Summit-ul Dunărean de la Bucureşti s-a încheiat cu acorduri benefice

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — Prim-ministrul Vlad Filat a efectuat o vizită la București cu ocazia Summit-ului Dunărean, la care a avut mai multe întrevederi cu participanţii reuniunii. Cu această ocazie, prim-ministrul a susținut la 9 noiembrie 2010 un breifing de presă, la care a vorbit despre rezultatele vizitei sale. Potrivit premierului, Summit-ul Dunărean de la Bucureşti a fost ultima reuniune la nivel înalt înainte de adoptarea Strategiei UE privind regiunea Dunării şi a Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei.

Vlad Filat a spus că la întrevederea cu Jose Manuel Barroso, Președintele Comisiei Europene, a fost făcut un schimb de opinii pe marginea acţiunilor întreprinse de Republica Moldova în vederea apropierii de Uniunea Europeană şi perspectiva relaţiilor bilaterale moldo-comunitare.

"Ne-am referit la importanţa procesului de negocieri pe marginea Acordului de Asociere cu UE, dar și la alte subiecte din agenda noastră privind integrarea europeană", a spus Vlad Filat.

În cadrul întrevederii cu președintele României, Traian Băsescu, prim-ministrul a spus că au avut o discuție foarte constructivă privind stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi perspectivele de dezvoltrare ale acestora.

"Am remarcat trendul ascendent al relaţiilor bilaterale în ultimul an. Am discutat de asemenea despre ajutorul acordat de România în vederea lichidării consecinţelor inundaţiilor. Preşedintele român s-a interesat de asigurarea sinistraţilor cu locuinţe. Am exprimat mulțumiri pentru ajutorul acordat de partea română la construcţia caselor pentru sinistraţi şi am menţionat şi cu această ocazie că pînă la 5 decembrie toate casele vor fi construite", a precizat Vlad Filat.

La întîlnirea cu Premierul Bulgariei, Boyko Borisov, au fost abordate subiecte ce ţin de: intensificarea relaţiilor bilaterale pe multiple planuri, inclusiv cel al schimburilor comerciale, continuarea măsurilor pentru asigurarea dezvoltării limbii şi culturii bulgare în RM, necesitatea dezvoltării turismului, atragerii investiţiilor.

O altă întrevedere importantă a prim-ministrului a fost cea cu Premierul României, Emil Boc. În cadrul acesteia s-a discutat despre faptul că pragmatismul a prevalat în relaţiile bilaterale dintre țările noastre, în ultimul an, cînd au fost semnate nu mai puțin de 15 acorduri bilaterale.

"L-am invitat pe premierul român să efectueze o vizită în Republica Moldova în vederea documentării la faţa locului cu privire la asigurarea cu locuinţe a sinistraţilor.Am exprimat recunoştinţă pentru sprijinul plenar al României în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Am convenit, de asemenea, cu omologul meu român asupra necesităţii dinamizării acţiunilor pentru realizarea proiectelor de interconectări energetice", a precizat Vlad Filat.

Prim-ministrul Republicii Moldova a spus că un alt moment important în cadrul vizitei la Bucureşti a fost semnarea, împreună cu Teodor Baconschi, ministru al Afacerilor Externe al României, a Tratatului dintre Republica Moldova şi România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.

„Semnarea acestui Tratat este o finalitate logică a eforturilor depuse de către ambele părţi şi demonstrează spiritul pragmatic stabilit între cele doua ţări pe parcursul ultimului an. Republica Moldova şi România au încheiat tratate similare cu toate statele vecine, conţinînd aceleaşi norme juridice caracteristice unui tratat privind regimul frontierei de stat”, a precizat Vlad Filat.

Prim-ministrul a subliniat că Tratatul defineşte regimul juridic al frontierei, descrie traseul frontierei de stat şi modul determinării acestuia, defineşte modalitatea marcării pe teren a frontierei, reglementează regimul navigaţiei pe rîuri, modul de gestionare a apelor de frontieră, a podurilor şi altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat. De asemenea, Tratatul prevede constituirea şi funcţionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră.

„Semnarea Tratatului s-a produs într-o atmosferă marcată de împlinirea unui an de cînd relaţiile bilaterale au reintrat pe făgaşul normalităţii. E o atmosferă de deschidere, bazată pe înţelegere şi încredere reciprocă, pe constructivismul relaţiilor de tip european ce s-au instituit în dialogul dintre Chişinău şi Bucureşti ”, a specificat premierul.

Vlad Filat a efectuat vizita la București la 8 noiembrie 2010.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.