Statutul de membru cu drepturi depline al R.Moldova in SEECP va fi examinat in mod prioritar

Chestiunea despre acordarea R.Moldova a statutului de membru cu drepturi depline a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est /SEECP/ va fi examinata prioritar de catre Comitetul directorilor politici al SEECP.

Aceasta decizie a fost inscrisa in Declaratia de la Bucuresti, semnata miercuri de liderii statelor-membre a SEECP in finalul reuiunii a VIII-a a sefilor de stat si guvern ai acestui aranjament regional.

Semnatarii Declaratiei au salutat progresul inregistrat in procesul de integrare europeana a statelor din regiune, au accentuat importanta respectarii suveranitatii, integritatii teritoriale si inviolabilitatii hotarelor lor si necesitatea sustinerii dialogului pentru solutionarea pasnica a conflictelor.

Presedintele Vladimir Voronin, prezent la summit in calitate de observator, a declarat ca "pentru R.Moldova cooperarea regionala este o prioritate a politicii externe" si "formeaza o punte pentru aderarea tarii la Uniunea Europeana".

La conferinta de presa sustinuta dupa incheierea reuniunii, presedintele Rominiei, Traian Basescu, a declarat ca primul pas pe calea integrarii in UE a R.Moldova trebuie sa devina solutionarea conflictului transnistrean. "Pozitia oficiala a Rominiei este ca trebuie evacuate trupele altui stat de pe teritoriul Republicii Moldova, securizata frontiera moldo-ucraineana, dupa care grupul lui Smirnov nu va sta acolo mai mult de o luna", a spus Basescu.

Liderul de la Bucuresti a declarat ca "R.Moldova necesita un tratament special, si Rominia va sustine fara rezerve integritatea teritoriala a tarii ca premisa pentru inceperea procesului de integrare in Uniunea Europeana".

La reuniunea de la Bucuresti au participat sefi de stat si de guvern din 10 state membre ale SEECP. R.Moldova, care a obtinut statutul de observator al acestei structuri regionale in octombrie 2004, a fost singura tara ne-membra invitata la summit.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.