Taranii din stanga Nistrului vor primi compensatii pentru roada pierduta

Presedintele RM, Vladimir Voronin a cerut Guvernului sa aloce resurse financiare pentru compensarea pierderilor taranilor din stanga Nistrului, carora nu li s-a permis sa-si prelucreze terenurile agricole, si sa creeze la Cosnita o zona economica libera.

Seful statului a convocat, luni, o sedinta cu participarea premierului Vasile Tarlev, in cadrul careia a dispus prelungirea termenului de perfectare gratuita si conform unei proceduri simplificate a documentelor de confirmare a cetateniei R.Moldova pentru locuitorii regiunii transnistrene. Totodata, el a solicitat Executivului sa examineze posibilitatea crearii unei zone economice libere Cosnita-Parata-Dorotcaia si a deschiderii unei filiale a Bancii de Economii in Cosnita. In context, Voronin a mai propus ca in acest sector sa fie deschis un depozit en-gros si o benzinarie, sa fie inaugurata ruta de transport Oxentea-Cosnita, sa fie suplimentata curculatia cu podul plutitor, care leaga cele doua maluri de Nistru, si sa fie reparat segmentul de drum Molovata-Ustia.

Ministerul Sanatatii si Protectiei Familiei a primit de la seful statului sarcina de a consolida reteaua farmaceutica din raionul Dubasari si de a asigura institutiile medicale din raion cu utilajul medical necesar.

Presedintele a anuntat ca va monitoriza personal evolutia tuturor problemelor pe care le-a identificat in cadrul recentei sale vizite in raionul Dubasari.

Amintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul rundei de negocieri in problema transnistreana, s-a propus ca taranii din satele moldovene, situate in zona de securitate, sa poata circula pentru a-si lucra pamantul si a transporta produsele agricole obtinute, platind o taxa de 0,18% din valoarea acestora. Inaintea rundei de negocieri, Voronin a amenintat cu retragerea partii moldovene din formatul de negocieri, daca problema taranilor de la dubasari nu va fi rezolvata. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.