Sunt moldovenii campioni la sărbători? Țările cu cele mai multe și mai puține sărbători naționale

„Plăcerea cea mare a moldovenilor este să întindă mese de la a șasea oră din zi până la trei noaptea, uneori chiar până în zorii zilei, […] în zilele de sărbătoare sau pe timp urât de iarnă”, scria Dimitrie Cantemir acum trei secole.

Auzim și astăzi des că moldovenilor le plac sărbătorile. Că avem două crăciunuri și revelioane și, în general, o amestecătură de sărbători naționale, moșteniri sovietice cum e 1 mai și ocazii mai noi, cum e Halloween-ul, care încă n-a devenit zi liberă în calendarul nostru. De aici și stereotipul că ne place mai mult să ne odihnim decât să lucrăm. De aceea am vrut să vedem unde ne aflăm la capitolul sărbători naționale, atunci când ne comparăm cu alte state. Și ne-am bucurat. 

Myanmar are 27 de sărbători naționale, și una dintre țările cu cele mai multe sărbători naționale. De ce tocmai 27? Se pare că acest număr impresionant se datorează componenței multiculturale a Myanmarului. De exemplu în luna martie sunt 9 zile libere ce marchează Anul Nou budist. Totodată, lista include și ziua de Crăciun de pe 25 decembrie, Ziua Unirii, Ziua Țăranului, dar și Ziua Muncii pe 1 mai. 

irandestination.com

Iran numără 24 de zile libere.

Majoritatea marchează evenimente importante din calendarul islamic. La finele anului trecut Guvernul țării a desemnat 24 de zile nelucrătoare oficiale – 16 sărbători legale naționale și 8 zile de concediu colectiv pentru anul 2023. Un detaliu interesant: această țară marchează pe 1 ianuarie Anul Nou tradițional, pe 22 ianuarie – Anul nou chinezesc, iar pe 19 iulie – Anul Nou Islamic.

tibettravel.org

Nepal are 24 de sărbători. Lunile calendarului nepalez nu coincid cu cele europene. Prima lună din an începe la mijlocul lui aprilie. Până anul trecut locuitorii aveau o singura zi liberă – sâmbătă. În 2022 guvernul țării a introdus și duminica ca ziliberă. În calendarul nepalez există peste 50 de sărbători, iar durata lor totală este de aproximativ 170 de zile. Oficial țara însă are 24 de sărbători legale, majoritatea având o bază religioasă. 

tripsinegypt.com

Printre țările cu un număr impresionant de zile libere oficiale se numără și Egipt, cu 19 sărbători naționale. La finalul lunii iunie egiptenii marchează Eid al-Adha și au 6 zile libere. Japonia are 16 zile de sărbătoare, numite și „shukujitsu”. La începutul lunii mai are loc „Săptămâna de Aur” când sunt mai multe zile libere. Lista zilelor libere nipone include  sărbători ca Ziua majoratului, Ziua de naștere a împăratului, Ziua Memorială a Constituției sau Ziua Mării. În 1948 în Japonia a fost adoptată o lege, care prevede că dacă o sărbătoare cade într-o zi de duminică, atunci sărbătoarea se amână pentru luni. Românii au 15 zile libere, iar Rusia – 14.

foundinestonia.ee

În Estonia Ziua Independenței (marcată pe 2 februarie) și alte 11 sărbători legale sunt zile libere. Una din cele mai frumoase sărbători este Ziua Verii sau Jaanipäev, pe 24 iunie, când oamenii de obicei merg la natură să aprindă focuri, să bea bere, să facă grătar, să danseze și să cânte. Conform legislației, zilele lucrătoare care preced 1 ianuarie, 24 februarie, 23 iunie și 24 decembrie sunt reduse cu trei ore.

În Franța există 11 sărbători oficiale, dintre care 6 sunt religioase, iar 5 legate de trecutul istoric al țării. Dacă Ziua Bastiliei e duminică, cel mai probabil va fi acordată o zi liberă suplimentară luni. 

