Moldova in Fashion Conference: Poate deveni moda sustenabilă o „nouă modă” în Moldova?

Industria fashion a devenit o uriaşă maşină de propagandă, începând cu creatorii de modă, presa, online-ul, până la influenceri care lansează trenduri și îi fac pe oameni să cumpere continuu cât mai multe haine. Care sunt urmările acestui „fast fashion” și cum să încetinim moda, să revenim la calitate și sustenabilitate? Toate aceste subiecte vor fi discutate în cadrul celei de a 7-a ediții Moldova In Fashion Conference.

O modă toxică

Nu mai este o noutate faptul că industria modei consumă uriaşe cantităţi de energie şi materii prime, iar reciclarea produselor textile nu poate rezolva problema imenselor cantități de deșeuri textile la nivel mondial.

„Fast Fashion” este un model de afaceri în care articolele vestimentare sunt produse în cantităţi uriaşe şi pot fi vândute la preţuri mici. Astfel, oamenii cumpără mai mult, mai des, dar şi se debarasează mai repede de hainele care, se demodează uimitor de rapid.

Mai punem deasupra produsele chimice care sunt folosite în fiecare etapă a producţiei textile, chiar şi pentru articolele din fibre „100% naturale“.  Subiectul este mai actual ca niciodată și tot mai multe teorii roiesc în jurul termenului „sustenabilitate” în lumea modei.

Tehnici revoluționare la nivel mondial

Un grup de cercetători condus de inginerul chimist Carol Lin (Universitatea din Hong Kong), a dezvoltat o tehnică de reciclare a ţesăturilor din bumbac şi poliester cu ajutorul unor ciuperci. Fungii Aspergillus niger produc o enzimă ce poate descompune bumbacul în glucoză, care este transformată în sirop. Proiectul a beneficiat de finanţare din partea companiei H&M, pentru a spori procesul de reciclare a deșeurilor sale textile.

O altă invenție revoluționară este fibra din alge. Renata Krebs, fondatoarea firmei Algalife a reuşit să producă fibre și fire textile prin purificarea proteinelor din alge. Fibrele şi coloranţii obţinuţi din alge nu conţin produse chimice şi pesticide, sunt 100% biodegradabili şi nu consumă apă dulce în procesul de producţie. În scurt timp, branduri  mari au început să susțină schimbarea în industria textilă. Adidas a lansat o gamă de treninguri realizate din plastic oceanic, iar Zara, a anunţat că până în 2025 va trece la folosirea exclusivă a materialelor durabile.

Ce se întâmplă la noi, în Moldova?

Pentru producătorii autohtoni, moda sustenabilă înseamnă stofe naturale, calitative,  piese vestimentare mai durabile, producere conștientă care nu dăunează  mediului, dezvoltare tehnologică și o mai mare atenție la nevoile cumpărătorului.

Ce loc are inovația în acest demers al schimbării și cât de pregătiți sunt designerii locali să țină pasul cu noile tendințe mondiale? Am discutat cu doi speakeri autohtoni care vor fi prezenți în cadrul Conferinței Moldova in Fashion – designeri care susțin, prin activitatea lor, crearea și consumul de modă într-un mod conștient și responsabil.

Darya Golneva (Moldova), Founder OK KINO: „În domeniul modei, nu este încă posibilă eliminarea completă a efectelor nocive în producție și consum, dar acestea pot fi minimizate. De exemplu, noi utilizăm țesături naturale și de înaltă calitate, avem o abordare responsabilă în producția hainelor,  încât acestea să reziste cât mai mult posibil. Și un lucru foarte important este crearea propriei estetici  de brand – astfel încât fiecare produs să fie atemporal și să-și servească proprietarul pentru o lungă perioadă de timp.”

Darya va povesti în cadrul conferinței cum este să dezvolți în Moldova o afacere sustenabilă, cum au fost primii pași și care sunt cele mai mari provocări.

Julia Allert, fondatoarea brandului Julia Allert o să împărtășească experiența ei în extinderea afacerii worldwide și despre e-commerce, în contextul sustenabilității și durabilității unui brand.

„Pentru noi, sustenabilitatea înseamnă să renunți la trenduri care se schimbă de la un sezon la altul, și să investești în piese unice, de înaltă calitate și nu în ultimul rând, durabile. Iar vânzările pe care le avem online în peste 43 de țări din întreaga lume, vorbesc despre faptul că publicul se schimbă și începe să prețuiască din ce în ce mai mult calitatea și nu cantitatea.”

Ai vrea să afli mai multe despre proiecte sustenabile internaționale, moda circulară, și cum putem face ca industria sustenabilă a modei să devină un „nou firesc”?

Rezervă-ți un loc la cea mai așteptată conferință a anului în domeniul fashion. Conferința are loc pe data de 19 noiembrie, ora 10:00 – 16:30,  Tekwill (Str. Studenților 9/11). Biletele pot fi achiziționate aici.

Acest eveniment este realizat de ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub și APIUS (Asociația Patronală a Industriei Ușoare), cu suportul proiectului Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID și Suedia, susținut și de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și UN Women.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.