Servicii la standarde europene oferite de Ministerul Tehnologiei Informaţiei și Comunicaţiilor/ INTERVIU

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei și Comunicaţiilor, Vitalie Ciolac,  în interviul pentru Moldova.ORG se referă la reformarea şi extinderea serviciilor operate de Minister.

Domnule vice-ministru,  se vorbeşte despre reformarea instituţiilor statului, racordarea activităţii acestora la standardele europene. În acest context, MTIC a elaborat strategii, planuri de reformare?

Important de reținut este faptul că Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor are responsabilitatea de a elabora și a promova politicile pentru asigurarea cadrului legal. Cele trei zone de responsabilitate ale Ministerului sunt comunicațiile electronice, poștale și tehnologiile informaționale. Ținând cont că în prezent societatea informațională se dezvoltă atât de rapid, sunt necesare și anumite reforme în acest sector, pentru a face față provocărilor și a fi în pas cu timpul.

La capitolul comunicații poștale, MTIC a elaborat Programul de dezvoltare a serviciilor poștale pentru anii 2013 – 2016. Acest program este în conformitate cu directivele europene și e prevăzut de Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Guvernul Republicii Moldova și Ministerul  pledează pentru dezvoltarea sustenabilă și dinamică a Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, infrastructura căreia acoperă toate localitățile țării și aici mă refer la cele 1148 de oficii poștale cu 5550 de angajați.

Care sunt reperele Programul de dezvoltare a serviciilor poștale, acesta fiind foarte important, chiar se discuta  demult despre oportunitatea modernizării acestui sistem?

Acest Program are 4 dimensiuni: Prima este armonizarea cadrului normativ cu cerinţele europene, acțiune care conduce la modernizarea  serviciilor poștale și crearea condițiilor pentru o concurență sănătoasă în acest sector.

A doua direcție este extinderea gamei de servicii financiare. Programul elaborat de MTIC prevede integrarea serviciilor moderne și inovatoare, cum ar fi distribuirea nu numai pensiilor, ci și altor alocații sociale. Anterior, oamenii erau nevoiți să se deplaseze în centrele raionale pentru a primi aceste ajutoare sociale, băncile fiind plasate doar în centrele raional. Având în vedere că Poșta a devenit prestator de servicii de plată prin legile sus-menționate, acum  cetățenii pot să primească aceste ajutoare sociale, împreună cu pensiile la oficiile poștale în orice  localitate.  În aceeași ordine de idei, menţionez și alte servicii financiare cum ar fi: platforma online pentru efectuarea plăților, primirea și eliberarea transferurilor bănești de peste hotare în valută străină, acceptarea și emiterea cardurilor de plăți, astfel încât poșta să fie intermediar între bancă și cetățean și serviciul Mpay care este un instrument de plată a serviciilor publice cu modalitatea de achitare la alegerea cetățeanului. De exemplu,  efectuarea plăților cu cardul bancar, prin internet bancking sau în numerar.

Cea de-a treia direcție presupune serviciul Curierat Rapid. Serviciul respectiv a fost lansat la 9 octombrie 2013 pentru raza municipiului Chișinău, dar programul prevede extinderea acestui serviciu pe întreg teritoriul țării. Deja avem rezultate pozitive, sunt mai multe contracte încheiate cu persoane juridice și conceptul acestuia permite ca prețul și calitatea serviciului să fie mai atractivă comparativ cu a  concurenților. Acest serviciu înseamnă distribuire rapidă și sigură a oricăror tipuri de trimiteri, de la ușă la ușă, indiferent de greutate și volum. Plus la asta, clientul poate monitoriza trimiterea prin sms tracking. Totodată, pentru că sunt tot mai mulți cetățeni care cumpără online, de pe internet, vorbim aici despre E-comerţ, aceste produse trebuie să fie aduse acasă de cineva. De către cine? – se pune întrebarea. De către curierii de la Poșta Moldovei, bineînțeles, instituție care va avea prețuri atractive comparativ cu alte companii.

