Tot ce trebuie să știi despre reținerea lui Igor Dodon. Sinteza unei zile „fierbinți”

PE SCURT: Igor Dodon, fostul președinte al RM, a fost reținut pentru 72 de ore. Aceasta după ce  procurorii anticorupție, împreună cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și cei de la CNA, au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte în cadrul cazului generic „kuliok” . În cadrul anchetei au fost cercetate fapte de corupere pasivă, finanțarea ilegală a  partidului, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, care au avut loc cu începere din 2014 și până în prezent. 

Partidul Socialiștilor, al cărui președinte de onoare este Dodon, a acuzat autoritățile că aceste percheziții sunt „un show de doi bani” și că ar distrage atenția de la probleme reale ale societății. 

Moldova.org îți propune să vezi cum au derulat evenimentele, ce a declarat Procuratura Anticorupție, dar și ce au dezvăluit perchezițiile. 

Percheziții la domiciliul lui Igor Dodon

În dimineața zilei de astăzi presa a anunțat că procurorii Anticorupție au descins la domiciliul lui Igor Dodon și la mai multe locații care sunt înregistrate pe persoane de încredere ale fostului președinte. Perchezițiile au survenit după ce potrivit, Jurnal.md, la 18 mai procurorul general interimar a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor video apărute în spațiul public cu Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. În mai 2020, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a făcut publică o înregistrare video, din vara anului 2019, în care apăreau Igor Dodon și fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În imaginea video se vedea că Plahotniuc i-a transmis lui Dodon o pungă în care se presupune că ar fi fost bani. Dodon, care era atunci președinte, nu a luat-o însă a spus să „să le dea lui Costea”.

Protest la Parlament 

În timp ce la domiciliul lui Igor Dodon erau desfășurate percheziții, în fața Parlamentului deputații socialiști au organizat un miting de protest. În fața Legislativului s-au adunat susținători formațiunii, mulți dintre care au declarat că protestează din cauza sărăciei și a politicii actualei de guvernări. Deputați socialiști au declarat că perchezițiile la domiciliul lui Igor Dodon sunt un „show politic”, un show de prost gust „pentru a distrage atenția de la problemele din societate” și că oamenii asistă la o „justiție televizată”. 

De asemenea, protestatarii au susținut că percheziția la Dodon este un „cadou” de ziua de naștere a președintelui Maia Sandu. 

La un moment dat, la protestul PSRM a venit și un grup de unioniști condus de Vlad Bilețchi. Liderul unionist a venit cu o sticlă de vin spunând că vrea să sărbătorească victoria asupra celor care „au batjocorit cetățenii”. „La mulți ani cu executare!”, a declarat Bilețchi. 

„Desigur suntem alarmați”, Peskov 

În prima jumătate a zilei, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul este alarmat de folosirea „practicii de persecuție” împotriva fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

„În primul rând este o chestiune internă a Republicii Moldova. În al doilea rând desigur, suntem alarmați că din nou astfel de practici sunt aplicate în raport cu acei care sunt susținători ai dezvoltării relațiilor de prietenie și a relațiilor reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Prin urmare, desigur, am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a spus Peskov.

Ce a declarat Procuratura 

Procurora-șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a precizat că, pe parcursul zilei, au fost efectuate 10 percheziții în imobile și în 3 automobile în dosarul denumit generic „kuliok”. „Subiectul principal al anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse, dar și alte persoane care au tangențe în săvârșirea faptelor instrumentate”, a precizat șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov. 

Totodată ea a declarat că au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise. Acestea au fost ridicate și urmează a fi investigate.

„Una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire – înscrisurile depistate la domiciliu care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 mii de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești, în valoare de peste 37 mii de euro”, a adăugat Cazacov.

În una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate 600 de mii de lei, iar într-un plic cu însemnul unui partid – sume în valută de peste 17 mii euro și 1000 dolari.

Potrivit ei, perchezițiile au permis constatarea că doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și persoanele interpuse acestora au beneficiat au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble rusești, ceea ce constituie circa 1 300 000 lei.

Procuratura Anticorupție a precizat că în privința a două persoane, inclusiv în privința ex-președintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.