trip: ce faci cu animalele de companie dacă pleci în călătorie

Tabita, prietena blănoasă a autoarei. Ilustrație de Dana Dubălaru

Știm, abia aștepți să pleci în vacanță. Cum rămâne, însă, cu animalul tău de companie?  

Am vorbit cu un veterinar despre cele mai bune soluții pentru animalele care nu pot merge cu tine în vacanță, ca să te simți mai puțin vinovat că mergi la odihnă și distracții, iar prietenul tău rămâne singur acasă. 

Cât timp putem lipsi din viața lor? 

„În mod ideal ar fi bine să putem lua animalul cu noi în călătoriile mai lungi de o lună”, spune Mihai Lazăr, medic veterinar. Dacă nu ai această posibilitate, trebuie să știi că perioada „tolerabilă” pentru ele depinde de temperamentul, nevoile și gradul de atașament al animalelor.  

„Dacă vorbim de vacanțe, una-două săptămâni este o perioadă acceptabilă. Pentru perioade lungi de câteva luni e mai bine să luăm animalul cu noi decât să-l lăsăm în îngrijirea cuiva. Singurătatea și lipsa bruscă a oamenilor de care e atașat pot provoca stres și chiar depresie animalelor de companie”, ne previne acesta.  

Animalul sfințește locul 

Există mai multe opțiuni. Prima ar fi pensiunile sau hotelurile pentru animale pe care le avem în Moldova, spune medicul. Prețul pentru a găzdui patrupedul într-o asemenea locație poate depăși 200 de lei pe zi. Pentru că puțini dintre noi își permit asemenea cheltuieli, să vedem ce alte opțiuni sunt. Pisicile și câinii au personalități și nevoi diferite, de aceea le luăm pe rând.  

Pisicile sunt mai teritoriale și mutatul pentru ele este stresant. Pisicile care se plimbă afară se descurcă mai bine și vizitele pot însemna suplinirea stocului de mâncare și apă proaspătă. Pentru pisicile de apartament lucrurile stau diferit – acestea au nevoie de vizite zilnice. „Proprietarilor de pisici care stau în apartament mereu le recomand ca animalul să nu fie mutat. Găsiți pe cineva de încredere care să vină în vizită pentru a hrăni, schimba litiera și ține companie animalului. În mod ideal, recomand pe cineva care poate locui acolo pe durata lipsei stăpânilor”, spune veterinarul.  

Câinii sunt mai flexibili când vine vorba de o schimbare de anturaj. „Comparativ cu pisicile, este mai simplu să-i lași la hotel pentru că tolerează mai ușor schimbarea de teritoriu. La căței luăm în considerare mărimea și nevoile sale. Un cățel de talie mică sau unul în vârstă are nevoie de mai puțină plimbare. Sunt căței care devin foarte anxioși când stau singuri acasă, pot distruge lucruri, așa că atunci când decidem să lăsăm cățelul în grija cuiva, trebuie să luăm în considerare comportamentul animalului nostru”. Așadar, poți lăsa câinele acasă la cineva care-i cunoaște nevoile sau, ca și în cazul pisicilor, care poate sta cu el pe durata vacanței tale. 

Vezi și 10 plante de cameră sigure pentru câini și pisici

Sursa foto: motionarray.com

Prietenul după miros se cunoaște 

Prieteni, părinți sau vecinii – important e ca oamenii cu care lași animăluțul să fie de încredere. Recomandarea specialistului este ca animalul să cunoască acel om, să fi interacționat cu el și să fie obișnuit cu mirosul și prezența lui. „E foarte bine dacă este cineva care știe ce are de făcut sau poate să se implice dacă se întâmplă ceva cu animalul”, adaugă specialistul. Dacă nu se cunosc, poți chema acea persoană în vizită de câteva ori înainte de plecare, ca să te asiguri că se împacă cu animăluțul. 

Important e să planifici lucrurile din timp, ține să menționeze Mihai Lazăr. Animalele sunt o responsabilitate enormă, care nu poate fi lăsată pe cineva pe ultima sută de metri, fără a ține cont de disponibilitatea persoanei.  

Joaca cea de toate zilele 

Câinii și pisicile sunt numite „de companie” nu întâmplător. Au nevoie de prezență, joacă și socializare. Pisicile sunt, de regulă, mai independente. Dacă ai două sau trei, știi deja că-și pot ține de urât reciproc.  

Asigură-te că animalul are, în lipsa ta, acces la jucăriile, cutiile și accesoriile preferate. La polul opus, dacă intuiești că te poți trezi cu mobila zgâriată sau săpături în ghiveciurile de plante, asigură-te că iei măsurile de precauție. Dacă le place să le piepteni blana, lasă perii pentru pieptănat pentru cel care va avea grijă de ele. E un mod foarte bun de a stabili o conexiune și a „dezarma” pisica sau câinele.

Alte sfaturi de care să ții cont 

  • Asigură-te că animalul este vaccinat conform planului; 
  • Asigură-te că e tratat de infecții, purici, căpușe și alți paraziți; 
  • Pregătește un stoc suficient și divers de mâncare: uscată, umedă, gustări, carne, pate, precum și suficientă apă (sticle îmbuteliate, dacă e cazul). 
  • Lasă câteva lucruri de-ale tale prin casă, ca animalul să-ți simtă mirosul și prezența; 
  • Oferă indicații dacă e nevoie ca patrupedul să facă baie; 
  • Pregătește o listă de instrucțiuni: ce cantitate de mâncare să-i fie oferită, dacă are alimente interzise, dacă are boli sau afecțiuni, unde se află medicamentele, dacă accesul în unele zone ale casei nu e permis; 
  • Lasă numărul unui veterinar de încredere. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.