În sfârșit, cea de-a patra direcție se referă la crearea Ghișeului Unic. În baza acestui principiu, oficiile poștale vor deveni centre de informare și deservire a populației, creat pentru reglementarea relațiilor dintre cetățean și instituțiile de stat. Apostila, cazierul judiciar, certificatele de la Cadastru și alte documente publice pot fi eliberate și distribuite la domiciu prin intermediul a unui singur ghişeu, fără deplasări suplimentare la instituțiile respective. Prin acest serviciu înlăturăm birocrația și corupția.

Odată cu implementarea reuşită a acestor proiecte, se va putea vorbi şi despre un impact pozitiv asupra economiei ţării noastre şi cum sunt informaţi cetăţenii despre toate beneficii?

În atribuţiile mele de serviciu intră şi deplasările în teritoriu, întâlnirile cu autorităţile publice locale, cu cetăţenii pentru a afla care sunt problemele pe această dimensiune. Chiar săptmâna trecută am fost la Nisporeni şi am discutat cu primarii mai multor localităţi anume aceste aspecte. Am prezentat cele mai importante proiecte ale Ministerului: Serviciul Unic de Urgenţă – 112, Strategia de competitivitate a industriei IT, crearea parcurilor tehnologice, reformarea serviciilor poştale, tranziţia la televiziunea digitală terestră. Vreau să menţionez că a fost o discuţie construictivă, în special în contextul celor 3 piloni ai Strategiei „Moldova Digitală 2020” care constituie temelia dezvoltării continue a domeniului TIC. Am argumentat că acest proiect nu înseamnă numai internet mai calitativ, ci securitate cibernetică şi asigurarea accesului la serviciile electronice a cel puţin 60% din populaţie.

Săptămâna trecută, împreună cu reprezentanţi ai unor instituţii de stat, dar şi internaţionale, v-aţi aflat în Italia,  pentru  a discuta despre posibilitatea  semnării unui Acord de colaborare între Poşta Moldovei şi Poşta Italiană. Ce prevede acest acord şi care ar fi beneficiile pentru concetăţenii noştri aflaţi într-un număr mare în Republica Italiană?

În cadrul discuțiilor, care au fost constructive, s-a decis intensificarea relațiilor de colaborare bilaterală, cum ar fi schimbul de mandate bănești și în acest context fac referire la Memorandumul de colaborare între Republica Moldova și Republica Italiană, dar și cele două Acorduri, care vor fi semnate în cel mult două luni.  Cel mai important avantaj oferit de aceste documente de colaborare este facilitarea transferurilor de mijloace bănești și securizarea, legalizarea acestora, contracarând astfel economia tenebră (fără microbuze și alte canale neoficiale) și micșorarea comisionului de cel puţin 2 ori.  De exemplu, unele companii prevăd comision de 36 de euro la transferul a 1000 de euro. Acordul la care m-am referit stipulează  micșorarea acestui comision de cel puţin 2 ori, poate chiar și 3. Or, negocierile continuă şi ar putea fi unele modificări.

Pe de altă partea, această colaborare oferă posibilitatea cooperării directe fără intermedierea companiilor de transferuri bănești, micșorând astfel prețurile. Deocamdată, un astfel de contract este încheiat numai cu Franța, însă neapărat vom extinde lista de parteneriate și cu alte țări în care comunitățile de cetățeni din Republica Moldova sunt mari. În vizor avem: Portugalia, Spania, Grecia, Israel, Rusia și altele.

De asemenea, ne-am întâlnit și cu Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, doamna Stela Stângaci. Dumneaei a menţionat că sunt multiple cereri de abonamente la presa din Republica Moldova. Așadar, acum examinăm și căutăm posibilități pentru un plan de colaborare între Poșta Moldovei, Poșta Italiei și Ambasada ţării noastre la Roma  pentru distribuirea presei moldovenești în Italia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.