Toamna în care s-au numărat democrații

Alegerile locale sunt un fenomen obișnuit pentru localitățile din Republica Moldova. Campaniile electorale nu se diferențiază nici ele prea mult – aceleași promisiune de bunăstare, de schimbări pozitive în viitor și aceleași modalități de promovare ale candidaților, cu mici excepții doar.

În această toamnă, la mijloc de noiembrie, au avut loc alegeri locale în zece localități din țară: orașul Sângera din municipiul Chișinău, comuna Berlinți, comuna Zârnești, comuna Plopi, comuna Ștefănești, satul Fundurii Noi, comuna Lăpușna, comuna Sărăteni, satul Căpriana și comuna Ghiliceni. Pentru funcția de primar în aceste comune, s-au înscris în cursă 26 de concurenți electorali. Pentru a vedea cum a decurs campania electorală și cum s-au desfășurat alegerile din acest an, am vizitat una dintre acestea – orașul Sângera.

Urc în autobuzul încăpător, unde frigul se strecurase încet și pornim spre Sângera. Pasagerii înghesuiți și tăcuți privesc îngândurați. E posomorât, cerul cenușiu și aerul rece completează perfect tabloul din microbuz. Nimeni nu vorbește despre alegeri, deși e trecut de ora 11.00, iar secțiile de votare sunt demult deschise. În scurt timp, ajungem la destinație și cobor în grabă, luată de valul de oameni care s-au aruncat spre ieșirea autobuzului.

Privesc dezorientată în jur, sunt prima oară în Sângera. Aleg un drum printre case, în căutarea secției principale de votare, care se afla la Casa de Cultură. „Haide că te ajut eu să o găsești! Nu sunt băștinaș, dar am niște neamuri prin Sângera și cunosc locurile”, îmi sare-n ajutor un bătrânel.

Centrul orașului este împânzit cu afișe electorale. Timp de doar două ore petrecute pe acolo am reușit să observ ceva publicitate electorală a candidaților.

Socialistul Sergiu Brânzilă promite o administrare profesională, locuri de muncă pentru localnici, amenajarea localității și manifestarea grijii față de oameni.

Candidatul transfug democrat Valeriu Poiată optează pentru „continuarea împreună a faptelor bune pentru Sângera, Dobrogea și Revaca”, cel puțin asta scrie pe afișul său electoral.  Acesta fiind la funcția de primar în Sângera între anii 2011-2015, pe listele PLDM.

Igor Baciu, candidat PNL, promite, printre altele, finalizarea sistemului de canalizare, iluminare stradală în zonele unde aceasta lipsește, elaborarea unui Plan Urbanistic General, reconstrucția Casei de cultură și amenajarea unei piețe agricole.

Ion Duca, coleg de partid cu primarul de Bălți, consideră că transformarea localității trebuie să înceapă de la îmbunătățirea infrastructurii, reparația și asfaltarea străzilor. De asemenea, iluminarea stradală, circulația transportului intern și construire grădiniței trebuie să fie prioritare pentru viitorul primar, pentru a transforma localitatea într-un oraș prosper.

Valeriu Popa, candidat PPE, la fel promite să dezvolte orașul și să-l transforme într-o localitate mai prosperă.

PL-istul Nichita Lari s-a implicat în campanie cu sloganul „ Sângera, Măria Ta, nu te da, nu te lăsa, că mă doare inima” și vorbește despre un șir de acțiuni pe care le va face dacă va ocupa funcția de primar: finisarea construcției grădiniței, a proiectului de canalizare și a drumurilor.

[fullscreen] [/fullscreen]

Secția de votare este plină de localnici

Strada 31 August 1989, unde se află Casa de Cultură din Sângera, este aglomerată. „Să fie așa de mulți pentru că e duminică sau pentru că toți sunt atât de nerăbdători să-și aleagă candidatul?”, mă întreb eu. Câteva grupuri mici de bărbați stau la poarta Casei de Cultură și discută despre candidați, unul dintre ei, trage linia – „Zece se bat, dar tot unul o să câștige. O să fie ales cel mai bun”. Între timp, cei care și-au dat deja votul pentru candidatul preferat ies din secția de votare parcă mai senini la față.

Fostul lor primar, Mihai Lari, a fost găsit mort în dimineața zilei de 30 iulie 2017. Una dintre versiuni este că s-ar fi sinucis, alta – că a fost omorât în propria casă. Iată de ce, multă presă și câteva organizații nonguvernamentale sunt cu ochii pe alegerile de aici.

