Vrei să ajuți refugiații de sărbători? 4 organizații de încredere unde poți dona bani, produse sau timpul tău

Sursa foto: Centrul Comunitar 151 / Общественный центр 151

„Țară mică, inimă mare” s-a spus despre Moldova la începutul războiului, atunci când am primit un val imens de refugiați din Ucraina. Vrem ca faptele bune să continue. Așa că ne-am gândit să pregătim o listă de organizații de încredere din Moldova care încă îi susțin pe vecinii noștri. Acolo poți să donezi bani, produse sau timpul tău, în calitate de voluntar/ă. Găsești contactele lor pe link. 

 

Centrul comunitar 151 

Centrul comunitar 151 este deschis de Asociația Obștească „Laolaltă”, în cadrul inițiativei „Moldova pentru Pace”, cu suportul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR). Centrul funcționează de șase luni. În această perioadă a organizat diverse ateliere, inclusiv handmade, pentru copii și adulți, cursuri de limba engleză și limba română pentru toate vârstele. Aici ucrainenii pot primi consultații juridice și psihologice gratuite. Totodată, au posibilitatea să participe la cursuri de dezvoltare și evenimente de divertisment.  

Până acum, prin intermediul inițiativei „Moldova pentru pace” au fost ajutați 230 de mii de ucraineni. Reprezentanții inițiativei spun că depozitul de la „Moldova-Film” are nevoie de orice tip de donații, deoarece unele stocurile au fost epuizate. Depozitul lucrează de luni până vineri, de la ora 9:00 până la 17:00, iar sâmbătă de la 9.00 la 12.00. Fiecare refugiat poate veni aici după produse odată la zece zile. Regula este ca să nu provină dintr-un centru de plasament, ci să locuiască fie la o familie de moldoveni sau să închirieze o locuință pe cont propriu.  

De la depozit ucrainenii primesc câte un pachet alimentar standard. Acesta conține cereale, conserve, leguminoase, ulei, ceai, cafea, zahăr, paste, făină, și unul de igienă, compus din șampon, săpun, gel de duș, hârtie igienică, detergent. Familiile cu copii primesc și un pachet cu produse specifice vârstei, precum scutece, jucării, șampon, pastă de dinți.  

Avem nevoie de haine, plapume, perne, saltele, încălțăminte, îmbrăcăminte, paturi pliante, veselă, produse alimentare, produse de igienă. Pentru copii sunt necesare cărți de vopsit în limba ucraineană. Mai puțin în limba română, pentru că ei nu o înțeleg. Ducem lipsă de jucării, majoritatea copiilor vor să se joace dar n-au cu ce. Sunt binevenite dulciurile, mai ales acum de sărbători”, ne-a spus Natalia Rahmistriuc, coordonatoarea Depozitului „Moldova-Film”. 

Misiunea Socială „Diaconia” 

Din luna iulie Misiunea Socială „Diaconia” a oferit refugiaților 1612 pachete alimentare și igienice. Pe lângă suportul pentru adulți, „Diaconia” organizează activități și pentru copii. În cadrul serviciului „Respiro”, destinat micuților de la trei la șase ani, au fost încadrați până acum 85 de copii ucraineni. Aici, cei mici pot fi lăsați pentru câteva ore, timp în care părinții se pot ocupa de activitățile lor.  

Elevii din Ucraina pot frecventa programul „After school”. Deja 66 de școlari ucraineni au venit la Centrul multifuncțional pentru copil și familie „Sfânta Ana”. Aici asistă la lecțiile online sau își fac temele pentru acasă. Mai pot avea partede un prânz cald și jocuri.  

Și tu poți pune umărul ca faptele bune să aibă continuitate. Misiunea Socială „Diaconia” este în căutarea unor noi parteneriate și donatori. „Ne-ar fi de folos dacă am construi parteneriate cu mediul corporativ, cu asociațiile, cu donatorii. Aceștia ar putea acoperi nevoile refugiaților de plapume, produse alimentare, produse de igienă, haine și încălțăminte de iarnă noi, dar nu purtate. Nu vrem să ne transformăm într-o boxă de haine purtate și rupte, pe care să le aruncăm la coș. Aceste parteneriate ne-ar permite să le oferim refugiaților un mediu mai favorabil, să le dăm senzația de confort. ”, afirmă Iraida Cazacu. Iraida e manageră la Centrul multifuncțional pentru copil și familie „Sfânta Ana”.  

Refugiații au nevoie inclusiv de donații bănești din care să-și cumpere alimente, spune reprezentanta Misiunii Sociale „Diaconia”. „Noi le oferim produse neperisabile, care nu se alterează. Dar ei au nevoie și de un pachet de unt, un pachet de lapte, smântână, de o bucată de carne, de pește”, adaugă Iraida Cazacu.   

Organizația Intersos 

Organizația oferă consultații medicale și psiho-sociale gratuite persoanelor refugiate din zece raioane ale țării. Intersos ajută refugiații și prin îndrumarea către serviciile oferite de stat și programarea și transportarea la consultațiile medicale. Organizația a donat mașini de spălat, cuptoare cu microunde, saltele și rechizite școlare.

Pentru a-și desfășura în continuare activitățile, Intersos este în căutare de voluntari specializați. 

Noi am avea nevoie de persoane care au studii în psihologie, pedagogie sau au lucrat în școli și ar putea să ne ajute la activitățile de educație non-formală. Căutăm și persoane cu studii medicale. Pot fi și pensionari care nu mai activează în spitale, dar care ar vrea să-și dedice 1-2 ore pe zi consultațiilor medicale și organizării activităților de promovare a sănătății. Am avea nevoie să vorbească și să explice aspecte legate de vaccinare, modul sănătos de viață”, declară Cristina Sîrbu, ofițera de legătură a organizației Intersos.  

Una dintre problemele cu care se confruntă organizația este lipsa cărților și a materialelor educaționale și recreative în ucraineană. Acestea sunt foarte necesare, pentru ca micuții să nu-și uite limba. 

„În Republica Moldova este greu să găsești astfel de cărți. De aceea noi am organizat tipărirea unei cărți în mai multe exemplare. Colaborăm cu o persoană care a scris o nuvelă în italiană și și-a donat drepturile de autor pentru ca această carte să poată fi tradusă în ucraineană. Am vrea să organizăm mai multe activități de acest gen. Ne-ar ajuta ca persoanele care au scris o carte pentru copii să fie dispuse să-și doneze drepturile de autor, pentru ca să fie tradusă. Astfel, noi le-am putea tipări și distribui gratuit copiilor”, mai adaugă Cristina Sîrbu. 

Coaliția Națională „Viața fără violență” 

Coaliția „Viața fără violență” a oferit granturi prin care cele 23 de organizații membre au ajutat ucrainenii. Organizațiile au donat îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă și produse alimentare. 

Reprezentanții Coaliției spun că acum necesitățile primordiale ale refugiaților rămân încălțămintea și îmbrăcămintea de iarnă. Ucrainenii care au închiriat case în satele Moldovei au nevoie de lemne și de cărbune. Cei care locuiesc la bloc necesită ajutor financiar pentru a achita facturile. 

„Le este destul de dificil să facă față la sumele necesare pentru achitarea serviciilor comunale. Cei care sunt încă la rude solicită suport pentru a putea închiria o casă sau un apartament” subliniază Ana Lipsiuc, fundraiseră la Coaliția Națională „Viața fără violență”. 

Persoanele refugiate sunt în căutarea activităților extracurriculare pentru copii și a cursurilor profesionale pentru mame, pentru a se angaja ulterior în câmpul muncii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.