Suedia va adopta o nouă strategie de cooperare cu R.Moldova

Moldova.ORG — Suedia va adopta, în timpul apropiat, o nouă strategie de cooperare cu R.Moldova, a anunţat, luni, Mats Aberg, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în Moldova, cu sediul la Bucureşti, în cadrul unei întrevederi cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu.

Potrivit serviciul de presa si imagine al Parlamentului, ambasadorul a precizat că strategia va viza susţinerea reformelor şi îmbunătăţirea practicilor de bună guvernare, asistenţă în dezvoltarea regiunilor ţării, suport în vederea asigurării securităţii energetice. Totodată, autorităţile suedeze intenţionează să majoreze asistenţă financiară pentru republică, pînă la circa 11 mln. de euro anual, în decursul următorilor 3 ani.

Oficialii s-au referit şi la intenţia de a semna un Memorandum trilateral de cooperare între Parlamentele Republicii Moldova, Republicii Letone şi Regatului Suedia. Detaliile acordului urmează să fie discutate în zilele de 28 – 29 martie curent, în cadrul vizitei la Chişinău a doamnei Gunilla Carlsson, ministrul suedez pentru Dezvoltare Internaţională şi Cooperare. Mats Aberg a reiterat poziţia Suediei referitor la menţinerea unei politici a UE a uşilor deschise pentru state precum Moldova şi încurajarea aspiraţiilor de integrare europeană ale acestora.

Marian Lupu a mulţumit pentru asistenţa tehnică şi financiară acordată Republicii Moldova de către Suedia, unul dintre cei mai importanţi donatori ai ţării. Potrivit lui, proiectele de dezvoltare, susţinute şi implementate de către Suedia, se remarcă prin calitate şi rezultate practice foarte bune. Spicherul s-a pronunţat pentru consolidarea bazei legale dintre Moldova şi Suedia şi pentru intensificarea dialogului interparlamentar bilateral. Cu această ocazie, el a transmis o invitaţie pentru omologul său suedez să viziteze R.Moldova, pe parcursul acestui an.

De asemenea, Lupu a solicitat susţinerea Suediei în obţinerea unui nou aranjament juridic în relaţiile Republicii Moldova cu UE, a unui acord de facilitare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, a unui nou instrument de finanţare, precum şi a Preferinţelor Comerciale Autonome.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.