SIS confirmă: În sudul Moldovei există „omuleţi verzi” ! Vezi de cine sunt ajutaţi

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, a anunţat că ofiţeri din cadrul instituţiei au depistat în sudul Moldovei anumite grupări de provocatori și organizatori care recrutau cetățeni din sudul R.Moldova pentru a destabiliza situaţia din ţară.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Mihai Balan a spus că cetăţenii recrutaţi ulterior treceau anumite cantonamente în afara ţării ca mai apoi să întreprindă acțiuni de destabilizare în republică. Aceste persoane aveau intenții de a întreprinde anumite acțiuni subversive în perioada anumitor manifestații organizate în Chișinău, a specificat şeful SIS.

Mihai Balan nu a vrut să dea mai multe detalii la acest subiect, „ deoarece ancheta continuă și în zile apropiate va avea loc o nouă ședință de judecată referitor la acest caz”. El însă a precizat că „cel mai periculos este la acest capitol faptul că în procesul dat sunt implicate persoane cu funcții de răspundere din administrația UTA Gagauz-Yeri.”

De asemenea, directorul SIS a menţionat că instituţia pe care o conduce a elaborat o hartă a riscurilor și amenințărilor securității statului. Aceasta include „peste 100 de ONG-uri, servicii și organizații, partide, mass-media sunt gata să sfâșie acest pământ, să rupă în bucăți țara”. SIS-ul cunoaște și monitorizează î aceste structuri și persoane, a ţinut să precizeze Mihai Balan.

Moldova.ORG reaminteşte că săptămâna trecut ex-viceministrul de Interne Ghenadie Cosovan a declarat că „în Republica Moldova există omuleţii verzi”. Potrivit lui, există subdiviziuni, pregătite de către aşa-zişii fraţii mai mari din Rusia, care trec instruirea în regiunea transnistreană şi UTA Gagauzia.

Cosovan a spus că potrivit datelor pe care le deţine, „doar în sudul republicii în UTA Gaguzia au fost recrutate peste 500 de cetăţeni, care au trecut cursuri de pregătire în Rostov, în Moscova şi în regiune transnistreană”. În cadrul antrenamentelor, aceştia împuşcau pe zi câte 500-1000 de cartuşe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.