Societatea civila propune reconciliere si integrare europeana

Societatea civilă a prezentat o foaie de parcurs pentru reconciliere naţională şi integrare europeană.

Renunţarea la controlul politic asupra justiţiei, consolidarea independenţei procuraturii generale, depolitizarea funcţiei preşedintelui R.Moldova, demiterea şi alegerea unei noi conduceri a companiei „Teleradio-Moldova”, crearea unei Conferinţe Politice Permanente cu scopul facilitării dialogului politic dintre opoziţie şi autorităţi, sînt principalele puncte ale unei Foi de Parcurs, propuse de către societatea civilă în vederea reconcilierii naţionale şi a integrării europene a R.Moldova.

Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că în actuala criză politică creată după alegerile parlamentare din 5 aprilie, societatea civilă nu poate rămîne indiferentă şi propune tuturor actorilor politici din R.Moldova să urmeze cîţiva paşi pentru a depăşi situaţia.

„Criza politică nu poate fi depăşită prin declaraţii propagandistice, iar în situaţia creată credem că prezentarea unui plan prin care toate părţile şi-ar asuma nişte responsabilităţi este extrem de binevenit”, a spus Munteanu.

Potrivit lui, acest plan semnat de 20 de organizaţii din R.Moldova, prevede patru capitole de bază, care se referă la asigurarea funcţionalităţii instituţiilor democratice, libertăţile şi drepturile constituţionale în R.Moldova, iniţierea unui dialog politic şi criza economică.

Vlad Lupan, analist politic, a menţionat că Uniunea Europeană este unicul actor care ar putea interveni, prin instrumentele de care dispune, pentru a clarifica situaţia politică de după alegeri, precizînd că „UE ar trebui să aibă un rol mai activ în soluţionarea acestei crize”.

Solicitat de corespondentul INFOTAG să comenteze cum este posibilă iniţierea unui dialog dintre opoziţie şi guvernare în condiţiile în care ambele părţi se acuză reciproc, Lupan a menţionat că R.Moldova nu va putea ieşi din criza politică fără un efort comun, atît din partea guvernării, cît şi a opoziţiei.

„Fără un consens bazat pe principii democratice, lupta nu va duce la nimic bun. Este nevoie de un dialog eficient dintre opoziţie şi guvernare pentru a reveni la normalitate”, a precizat Lupan.

Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente, a menţionat că situaţia drepturilor omului a înregistrat o degradare în ultimii ani.

„Propunem ca această stare de lucruri să fie depăşită prin garantarea respectării dreptului la siguranţă şi libertatea persoanei, prin investigarea promptă a tuturor cazurilor de maltratare şi efectuarea unei anchete internaţionale cu privire la evenimentele din 7 aprilie”, a spus Macovei.

Directorul de programe IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, a menţionat că actuala criză economică este una mult mai profundă decît cea din 1998.

„Dacă pentru criza din 1998 soluţia au reprezentat-o remitenţele, atunci pentru actuala criză acestea nu vor avea efect, deoarece volumul remitenţelor s-au micşorat considerabil. Pentru depăşirea actualei crize economice este nevoie de pătrunderea masivă a capitalului străin pe piaţa din R.Moldova. Pentru aceasta, însă, Moldova trebuie să-şi restabilească credibilitatea în faţa organismelor internaţionale”, a spus Ioniţă.

Munteanu a menţionat că Foaia de Parcurs va fi prezentată organismelor internaţionale, partidelor politice şi tuturor instituţiilor statului, precizînd că scopul acesteia este de a ajuta procesul politic din R.Moldova să revină la normalitate. Munteanu a mai precizat că planul va fi prezentat organismelor internaţionale în cadrul mai multor conferinţe de presă care vor preceda summit-ul de la Praga din data 7 mai 2009.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.