Belgia și Belarus au fiecare câte 10 sărbători oficiale.

Și legislația belgiană zilele libere de sâmbătă sau duminică se mută în una din zilele lucrătoare. Republica Belarus este singurul stat care încă mai marchează pe 7 noiembrie Ziua Revoluției din octombrie. 

În Germania singura sărbătoare federală definită prin legea federală este Ziua unității germane, pe 3 octombrie. Cu toate acestea, nouă sărbători sunt protejate legal la nivel național prin legile statelor federale. Marea Britanie are opt sărbători legale în Anglia, Scoția și Țara Galilor și 10 pentru Irlanda de Nord. Zilele gravitează în jurul sărbătorilor religioase, cum ar fi Paștele și Crăciunul. A doua zi de Crăciun este Boxing Day (tradiția marcării acesteia încă datează din Anglia în evul mediu). Pe 1 mai este zi de sărbătoare, dar nu ține de ziua Internațională a Muncii, ci este numită Sărbătoarea de început de mai. Apropo, în 2023 britanicii vor mai avea o zi liberă pe 8 mai, pentru încoronarea regelui Carol al III-lea. 

motion.array

În Canada există doar cinci sărbători la nivel cinci sărbători legale la nivel național – Anul Nou, Ziua Canadei (1 iulie), Ziua Națională pentru Adevăr și Reconciliere (30 septembrie), Ziua Comemorării (11 noiembrie) și Crăciunul. Elveția are o singură sărbătoare la nivel federal, 1 august, ziua națională a țării. În rest, sărbătorile legale pot varia de la canton la canton și fiecare canton poate avea până la opt sărbători legale suplimentare.

Dar Republica Moldova?

Moldova se află la mijloc la capitolul zile libere. Avem 12 sărbători oficiale, conform legislației. Pe lângă cele două Crăciunuri și sărbătorile de Paști, moldovenii se odihnesc pe 8 martie, pe 1 și pe 9 mai, dar și de Ziua Independenței și de Ziua Națională „Limba Noastră”. În anul acesta cinci dintre aceste sărbători coincid cu zilele de weekend. De aceea, Guvernul a stabilit zilele de 2 ianuarie și 8 mai drept zile nelucrătoare, însă cu recuperarea ulterioară a acestora – pe 28 ianuarie și respectiv 13 mai. La ședința de Guvern din28 decembrie, premiera Natalia Gavrilița a spus că Moldova trebuie să aibă „o politică mai permanentă” în stabilirea acestor zile nelucrătoare. „Trebuie să vedem dacă putem adopta acte legislative care ar introduce prevederi ca și alte țări – atunci când o sărbătoare națională este în weekend, să fie acordată ziua următoare”.

27 august 2019

De ce atunci credem că moldovenii se țin de sărbători?

Am întrebat-o pe sociologa Diana Cheianu-Andrei de ce s-a creat această percepție că moldovenii „se țin de sărbători”. „Probabil din cauza dublării sărbătorii de Crăciun. Eu bănuiesc că numai acest fapt ar putea fi”, a răspuns ea. 

Diana Cheianu-Andrei a atenționat că stabilirea numărului de sărbători legale în fiecare țară ține mai multe de anumite tradiții, obiceiuri, date importante pentru această țară. Potrivit ei, sunt anumite evenimente istorice și tradiții care determină acest număr, iar acest nicdecum nu ar fi n indicator al unei calități a oamenilor din această țară.

Sociologa s-a referit însă și la modalitatea de a sărbători, diferită la diferite de națiuni. Spre deosebire de alte state, potrivit ei, multor moldoveni le este totuși caracteristic sedentarismul în timpul sărbătorilor, „Ne deosebim la felul cum sărbătorim. Chiar și față de România – ei tot încearcă să se miște în timpul acestor sărbători, să meargă în diferite locuri, să viziteze muzee. La noi sedentarismul e mai prezent”, a explicat ea.

Citește și: Ghid de supraviețuire a sărbătorilor de iarnă. Cum reacționăm când ne sunt încălcate limitele personale

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.