În Sângera, se alege nu doar primarul, ci și se decide dacă va fi sau nu demis edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă. La sfârșit de zi, Promo-Lex urma să anunțe mai multe încălcări depistate în secțiile de votare din localitate:

  • Doi concurenți electorali din organizațiile centrale de partid au fost văzuți în apropierea biroului electoral, în timp ce duceau discuții cu alegătorii.
  • Unii dintre votanți au fost transportați organizat la secțiile de votare.
  • CurajTV transmitea că la Oficiul Poștal erau distribuite pliante cu publicitate electorală în favoarea candidatului democrat.
  • În același timp, reprezentanți ai Partidului Nostru îl acuzau pe deputatul Constantin Ţuţu că ar fi făcut agitație electorală pentru candidatul democrat, iar candidatul liberal îi critica pe alți doi concurenți că ar fi împărțit bani pentru a fi votați.

Veceslav Pavlovici, locuitor Sângera: „Trebuie un primar la Sângera. Candidații din campania electorală parcă sunt oameni competenți, dar vedem care va fi ales. Fostul primar a fost o perioadă scurtă și puține a făcut, deși poate și-a dorit să realizeze mai multe.”

Deși la secțiile de votare din Sângera, pentru a-și alege primarul, au venit peste patru mii de persoane, doar jumătate dintre acestea au participat la referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă.

Campanie „foarte murdară”

Unul dintre candidații la postul de edil al orașului este Nichita Lari, feciorul fostului primar de Sângera. Am stabilit o întâlnire la una din cafenele din oraș, cu doar trei zile înainte de alegeri, deși planificam să merg în orașul Sângera, unde să particip și la una din adunările organizate de acesta. În ultima săptămână dinaintea alegerilor locale, Nichita Lari se afla în mare parte în Capitală, la sediul partidului.

Enlarge

IMG_9289
Nichita Lari, candidat liberal la postul de primar al orașului Sângera

Foto: Daniela Osipova

Un tânăr înalt, brunet și privire sigură, dar obosită, așa l-am văzut pe liberal. Fiind manager în orașul Dublin, Irlanda, îndemnat de prieteni, abandonează activitatea pentru a reveni în sat și a continua ce a începutul tatăl său.
Consideră această campanie „foarte murdară”. „Nici nu mă așteptam la o campanie curată, dar s-au trecut orice limite. Sunt persoane care pompează foarte mulți bani în campania acesta”. Potrivit acestuia, contra-candidații lui „vorbesc urât” și blochează activitatea primăriei și a primarului. Mai mult, ei ar fi au distribuit un pliant denigrator și umilitor pentru decedatul Mihai Lari. Publicația conține o secvență din filmul „Men in black”, în imagine apare defunctul și doi contracandidați: Ion Duca, Partidul Nostru și Valeriu Popa, Partidul Popular European, ținând în mână câte o armă.

Pe lângă tot spectacolul acesta, candidatul Duca acuză democrații că distribuie aceste pliante denigratoare, îi distruge posterele electorale și a avut tentative de corupere a alegătorilor înainte de alegerile locale.

1510745764769
De distribuirea pliantului denigrator cu primarul decedat, Mihail Lari, este suspectat Partidul Democrat

Sursa foto: Unimedia.info

Moștenirea lăsată de Mihai Lari

Potrivit candidatului liberal, tatăl său și fostul primar, timp de doi ani, a conectat localitatea la apeduct, gazoduct și început proiectul de canalizare, proiect care a adus o cifră record de investiții din banii europeni – circa două milioane de euro. A renovat primăria, a ridicat actualul liceul „Alexandru cel Bun” și a început lucrările de construcție a grădiniței din localitate. Mihai Lari a mai ocupat funcția de edil al orașului Sângera în anii 1993 și 1999.

Vasile Munteanu, locuitor Sângera: „N-am auzit să se facă propagandă. Dacă au fost înaintați candidații și susținuți, înseamnă că sunt demni de a fi primari. Doleanțe avem multe, dar și promisiunile făcute de candidați sunt mari. Sperăm că o să le îndeplinească.”

