„Sunt convins că la Vilnius Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere”/ INTERVIU

A afirmat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromir Kvapil, în interviul pentru Moldova.ORG , solicitat cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe, 28 octombrie.

Domnule ambasador, Sărbătoarea Naţională a fiecărei ţări are o semnificaţie individuală, un istoric al ei de constituire.
Aveţi dreptate, este o zi foarte însemnată şi ne face plăcere să o sărbătorim şi în ţara Dumneavoastră. Noi avem 6 zile Naţionale, dar cea mai importantă este aceasta din 28 octombrie, deşi este sărbătoarea unui stat care nu mai există – Cehoslovacia, cel care în anul 1918 a redevenit independent şi democratic.

S-au împlinit 21 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, pe parcursul cărora au fost semnate 29 de tratate bilaterale, au avut loc vizite importante în ambele direcţii. Dar cum apreciaţi ultimul an în acest context?
Evenimentul cel mai important în această perioadă a fost vizita la Chişinău a ex prim-vicepremierului, ministrul Afacerilor Externe, domnul Karel Schwarzenberg. Acesta a fost vârful, iar acum continuăm proiectele de dezvoltare, care au fost iniţiate în diverse domenii. Sper că acestea să poată contribui la mărirea schimburilor comercial-economice, care în fiecare an creşte, dar nu în măsura în care ne dorim. Mai avem mult de făcut, dar nu ştiu dacă reuşesc doar eu acest lucru. Vor continua următorii ambasadori.

Din ce cauză schimburile comercial-economice dintre Republica Cehă şi Republica Moldova nu sunt la nivelul dorit? Produsele moldoveneşti nu sunt competitive sau piaţa europeană nu are spaţiu pentru ele?
Întotdeauna concurenţa a fost dură în UE, dar pe de altă parte este bine, căci vă determină să ridicaţi nivelul calităţii produselor şi ele vor deveni şi mai competitive. Dar trebuie să menţionez că acest an se remarcă printr-un fenomen destul de interesant – creşte volumul exportului produselor moldoveneşti. Chiar dacă a rămas mai mic decât exportul Cehiei, deocamdată, dar, totuşi creşte destul de semnificativ, cu 90 la sută. Încă nu am cifrele oficiale, dar mi s-a spus că Cehia a devenit importatorul Nr.1 al vinurilor moldoveneşti în spaţiul comunitar, depăşind Polonia. Nu am informaţia confirmată, dar aşa mi s-a spus şi îmi face plăcere să anunţ acest lucru, dar s-ar putea cu mult mai multe. De exemplu, în domeniile energetic, construcţiei de maşini sau cu anumite chimicale. Noi suntem cei care am putea livra mai mult decât livrăm acum, dar mai trebuie timp pentru aceasta.

Aşa cum aţi afirmat şi Dumneavoastră, evenimentul de vârf al acestui an în contextul cooperării bilaterale a fost vizita oficială la Chişinău a ex prim-vicepremierului, ministru al Afacerilor Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, Ce semnificaţie a avut această vizită, a unui politician de mare calibru în politica externă europeană, mai cu seamă în perioadă de criză în care se afla Republica Moldova? Greu se organizează o asemenea vizită?
Bineînţeles, nu este chiar aşa de uşor de organizat o asemenea vizită. Se depune mult efort, deoarece sunt mai multe evenimente concomitent. Agendele se suprapun şi este complicat de găsit un termen convenabil pentru ambele părţi, dar am găsit o asemenea perioadă şi am organizat această vizită importantă la Chişinău. Şi e bine că am reuşit. Cehia, indiferent de partidele care sunt la putere, susţine ideea că orice ţară europeană care îndeplineşte anumite condiţii şi face reformele necesare trebuie să aibă posibilitatea să se integreze cu timpul în spaţiul comunitar. Şi din acest motiv a venit la Chişinău domnul ministru Karel Schwarzenberg, ca să reitereze că acest lucru este cel mai important – Cehia este ţara din UE care susţine aderarea Republicii Moldova în spaţiul comunitar.

