„Șpagatul între Est şi Vest și între legislaturi”

Însemnările zilnice ale lui Igor Corman (PDM) în ultima săptămînă dinaintea campaniei electorale.

Luni

Încep săptămîna cu Europa Liberă. Dimineaţa mi se solicită un interviu privind, vorba jurnalistului, „şpagatul între Est şi Vest”. Comentez semnarea Acordului de Cooperare între Partidul Democrat din Moldova şi Partidul „Edinaia Rossia”, amintind şi de relaţiile formaţiunii noastre cu un şir de partide din ţările UE, despre care s-a auzit mai puţin. Fac o prognoză optimistă că, în urma discuţiilor lui Marian Lupu la Moscova, vor fi deblocate din punct de vedere politic, problemele legate de exportul fructelor, legumelor şi vinurilor, rămînînd procesul tehnic, care trebuie să fie finalizat de către experţi. Afirm că trebuie să ne debarasăm de complexele ce ţin de relaţia Est-Vest şi să urmărim interesul naţional: integrarea europeană în condiţiile unor relaţiile bune cu ţările vecine şi Federaţia Rusă.

Ulterior, mă deplasez în satul Chişcăreni, raionul Sîngerei. Am vizitat liceul din localitate la 1 septembrie, la sărbătoarea primului sunet şi am aflat că nu au practic nici un computer. Din donaţiile de la partid, le-am transmis 5 computere noi. Ar fi bine să se bucure la fel elevii din toate satele Moldovei.

La întoarcerea la Chişinău, mă întîlnesc cu un grup de experţi din mai multe ţări privind conflictele îngheţate. Ca de fiecare dată, ajungem la concluzia: conflictul transnistrean ar fi cel mai uşor de soluţionat. Este nevoie doar de cîteva condiţii: înţelegere între actorii internaţionali implicaţi în negocieri, bunăvoinţă şi raţiune la Tiraspol, stabilitate politică la Chişinău şi atractivitate din partea dreaptă a Nistrului. Dar este oare puţin?

Închei ziua la Jurnal TV. Discutăm iarăşi despre relaţiile cu Moscova. Între timp a parvenit ştirea că partea rusă a acceptat integral lista întreprinderilor moldoveneşti, care pot exporta fructe şi legume în Rusia, Vorbim, de asemenea, despre dizolvarea parlamentului, viitoarea campanie electorală şi ce vom avea după alegeri. La ultima întrebare nimeni nu poate să răspundă. Cert este că această instabilitate politică nu mai poate fi tolerată.

Marţi

Mă întîlnesc cu reprezentanţii unei Fundaţii cunoscute din Bavaria – „Hans Seidel Stiftung”. De cîţiva ani, această fundaţie implementează în Moldova un proiect, în cooperare cu Ministerul de Interne, orientat spre creşterea eficienţei şi îmbunătăţirea imaginii poliţiştilor. Cred că mai au încă de lucru. Bineînţeles, germanii se interesează şi despre evoluţiile politice de la Chişinău. Ne compătimesc, dar ne înţeleg. Acesta este preţul democraţiei.Ei imi vorbesc despre problemele politice din Germania. Mă gîndesc „de-am avea noi problemele lor”.

Pe lîngă un şir de întîlniri, discuţii telefonice, caracteristice pentru agenda zilnică a unui deputat, dedic restul zilei pregătirii şedinţei comisiei, care are loc, de regulă, miercurea. Pe agendă sunt un şir de rapoarte şi avize pe marginea diferitor proiecte de legi. O importanţă aparte acordăm proiectului de lege privind taxele consulare. Este o lege aşteptată de mult timp de misiunile noastre diplomatice, dar mai cu seamă de moldovenii aflati de peste hotare. Cunosc bine acest lucru din propria experienţă. În paralel, port discuţii cu mai mulţi colegi din diferite comisii şi grupuri parlamentare, ca să finalizăm un alt important proiect de lege – iniţiativa PD privind extinderea Zonei Economice Libere Bălţi.

Miercuri

De dimineaţă, o discutie cu noua Ambasadoare a Suediei în Republica Moldova. Suedia ne sprijină puternic atât la nivel politic în Europa, cât şi prin intermediul mai multor proiecte importante. Alături de Polonia, Suedia a iniţiat Parteneriatul Estic şi consideră că Moldova ar putea deveni o istorie de succes în cadrul acestei iniţiative. Pentru aceasta avem nevoie de stabilitate politică şi o guvernare eficientă.

Urmează şedinţa Comisiei. Probabil, ultima în acest legislativ. Participă şi unii reprezentanţi ai opoziţiei. Discuţii constructive, liniştite. Unul din membrii experimentaţi ai Comisiei glumeşte: „Se zice că omul înainte de moarte se simte bine”, având în vedere atmosfera din cadrul ultimei şedinţe. Le mulţumesc colegilor pentru cooperare. Chiar dacă am activat numai un an, în condiţii foarte modeste în birourile provizorii, neechipate ale Ministerului Agriculturii, la care s-a adăugat şi boicotul din partea comuniştilor, în general, am realizat agenda propusă.

