Teodor Mărieş: Moment istoric în România, prima zi de normalitate a ţării

România: Jos cu foştii comunişti

La douăzeci de ani după căderea dictatorului Ceauşescu, în decembrie 1989, o lege îi exclude pe foştii demnitari comunişti din viaţa publică, relatează luni site-ul ouest.france.fr.

Mai bine mai târziu decât niciodată? În România, se pare că da. Deputaţii au votat recent o lege a lustraţiei: cei care au făcut parte din forurile conducătoare ale puterii comuniste sau din aparatul represiv vor avea interdicţie, timp de cinci ani, la anumite funcţii.

‘Este un moment istoric, prima zi de normalitate a ţării’, şi-a exprimat satisfacţia Teodor Mărieş, preşedintele unei asociaţii care solicita o astfel de reglementare. El a făcut o lungă grevă a foamei pentru ca această lege, aşteptată încă din 2006, să fie adoptată.

Pentru că această dezbatere agită România de ani întregi. Încă din anii ’90 societatea civilă solicită o epurare, în timp ce clasa politică, cu fostul preşedinte Ion Iliescu în frunte, a refuzat să ia astfel de măsuri. Rezultatul este că ruptura nu s-a consumat cu adevărat şi numeroşi foşti demnitari ţin încă frâiele puterii.

Însă această lege aşteptată va schimba totul? ‘Este o compensaţie simbolică pentru cei care solicită înlăturarea comuniştilor’, a apreciat analistul Cirstian Pârvulescu. Textul adoptat, foarte diluat ‘nu îngrijorează în final pe multă lume’, scrie cotidianul România Liberă.

În principal, această lege a lustraţiei vine destul de târziu. După modelul polemicii care a aprins Polonia în urmă cu câţiva ani, pertinenţa unei asemenea legi în 2010, precum şi a criteriilor alese pentru a decide cine va fi lustrat şi cine nu, sunt arătate cu degetul. Anumiţi social-democraţi, partidul cel mai vizat, denunţă ‘un text aberant, prea tardiv’ şi o instrumentalizare politică. Partidul doreşte să atace constituţionalitatea textului, notează ouest.france.fr.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.