Subiect fierbinte: sarma ghimpata de pe Prut

Moldova.ORG – “Sârma ghimpată de pe Prut este o ruşine a Europei", aşa a declarat pentru NewsIn preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea, care a fost avertizat de preşedintele Vladimir Voronin să nu scoată sârma ghimpată de pe un segment de 80 de km de frontieră moldo-română. "Voi, aiştia de la Ungheni, aveţi probleme cu graniţa? Sârma ghimpată nu-i a voastră. Dacă nu vă veţi linişti, veţi nimeri în puşcărie cu tot cu consiliul vostru şi, în primul rand, preşedintele raionului!", a ameninţat Vladimir Voronin conducerea locală în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Ungheni, la sfârşitul lunii aprilie.

În replică, Ion Harea i-a spus lui Voronin că "sârma ghimpată de pe Prut a ruginit de mult, iar tot ce este ruginit trebuie să plece", a mai precizat preşedintele raionului Ungheni pentru NewsIn.

"Consiliul raional Ungheni, format, în mare parte, de reprezentanţi ai partidelor democratice, a decis să dea jos sârma ghimpată şi să modernizeze frontiera. Avem deja un proiect în acest sens. În toată Europa nu mai există sârmă ghimpată, pentru că sunt alte modalităţi, mai moderne, de supraveghere a frontierei, iar noi am rămas cu, cel puţin, 50 de ani în urmă", este nevoit să se justifice preşedintele raionului Ungheni.

Ion Harea, membru al Alianţei Moldova Noastră, spune că locuitorii raionului Ungheni ar vrea ca autorităţile moldovene să nu exagereze problema sârmei ghimpate de pe Prut, dar să semneze, cât mai curând posibil, Conveniţia privind micul trafic de frontieră, ca să poată circula liber în România.

În octombrie 2007, Consiliul raional Ungheni a decis demontarea gardului de sârma ghimpată de-a lungul frontierei de vest a R. Moldova. Consilierii raionali Ungheni au considerat, astfel, că fac uz de dreptul lor de a dispune de pământul din preajma gardului de sârmă ghimpată şi au împuternicit o comisie de experţi să identifice procedurile juridice şi tehnice care să facă posibilă aplicarea deciziei. Autorităţile centrale de la Chişinău n-au aprobat, însă, decizia Consiliului raional Ungheni.

Pentru că gardul de sârmă ghimpată este utilizat în continuare de serviciul de grăniceri al R. Moldova ca element al dispozitivului de securizare a frontierei cu România, aceştea au atacat în instanţă decizia Consiliului raional Ungheni. După ce au avut câştig de cauză în prima instanţă, autorităţile locale aşteaptă verdictul Curţii de Apel Bălţi, care urmează să se pronunţe pe marginea recursului.

Gardul de sârma ghimpată de la hotarul cu România, rămas din perioada sovietică, a fost demontat încă la începutul anilor ’90. Cei 80 de km care au mai rămas în picioare se află pe teritoriul raioanelor Ungheni şi Cantemir. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.