Traian Basescu nu vrea Tratat cu Republica Moldova

 „România nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu Republica Moldova. Iar dacă la Kiev se fac planuri privind alipirea Transnistriei la Ucraina, ar trebui să se ia în considerare şi reîntoarcerea teritoriului Basarabiei de sud la actuala Republică Moldova”. (şi) "Moscova nu va stabili niciodată cine intră şi cine nu intră în NATO." Cele două afirmaţii explozive îi aparţin preşedintelui României, Traian Băsescu, şi au fost provocate de două întrebări ale ziarului românesc „Ziua”, puse la o dezbatere despre securitatea NATO în regiunea extinsă a Mării Negre, organizată de Fundaţia Konrad Adenauer.

Întrebat de „Ziua” cum comentează declaraţiile recente ale oficialilor de la Chişinău referitoare la semnarea unui tratat între România şi Republica Moldova, Traian Băsescu a răspuns: "Nu-i o prioritate. Noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat româno-moldovenească". El a subliniat că România a recunoscut frontierele fostei URSS "aşa cum statele şi le-au asumat", mai scrie ziarul „Ziua”. "Deci, nu cred că este nevoie să consolidăm prin propria noastră vointă un act din perioada celui de-al doilea război mondial, pe care niciunul dintre noi nu-l acceptă ca fiind valid şi legal", a mai spus Băsescu, amintind de Pactul Hitler-Stalin, perfectat prin miniştrii de Externe Molotov şi Ribbentrop”, comentează publicaţia. „În cadrul discursului său despre bilanţul Summitului NATO de la Bucureşti, Băsescu a explicat că România susţine apropierea Ucrainei fată de NATO, pentru că aceasta corespunde intereselor de securitate şi pentru că astfel Republica Moldova s-ar afla între două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice”, aflăm din „Ziua”.

„Soluţia schimbului de teritorii”
„Republica Moldova susţine frecvent că România trebuie să semneze un Tratat bilateral disputat de mai mult timp. O primă tentativă a avut loc pe vremea lui Petre Roman, când diplomaţia de la Bucureşti era gata-gata să parafeze Tratatul în limbile româna şi "moldoveneasca". Ulterior, în alte variante de Tratat, diplomaţia pro-moscovită de la Chişinău a contestat necesitatea condamnării consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop, stipulată în textul actului de diplomaţii români din MAE. Băsescu a mai făcut în premieră o declaraţie care va agita vectorii antiromâneşti din spaţiul filo-rus: referindu-se la anumite pretenţii asupra Transnistriei, venite din Ucraina, Băsescu a ţinut să abordeze o situaţie istorică ce ţine de fragmentarea de către Stalin a teritoriilor româneşti – Basarabia şi Bucovina de Nord – între fostele republici sovietice RSS Moldovenească şi RSS Ucraineană. În Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei care să revină la Moldova", a spus Traian Băsescu amintind modul în care Transnitria a ajuns în componenţa Republicii Moldova şi ridicând, practic, ideea unui schimb de teritorii”, mai citim în ziarul „Ziua” .

„Răspunzând unei întrebări adresate de secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că "niciodată Moscova nu va stabili cine intră şi cine nu intră în NATO", citim în ziarul „Ziua”. "Daca în relaţia cu Federaţia Rusă este o problemă, aceasta este legată de faptul că statele foste comuniste sunt reticente, dată fiind nu doar istoria ultimilor 50 de ani, ci şi istoria de secole. Nu pot spune în ce măsură lipsa de încredere este justificată, personal cred că nu, dar vedem lipsa de incredere şi din partea Federaţiei Ruse şi atunci soluţia este transparenţa, parteneriatul solid bazat pe transparenţă", a spus Băsescu. Şeful statului român a declarat, de asemenea, că România nu are "nici o urmă de ostilitate" faţă de Rusia prin susţinerea evoluţiei spre NATO a Ucrainei şi a Georgiei, ci este vorba de motive care ţin de interesul naţional al României, legat de securizarea frontierelor de nord-est. La întrebarea pusă de Udrea, Băsescu a răspuns că "niciodată Moscova nu va stabili cine intră şi cine nu intră în NATO" , menţionând că atât el, cât şi Putin "nu ezită să-şi apere interesul naţional", mai aflăm din ziarul „Ziua”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.