Sondaj: 84 % nu cred ca alegerile au fost libere si corecte

Dupa o luna de la alegerele parlamentare, rezultatele unui sondaj de opinie online la Moldova.org arata ca marea majoritate a respondentilor considera ca alegerile nu au fost libere si corecte.

La intrebarea "Au fost alegerile din 5 aprilie libere si corecte?" 83.95% au raspuns "Nu". Doar 16.05 % au rasuns "Da", adica au considerat ca scrutinul a corespuns standardelor democratice. La sondaj au participat 1153 utilizatori.

Desigur, sondajul nu este unul stiintific, esantion lui nu cuprinde toate paturile sociale si nici nu este unul care ar reflecta parerea diferitor persone din cele mai diverse localitati ale Republicii Moldova (RM). Totusi, acest sondaj arata cum gandeste partea cea mai informata a societatii, majoritatea fiind din orase unde numarul utilizatorilor Internet este mai mare decat in localitatile rurale.

Eforturile Uniunii Europene in ce priveste implicarea in solutionarea crizei din Republica Moldova sunt de remarcat. Prin vizitele facute la Chisinau ale Prim Ministrului ceh (tara detinatoare a presedintiei UE) Marek Topolanek, a lui Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna, sau prin activitatea lui Kalman Mizsei, reprezentantul special al Uniunii Europene in RM, institutiile UE incearca sa gaseasca un compromis. Acelas lucu il face si Parlamentul European prin delegatiile trimise la Chisinau pentru a culege evidente si informatie adaugatoare, prin audierile si rezolutiile care incearca sa dea o apreciere celor intamplate si sa gaseasca o solutie optima.

Insa, dupa cum se spune, ‘diavolul se ascunde in detalii’. Care e pretul acestui compromis? E Uniunea Europeana in stare sa recunoasca ca alegerile au fost fraudate, daca i se vor prezenta evidente? Care sunt mecanismele legale de a declara alegerile nevalabile daca Curtea Constitutionala a RM deja a declarat ca ele sunt valide?

In cazul cand partidele de opozitie de orientare liberala si Partidul Comunistilor accepta sa aleaga presedintele tarii si sa conlucreze in parlamentul de o noua legislatura, cu ce se vor alege acei cetateni ai Republicii Moldova care considera ca alegerile au fost incorecte? Ce vor zice cei batuti, torturati, si umiliti de organele de forta? Cu ce se vor alege ei? La ei cine se gandeste?

Acestea sunt intrebarile pe care trebuie sa le considere partidele de opozitie, societatea civila, dar si UE, tarile care doresc ca Moldova sa ajunga un stat democratic, deschis pentru a imbratisa valorile europene si a consolida statul de drept.

Ca doar alegerile nu au fost facute pentru partide sa ajunga in fotoliile parlamentare, asta nu e un scop in sine. Ele au fost facute pentru populatie, pentru ca ea sa fie corect si bine reprezentata in forul legislativ, cel putin asa spune teoria in materie de democratie….
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.