Tone de peşte congelat s-au aruncat din avion peste pădurile din România. Iată cauza

Peştele congelat a căzut din cer în mai multe judeţe din România, mai ales în zonele forestiere. Zece avioane au decolat constant de pe Aeroportul Caransebeş şi au zburat peste pădurile din Arad, peste pădurile Banatului, în Timiş şi Caraş-Severin, dar şi peste cele din Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Argeş, Sibiu şi Braşov, unde au aruncat tone de momeli pe bază de peşte, congelate la -28 de grade.

În mâncărurile din peşte aruncate din avioane s-au găsit pastile antirabie. Ţinta sunt miile de vulpi din judeţele mai sus menţionate, animale care sunt principalele purtătoare ale virusului rabiei şi care pot porni adevărate focare de boală dacă nu sunt imunizate.

Tratamentul fiind preventiv. O amplă campanie de toamnă, de vaccinare împotriva acestei boli, a început în zonă în baza unui program european, şi este organizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Acţiunea a fost găzduită de Aeroportul din Caransebeş.

Potrivit specialiştilor, când momeala se dezgheaţă, vulpile sunt atrase de mirosul de peşte şi astfel înghit şi pastila care le ţine sănătoase, ferindu-le de turbare.

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură sau prin intrarea în contact cu cadavrul unui animal infestat.

Sursa: Adevărul

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.