„Squid Game” a înnebunit internetul. 6 motive (și multe spoilere!) ca să-l vezi și tu

Thrillerul coreean „Squid Game” sau „Jocul calmarului” este noul serial preferat al internetului. Cele nouă episoade au fost lansate pe 17 septembrie pe Netflix și au generat vânzări de costume și o euforie generală, în care fanii încearcă să reproducă jocul din serial.  

1. „Jocul calamarului”, un serial despre inegalitate 

 Personajul principal al serialului este Seong Gi-hun, un tip sărac și dependent de jocuri de noroc. Seong Gi-hun are nevoie urgentă de bani pentru a-și întreține familia. Așa acceptă să participe la „jocul calamarului” și ajunge într-un spațiu cu alți 455 de jucători îmbrăcați în costume sport și numerotați. Locul este supravegheat de angajați în costume roșii cu măști pe față care urmează niște reguli stricte. 

„Jocul calamarului” este un concurs în care 456 participanți, cu probleme financiare, concurează într-un un set de jocuri pentru copii. Cei care pierd jocurile mor, iar persoana care câștigă toate cele șase jocuri câștigă 45,6 miliarde won. Regizorul serialului Hwang Dong Hyuk spune că a conceput ideea atunci când era și el foarte sărac tinerețe. 

„Am vrut să scriu o poveste care să fie o alegorie sau o fabulă despre societatea capitalistă modernă, ceva care descrie concurența extremă. Dar am vrut să apară genul de personaje pe care le-am întâlni cu toții în viața reală”, a spus Hwang în cadrul unui interviu în presa străină.  

Coreeanul recunoaște că în timp ce scria scenariul pentru serial a fost „inspirat și de soju, un lichior specific coreean. 

„Serialul a rezonat profund cu sud-coreenii frustrați de inegalitatea crescândă a veniturilor într-una dintre cele mai bogate țări din Asia”, a declarat Areum Jeong, expertă coreeană în film la Universitatea Sichuan-Institutul Pittsburgh, scrie Washington Post.

2. Cele șase jocuri 

Cele șase jocuri au fost populare printre copiii anilor ’60 și ’70 din Coreea de Sud.  

Primul joc este „Red Light Green Light” în care cei care sunt prinși că se mișcă în timpul „luminii roșii” sunt împușcați. 

Al doilea joc este despre tăierea unei forme – fie un cerc, un triunghi, o stea sau o umbrelă – dintr-o bomboană „Dalgona Candy”, populară cu 50-60 de ani în urmă. Cei ce taie bomboana fără a-i distruge forma, câștigă. Restul sunt uciși.  

În al treilea joc, concurenților li se cere să formeze echipe din 10 oameni. Apoi participanții sunt anunțați că urmează să joace „trasul frânghiei”. Echipa care pierde este împușcată. 

În al patrulea joc, concurenților, la fel, li se cere să formeze o echipă din două persoane. După ce mulți dintre ei își aleg drept parteneri aliați, soți, prieteni, li se spune că vor juca în doi ceva la alegere cu 10 bile din marmură. Cel care pierde este omorât. 

Al cincilea joc începe cu faptul că cei 16 jucători rămași își aleg o cifră de la 1 la 16. Apoi li se cere să treacă peste un pod aflat la înălțime format din panouri din sticlă falsă sau sticlă adevărată. Cele două arată identic, iar concurenții care calcă pe sticla falsă cad în gol. 

Al șaselea și ultimul este „Jocul calmarului”, pe care Gi – Hun și prietenul lui l-au jucat în copilărie. Jocul constă dintr-o schiță pe un teren cu două cercuri: unul sus și altul jos. Un triunghi intersectează un cerc, iar un pătrat intersectează celălalt cerc. Regulile jocului sunt următoarele: copiii sunt împărțiți în două grupuri: atacanții și apărătorii. Odată ce jocul începe, apărătorul poate alerga în interiorul desenului (adică calmarului) cu ambele picioare, iar atacantul se află în afara desenului și poate sări într-un picior. Apărătorul nu trebuie să permită atacantului să pătrundă în desen. Dacă atacantul reușește să intre în „calmar”, adică în desenul de pe teren, atunci are voie să meargă pe ambele picioare. Pentru a câștiga, atacantul trebuie să atingă cu piciorul spațiul de pe capul calmarului. Dacă apărătorul împinge afară atacatorul după linia calmarului, acesta va muri. 

3. Premiul 

Premiul cel mare constituia 45,6 miliarde de won sau peste 33 de milioane de euro. Salariu minim pe oră în Coreea de Sud, în anul 2021, este de 8 720 de won, adică puțin peste 6 euro. Cu alte cuvinte, 160 de ore de muncă pe lună se plătesc cu aproape 21 de mii de lei moldovenești. 

4. Numărul de telefon din serial 

Se pare că unii telespectatori au sunat sau au trimis mesaje la numărul de telefon de pe cartea de vizită care apare în serial și s-a dovedit că acesta aparține unui bărbat de 40 de ani care din provincia Gyeonggi, scrie South China Morning Post. 

Bărbatul spune că este terorizat de apeluri și de mesaje. Acesta a declarat că primește aproximativ  patru mii de apeluri telefonice pe zi. La început a crezut că sunt apeluri spam, pentru că nu știa nimic despre serialul de pe Netflix. A aflat ce se întâmplă după ce unul dintre apelanți i-a spus că numărul lui a fost afișat în serial. 

Chiar dacă îl deranjează foarte mult, și chiar dacă un politician coreean i-a propus puțin peste 72 de mii de euro, spune că nu poate renunța la acest număr de telefon pentru că îl folosește de 10 ani și este legat de afacerea sa. El recunoaște că și soția lui suferă, pentru că au același număr, cu excepția ultimei cifre. Bărbatul spune că este nevoi să ia somnifere în această situație stresantă.  

5. Vezi dacă vei supraviețui în „jocul calamarului” 

Mulți dintre fani au încercat jocul nr. 2 în care au trebuit să obțină una dintre forme pe bomboana de miere. Poți vedea încercările lor pe TikTok, căutând hashtag-ul „Dalgona Candy”.  

Ca să faci această bomboană ai nevoie de zahăr și bicarbonat de sodiu. Pașii sunt simpli: 

  1. Caramelizează zahărul. 
  2. Adaugă un praf de bicarbonat de sodiu și amestecă bine. 
  3. Toarnă amestecul într-o formă de silicon sau pe hârtie de copt. 
  4. Poți să folosești o cană sau un borcan pentru a presa și pentru a obține o suprafață netedă și dreaptă. 
  5. Folosește o formă de prăjituri pentru a face pe centru diferite forme.  
  6. Lasă bomboana să se răcească. 
@vidsdailyyy Making dalgona candy in Korea 🍭 #dalgonacandy #squidgamenetflix #fyp #viral ♬ original sound – Vidsdailyyy

 6. Vom vedea sezonul doi? 

Primul sezon se încheie cu moartea creatorului jocului, însă personajul principal înțelege că jocul continuă. 

„Nu am planuri bine dezvoltate pentru Jocul calmarului 2”. Este destul de obositor doar să mă gândesc la asta. Dar dacă aș face-o, cu siguranță nu aș face-o singur. Aș vrea să colaborez cu mai mulți scriitori și aș dori mai mulți regizori cu experiență”, a comentat Hwang Dong Hyuk, regizorul serialului. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.