Mandatul său din anul 2015 s-a încheiat subit, în vara lui 2017, când Mihai Lari a fost găsit mort în propria curte. Prima ipoteză a poliției este suicidul, edilul a fost găsit împușcat în cap pe scările casei. Membrii familiei nu cred că bărbatul putea să recurgă la un asemenea gest și spun că sunt mai multe elemente care ridică semne de întrebare. Feciorii primarului susțin că nimeni nu a auzit împușcătura, iar glonțul care i-a răpit viața tatălui lor nu ar fi fost găsit. Aceștia speră că organele de drept îi vor identifica pe cei care se fac vinovați de acest deces, scrie ZdG.

Nichita Lari refuză să vorbească despre moartea tatălui său. El se mândrește cu realizările acestuia din perioada scurtă cât a ocupat funcția de primar. „Tatăl meu avea o colaborare foarte strânsă cu Guvernul României, astfel a asfaltat drumurile în variantă albă și cu rumeguș. Tata a fost un patriot adevărat și un om care își iubea foarte mult localitatea.”

Tânărul liberal mărturisește că a fost ușor să se implice în acestă campanie, deși a trecut prin mai multe campanii electorale alături de tatăl său. „Persoana care va veni la cârma localității are un mandat de un an și câteva luni, un mandat foarte mic, deși ne-am propus că facem multe.”

Parascovia Timofeivna, locuitoare Sângera: „În mahalaua noastră nu au fost organizate întâlniri, a fost un domn doar din partea unui primar și ne-a informat, dar eu alegerea mi-am făcut-o. Mă gândesc ca pe viitor să se facă ceva cu succes, ceva bun pentru oameni și pentru țară. Primarul care a fost nimic bun n-a făcut, a fost și data trecută și a mâncat multe cote de-a bătrânilor și de aceea trebuia demult de schimbat. Din sat a făcut o gunoiște, ce gunoi pe drumuri este. Uite ce drumuri! Nu știu pe cine să alegem, ce primar să avem ca să fie om de încredere. La sfârșit o să vedem cine va fi ales.”

În aceasta campanie, tânărul s-a implicat nu doar din propria inițiativă, ci fiind susținut și de cunoștințe. „Foarte mulți prieteni, oameni care au fost alături de tatăl meu se întrebau ce facem mai departe, căci nu putem să lăsăm totul așa. Din această cauză am hotărât să candidez la funcția de primar, să continui cele începute de el, dar și să fac noi proiecte. Vin pentru continuitate și ca Sângera să prospere.”

Pentru a se promova a realizat diferite pliante, a plasat bannere, afișe electorale și a făcut întâlniri cu alegătorii, însă spune că „foarte puțini vin la adunările organizate, oamenii sunt foarte pasivi”. Are și o pagină pe Facebook – „Votează Lari Nichita”, unde, în perioada campaniei electorale, era foarte activ și plasa diferite informații privitor la alegeri. Lari spune că se bazează pe tineretul din localitate, dar consideră că „și ei” sunt manipulați de către contracandidați.

Orașul Sângera, amplasat la doar 15 kilometri de Capitală, se confruntă cu trei probleme mari. Proiectul de canalizare inițiat de primarul decedat a stagnat din lipsa unui manager al orașului care să răspundă de finalizarea lucrărilor. În același timp, o consecință a lucrărilor menționate, au fost deteriorate drumurile. Astfel, acum și acestea au nevoie de reparație. Mai mult, și construcția grădiniței trebuiește reluată. Astăzi, circa 70% din lucrări se află în stadiu de finisare. Grădinița ar avea capacitatea de a primi toți copii din comună.

„Consider că ar trebui să se permită investitorilor străini să dezvolte afaceri în localitate. Una din condițiile pe care le-aș pune acestor investitori străini ar fi ca măcar 60 – 70% din angajați să fie din Sângera. În felul acesta băștinașii vor avea de câștigat, primăria ar primi bani din taxe și impozite, iar locuitorii ar avea un post de muncă stabil și un salariu decent.”

De la întâlnirea mea cu Nichita Lari a trecut o lună, între timp, în a doua etapă a alegerilor locale, contracandidatul lui, democratul Poiată Valeriu a câștigat alegerile. Circa 2000 de oameni au votat pentru acesta, comparativ cu socialistul Sergiu Brânzilă, care a fost votat de aproximativ 1700 din locuitori. Nichita Lari consideră că rezultatele au fost previzibile și rămâne doar să se vadă ce va realiza noul primar în timpul rămas. Potrivit datelor CEC, în campania electorală din această toamnă, în toate cele zece localități în care au avut loc alegerile, au câștigat candidații din partea Partidului Democrat.

Autoarea reportajului: Daniela Osipova, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.