Serviciul rus pentru Migraţie induce în eroare? Şantierele din Rusia rămân fără muncitori

Serviciul Federal pentru Migraţie din Rusia a înregistrat, la începutul anului 2015, o scădere cu 70 la sută a numărului de migranți veniți din alte țări. Cetățenii moldoveni și ucraineni sunt însă o excepție, numărul acestora crescând considerabil, a declarat la 8 ianuarie pentru Interfax șeful Serviciului Federal de Migraţie, Konstantin Romodanovski.

Potrivit acestuia, numărul de cetățeni aflați pe teritoriul Federației Ruse proveniți din țările Asiei Centrale, cu excepția Kârgâzstanului, s-a redus. În timp ce numărul cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina este în creștere.

Datele statistice de la Chişinău contrazic spusele lui Romodanovski

Pe de altă parte, datele prezentate pentru Moldova.ORG de Poliţia de Frontieră arată că numărul cetăţenilor noştri care au trecut (pe cale terestră) în primele nouă zile ale anului curent frontiera moldo-ucraineană – singura cale de a ajunge în Rusia cu trenul sau autocarul- este cu 27 % mai mică în raport cu perioada similară a anului trecut.
Astfel, dacă în nouă zile ale 2014 au părăsit Moldova prin punctele de trecere ale frontierei moldo-ucrainene 67,8 mii de persoane, atunci în aceeaşi perioadă a anului 2015 au ieşit 49,8 mii de moldoveni.

Cât priveşte moldovenii care au plecat cu avionul din ţară, atunci numărul lor este comparabil cu cel din primele zile ale anului 2014. Astfel, cu avionul au ieşit din ţară în 2015, 11,9 mii cetăţeni, cu doar 900 mai mulţi decât anul trecut.

În acelaşi timp, întrebaţi de Moldova.ORG dacă deţin informaţii despre o eventuală majorare a numărului de migranţi moldoveni în Rusia, reprezentanţii Centrului de informare a muncitorilor migranţi de la Chişinău au declarat că nu deţin astfel de informaţii.

„Nu ducem o astfel statistică şi nici nu ne-am propus. Oamenii sună şi se informează în special despre modificările legislaţiei migraţionale din Rusia”, au spus responsabilii de la centru.

Totodată, reprezentanţii acestui centru au recunoscut că în cele mai dese cazuri sunt totuşi solicitaţi nu de muncitorii care pleacă în Rusia, ci de cei vor să plece la muncă în Europa.

Presa de la Moscova: Dacă mai înainte veneau o sută şi plecau 20, acum e invers

Şi publicaţii ruseşti oferă informaţii privind muncitorii migranţi contrare celor oferite de şeful Serviciului Federal pentru Migraţie. Potrivit acestora, casele de bilete din gările din Moscova au înregistrat un fenomen mai puţin obişnuit până acum – numărul de pasageri care pleacă din Moscova spre statele CSI este mai mare decât al celor veniţi.

„La începutul anului 2014 fluxul masiv venea în Rusia. De exemplu, zilnic veneau o sută de persoane şi plecau 20. De la sfârşitul anului 2014 , situaţia s-a schimbat în sens invers. Astfel, vin nu mai mult de o sută de persoane, însă pleacă de 2,3 ori mai mulţi”, au declarat pentru publicaţia rusă Moscovski komsomoleţ angajatele de la casele de bilete de la gara Kazan din Moscova.

Aceeaşi publicaţie mai atenţionează că în aceste condiţii Rusia este ameninţată de un colaps economic, fără muncitorii ilegali, iar că „fuga” acestora a paralizat mai multe construcţii şi întreprinderi.
Astfel, portalurile solicitate anterior de migranţii aflaţi în căutare de muncă acum sunt arhipline cu cereri privind angajarea la lucru.

„Angajez 20-30 de zidari pentru construcţia unui zone rezidenţiale. Loc de trai, instrumente, baie. Avans”, este una din cererile citate de publicaţia Moscovskii komsomoleţ, care a fost postată încă acum o lună, dar fără succes.

Totdat[, angajatorul a declarat pentru publicaţia rusă că încă nu a găsit muncitori pentru acest obiectiv. Şi astfel de anunţuri sunt cu sutele, mai adaugă presa rusă.

Solicitaţi de Moldova.ORG muncitori reveniţi din Rusia, dar care au ţinut să nu le publicăm numele, au spus că deprecierea rublei le-a afectat drastic veniturile, astfel încât „nu mai avea rost să rămână la Moscova”.

Potrivit unuia din ei, angajatorii ruşi refuză să le majoreze plata în ruble pentru muncă. „O parte din moldoveni a rămas „de nevoie” pentru un timp ca să acumuleze nişte bani, pentru că au încălcat regimul de şedere şi ştiu că la reîntoarcere în Moldova li se va interzice accesul în Rusia”, ne-a spus el.

Moldova.ORG reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat în ultima zi a anului 2014 legea ce prevede extinderea până la 10 ani a termenului de interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse a migranţilor ilegali.

Astfel, muncitorii ilegali care s-au aflat pe teritoriul Rusiei şi nu au ieşit din ţară de la 180 zile până la 270 zile, după termenul legal de şedere, vor primi interdicţie pentru intrarea în Federaţie Rusă pentru un termen de cinci ani.

Cei, care au depăşit termenul legal cu mai mult de 270 de zile, vor fi lipsiţi de dreptul de intrare în Rusia pentru o perioadă de până la 10 ani. Prevederile vor intra în vigoare de la 12 ianuarie 2015.

Totodată, potrivit datelor SFM, în Rusia se află 528 mii de muncitori moldoveni. Congresul diasporei moldoveneşti susţine că în Rusia circa 220 mii de cetăţeni ai R.Moldova muncesc cu încălcarea regimului de şedere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.