Trupele ruse nu se vor reîntoarce în Afganistan

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat asigurări luni că trupele ruse nu se vor întoarce în Afganistan, infirmând astfel speculaţiile apărute pe această temă după desfăşurarea unei operaţiuni antidrog comune ruso-americane.

"Este pur şi simplu exclus. Militarii noştri nu se vor mai întoarce, nu vor mai intra în Afganistan. Este poziţia noastră fermă", a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german Guido Westerwelle, aflat în vizită la Moscova.

"Dacă speculaţiile pe această temă au apărut după organizarea unei operaţiuni pentru distrugerea laboratoarelor în care se produc droguri, la care au luat parte serviciile speciale ruse şi americane, atunci ele nu se fac în scopuri pozitive", constituind nişte provocări, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Ministrul a amintit că operaţiunea a avut un caracter trilateral, fiind realizată de Ministerul de interne afgan, cu colaborarea militarilor americani, în timp ce partea rusă a pus la dispoziţie informaţiile necesare pentru identificarea laboratoarelor în care se produceau heroină şi morfină.

Serghei Lavrov şi-a exprimat convingerea că acest gen de cooperare va continua, argumentând că drogurile produse în Afganistan au devenit o adevărată ameninţare la adresa securităţii mondiale.

Publicaţia britanică The Guardian scria săptămâna trecută că armata rusă s-ar putea întoarce pe frontul de luptă din Afganistan pentru prima dată după ce Armata Roşie a fost expulzată forţat de luptătorii mujahedini sprijiniţi de SUA în 1989, în conformitate cu planuri aflate pe masa de discuţii a oficialilor NATO.

Intervenţia de nouă ani a Moscovei în Afganistan a fost un dezastru geopolitic, care s-a încheiat cu o umilire militară şi cu colapsul Uniunii Sovietice.

Mihail Gorbaciov a început retragerea trupelor ruseşti la începutul anului 1987, iar ultimii soldaţi ruşi au părăsit Afganistanul în februarie 1989. Peste 13.000 de militari sovietici au pierit în luptele din Afaganistan, alţi 100.000 au fost răniţi, unii capturaţi, iar alte câteva sute sunt daţi dispăruţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.