Pe lângă susţinerea de care beneficiază Republica Moldova în procesul de integrare de europeană din partea Cehiei, ţara Dumneavoastră mai este şi un exemplu de societate democratică. Mai mulţi ani şi la Praga a fost o guvernare de coaliţie. Comunicarea între ele a fost armonioasă sau se întâmplau situaţii de criză precum în Republica Moldova?
Pot să vă spun că este exact ca şi în ţara Dumneavoastră. Dacă este o coaliţie, atunci pot apărea anumite probleme. Probabil ştiţi că acum două luni Guvernul din Cehia a fost nevoit să-şi dea demisia, trecând printr-un vot de neîncredere în Parlament. Acum avem un guvern provizoriu, în demisie şi pe 25 şi 26 octombrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Nu se ştie care va fi soarta partidelor tradiţionale, fie de stânga sau de dreapta – Partidul Civic Democrat, Partidul Social Democrat, chiar şi Partidul Comunist, care este în Parlament, dar în opoziţie, cu 10-15 la sută, pentru că după ceea ce s-a întâmplat, lumea nu mai are prea multă încredere în aceste partide tradiţionale. Au apărut 3-4 partide noi, unii le spun populiste, care, se pare, ar putea prelua până la 20-25 la sută din voturile electoratului. Deci, e greu de spus unde se va duce Cehia în viitor, dar cert e că atât partidele de dreapta cât şi cele de stânga sunt de părerea că ţara trebuie să rămână în UE. Cu NATO este ceva mai complicat.

Cehia se înscrie printre susţinătorii extinderii UE şi ar fi o şansă pentru Republica Moldova să se integreze, dar sunt şi eurosceptici, care afirmă că nu mai există capacitate de absorbţie, de integrare a noi state. Care este părerea Dumneavoastră?
Eu am fost prezent în 2004, când la UE au aderat 10 state, inclusiv Cehia şi a fost greu pentru ţările membre vechi să realizeze absorbţia la care vă referiţi, dar cred că nu trebuie să se schimbe nimic în acest context. Reiterez că toate ţările din Europa, aşa cum am spus, îndeplinesc condiţiile necesare, trebuie să se integreze. UE este un spaţiu în Europa şi toţi cetăţenii trebuie să aibă condiţii egale. De exemplu, să circule liber. Recent, fiica noastră a venit la Chişinău şi cu câteva zile înainte de sosire mi-a pus întrebarea dacă nu cumva trebuie să aibă paşaport, căci până acum a călătorit în multe ţări din UE doar cu buletinul de identitate. I-am spus că are nevoie de paşaport. Deocamdată. În acest context, confirm că trebuie de făcut mai mult că sa aveţi cât mai repede liberalizat regimul de vize. Şi veţi constata că, dacă puteţi călători liber este unul dintre cele mai importante lucruri. Sper că Republica Moldova, stat independent, democratic va ajunge în UE.

Peste o lună, la 28-29 noiembrie, la Vilnius va avea loc un eveniment deosebit, Summitul Parteneriatului Estic, Republica Moldova urmând să parafeze Acordul de Asociere, ca în anul 2014 să fie semnat, ratificat şi iniţiată implementarea lui. Care sunt şansele ca ceea ce se doreşte să se îndeplinească?
Ştim cu toţii că, pe de o parte este Guvernul care este pentru intrarea Republicii Moldova în UE. Acordul de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat este pregătit, la fel şi Acordul de Asociere, doar că nu este tradus, fiind doar o întrebare tehnică. Cât priveşte parafarea, sânt convins că va fi parafat, lumea dorind să fie şi semnat. Or, ştiu că există şi opoziţia care afirmă că ar fi mai bine să intraţi într-un alt grup de state, care este mai mic, dar care, de fapt, v-ar trage puţin înapoi, să spun aşa. Dar asta nu înseamnă că nu puteţi colabora şi cu unii şi cu alţii. Şi noi credeam acum 20 de ani că Cehia ar putea fi un punct între Est şi Vest, dar am hotărât să fim legaţi mai mult de un grup, cu UE, şi în cazul nostru şi cu NATO. Doar Dumneavoastră puteţi hotărî cum să procedaţi, dar, după părerea mea, faceţi parte din grupul ţărilor europene, căruia îi aparţineţi şi, de fapt, acolo trebuie să reveniţi şi în mod formal, numai efectiv, pentru că se ştie – volumul schimburilor comercial-economice acum sunt mai mari cu ţările din UE.

Care este mesajul pentru cetăţenii Republicii Moldova, căci acesta întotdeauna ajung la destinaţie?
Salut cordial cetăţenii Republicii Moldova şi le spun că, reformele care trebuiesc făcute le veţi face pentru Dumneavoastră, nu de dragul altora. Şi dacă vor fi făcute, veţi vedea că şi competenţa ţării Dumneavoastră va creşte, acesta fiind cel mai important lucru. Să nu mai fiţi ceea ce se afirmă – cea mai săracă ţară din Europa. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva şi mi se pare că nu este adevărat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.