Textul Acordului AIE 3. Iată obiectivele de bază ale Alianței şi cum au fost partajate funcţiile// DOC

Acordul politic privind constituirea Alianței pentru Integrare Europeană 3 a fost publicat vineri seară, după ce președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, l-a prezentat în cadrul emisiunii În profunzime de la PRO TV. Astfel, acordul include 12 pagini și cuprinde obiectivele noii alianţe de guvernare, prioritățile sale, dar și modul în care vor fi partajate funcțiile.

Astfel, prioritatea nr.1 a Alianţei este integrarea europeană a Republicii Moldova, iar obiectivele de bază ale Alianței sunt: supremația legii și independența justiției; eliminarea corupției din actul de guvernare și din mentalitatea colectivă; neadmiterea subordonării instituțiilor statului intereselor personale și de partid; afirmarea și respectarea drepturilor și libertăților omului, ş.a.

De notat că AIE3 va avea mai multe structuri, care vor reglementa principiile de funcționare a AIE 3, dar și a Guvernului și Parlamentului.  Astfel, va fi constituită Adunarea generală a Alianţei, Reuniunea liderilor alianţei, Consiliul alianţei, dar şi Consiliul parlamentar, Prezidiul Guvenului, Secretariatul Alianţei.

Cât priveşte partajarea funcțiilor, după cum s-a mai relatat, PLDM și PD vor avea câte 6 ministere, iar PL 4. Vicepremierul pentru Reintegrare urmează a fi votat prin „consens”, iar PL va numi un vicepremier responabil pentru „blocul social”.

De asemenea, o funcție de vicepreședinte al Paramentului urmează să-i revină Partidului Liberal.

Acordul integral poate fi văzut mai jos.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.