Seara, la reşedinţa Ambasadorului din Germania, îl întâlnesc pe deputatul Manfred Grund, care a venit de la Berlin cu câţiva colegi, pentru a alege tinerii moldoveni care vor face la anul stagii în Bundestag. Mă bucură nespus această întâlnire: îl cunosc demult timp şi am realizat împreună lucruri frumoase, printre care şi crearea Forumului german-moldovenesc, al cărui preşedinte este. De asemenea, mă bucură să aud că tinerii noştri sunt foarte bine pregătiţi. Să dea Domnul să se întoarcă toţi acasă şi să pună umărul la făurirea unui viitor pe care îl merităm.

Joi

Înainte de şedinţa în plen a Parlamentului avem şedinţa fracţiunii Partidului Democrat. Ne expunem părerile privind agenda ultimelor şedinţe ale acestui legislativ. Constatăm cu regret că lipsesc proiecte de legi importante, aşteptate de sute de mii de oameni, pe care fracţiunea noastră le-a promovat cu răbdare în ultima jumătate de an. Este vorba, în primul rând, de cei varstnici, majoritatea cărora primesc o pensie lunară mai mică de 1000 lei şi asta în condiţiile în care cresc preţurile la produsele alimentare cele mai importante. Am abordat de nenumărate ori nevoia majorării pensiilor în cadrul Alianţei, am propus să venim cu un proiect comun care să uşureze cât de cât viaţa oamenilor. Ajungem la o decizie unanimă: astăzi este ultima posibilitate să insistăm principial asupra introducerii acestui subiect în ordinea de zi.

Marian Lupu, ca de obicei, calm şi argumentat, la începutul şedinţei prezintă argumentele fracţiunii PD şi insistă asupra includerii proiectului de lege în ultima agendă a Parlamentului. Preşedintele Parlamentului propune revenirea la acest subiect la începutul săptămânii viitoare. Liderul PD declară: vom reveni când acest subiect va fi în ordinea de zi. Părăsim sala şi ne retragem în Biroul fracţiunii. Este convocată şedinţa Alianţei. Vine şi premierul Vlad Filat. Discutăm mai bine de o oră. Este luată decizia că Guvernul va veni în zilele următoare în Parlament cu acest proiect de lege. Revenim în şedinţa Legislativului şi continuăm activitatea.

Seara suntem invitaţi la Publica TV. Discutăm cele întâmplate în Parlament. Printre altele, sunt întrebat dacă acţiunea PD nu înseamnă populism. Îi întreb şi eu: „Este populism să ai grijă de 600 000 de pensionari?”. Populism înseamnă să promiţi ceea ce nu poţi face. Noi insistăm să facem ceea ce este posibil.

Vineri

Penultima şedinţă a Parlamentului. Marti va fi ultima pentru ca tot in acea zi va fi semnat decretul privind dizolvarea Legislativului. Domneşte o atmosferă de lucru, destul de constructivă, deşi pe alocuri însoţită de anumite animozităţi între reprezentanţii opoziţiei şi ai AIE. Sunt raportor a mai multor proiecte de legi, cele mai importante fiind legea privind taxele consulare şi legea pentru ratificarea Acordului între R. Moldova şi Romania în domeniul securităţii sociale ş.a. Discuţii aprinse pe marginea iniţiativei noastre privind extinderea Zonei Economice Libere Bălţi. Pînă la urmă votează şi comuniştii. Cred că este un lucru foarte bun pentru ţară. Legea pe care am promovat-o în luna martie privind crearea acestei zone dă roade: tot mai mulţi investitori intenţionează să urmeze exemplul companiei germane Dräxlmeier. Mii de moldoveni vor putea să capete locuri de muncă acasă, lîngă familiile lor.

A mai trecut o saptamana. Ma bucur ca seara nu am nimic trecut in agenda personala. Pot sa ma regasesc in sanul familiei, sa-mi adun puteri pentru saptamana viitoare, cand incepe o noua campanie electorala. Sa dea Domnul sa fie ultima in urmatorii patru ani.

*Născut la data de 17 decembrie 1969, în satul Ciulucani din raionul Telenești. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău, Moldova (1990) și apoi Facultatea de Istorie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, România (1992). În anii 1992-1994 a efectuat studii de doctorat la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, România, iar ulterior, în anii 1994-1995, studii post-doctorat la Universitatea „Ludwig Maximilian” din München, Germania. În anul 1996 Igor Corman a obținut titlul științific de Doctor în istorie. În anul 1997 Igor Corman și-a continuat perfecționarea profesională la Colegiul „George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania, iar în anul 2002 a audiat Cursurile privind operațiuni de menținere a păcii la New Port din SUA. În perioada 2004-2009 Igor Corman își continue cariera diplomatică în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Germania, prin cumul în Regatul Danemarcei. Din 29 iulie 2009 Igor Corman este deputat din partea Partidului Democrat din Moldova și exercită funcția de Președinte al Comisiei politică externă și integrare europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.